REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį viešame teisminiame posėdyje nagrinės, ar Seimo narių Aleksandro Sacharuko ir Lino Karaliaus konkretūs veiksmai, nurodyti Seimo specialiųjų tyrimų komisijų dėl apkaltos šiems Seimo nariams išvadose, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Su paklausimais į KT du kartus kreipėsi Seimas. Rugsėjo 7–osios KT sprendimu abu Seimo paklausimai sujungti į vieną bylą.

REKLAMA

Seimui KT posėdyje atstovaus Seimo nariai Vytenis Povilas Andriukaitis, Kęstutis Masiulis ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento Valstybinės teisės skyriaus vyresnieji patarėjai Edvinas Mušinskis ir Pranas Žukauskas.

Į KT posėdį kviečiami suinteresuoti asmenys – Seimo nariai L. Karalius ir A. Sacharukas bei jų atstovai advokatai Saulius Žentelis ir Vygantas Barkauskas.

KT sprendimu į posėdį kaip specialistai kviečiami Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, Seimo kancleris Jonas Milerius, Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vytautas Pinkus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip liudytojai į KT posėdį pakviesti Seimo narys Algimantas Salamakinas, Seimo kanceliarijos Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento direktorius Jurgis Bridžius, Seimo kanceliarijos Seimo posėdžių sekretoriato Posėdžių rengimo poskyrio vyresnysis specialistas Arūnas Glavickas, Seimo nario L. Karaliaus padėjėja–sekretorė Viktorija Vaičiulienė, UAB „Irmusta" direktorė Irena Ozerdem, UAB „Tez Tour" direktorius Aleksandras Sukovas, UAB „BPC Travel" direktorius Gvidas Aukštuolis, žurnalo „Žmonės" vyriausioji redaktorė Daina Žemaitytė (Lingienė), žurnalo „Žmonės" žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 25 d. Seimas nutarė pradėti apkaltos procesą parlamentarams A. Sacharukui ir L. Karaliui ir dėl jų veiksmų kreiptis į KT, primena ELTA.

Nutarimą, kuriuo kreipiamasi į KT dėl už savo išvykusį kolegą L. Karalių balsavusio A. Sacharuko, parėmė 77 Seimo nariai, prieš buvo 8, susilaikė 14 parlamentarų.

Už kitą nutarimą, kuriuo prašoma KT įvertinti per pratęstą sesiją keliavusį Seimo narį L. Karalių, balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 16 parlamentarų.

Gegužės 20 d. Seimas pritarė tyrimo komisijų išvadoms, kuriose siūloma pradėti apkaltos procesus Seimo nariams A. Sacharukui ir L. Karaliui. Komisijos nustatė, kad parlamentarai galimai sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

REKLAMA

Pagal Seimo statutą, Seimas turi kreiptis į KT išvados, ar asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Jei KT pateiks išvadą, kad parlamentaro veiksmai prieštarauja Konstitucijai, Seimas turi spręsti, ar panaikinti Seimo nario mandatą. Galutinis mandato atėmimo klausimas sprendžiamas tik slaptu balsavimu, tam turi pritarti 85 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų