• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Makaronai, spagečiai – produktai, kurie labiausiai gąsdina dailiosios lyties atstoves. O tai, kad Italijos moterys juos valgo vakarieniaudamos apie aštuntą valandą vakaro, skamba kaip tikrų tikriausias iššūkis. Taigi spagečiai – svarbiausias Viduržemio jūros dietos produktas.

REKLAMA
REKLAMA

Kurgi slypi spagečių paslaptis, jei jie – dietos dalis ir kino žvaigždžių kasdienis maistas? Juk lieknomis talijomis garsėjančios italų kino aktorės spagečius valgo bent kartą per dieną. Kasdien makaronus su įvairiais padažais ruošia visos italės. Jų ilgaamžiškumo ir sveikatos rodikliai gerokai lenkia kitų europiečių. Paslaptis ta, kad šį, kaip ir kitus Viduržemio jūros produktus, reikia mokėti valgyti.

REKLAMA

Jei atsimintume, kaip makaronus vartodavome septintajame dešimtmetyje, iš pasibjaurėjimo susirauktume. Tie vamzdeliai, įvairių atspalvių makaronai, buvo derinami prie mėsos. Tai ne tik estetiškai bjaurus derinys, bet ir blogas cheminių elementų mišinys. Spagečiai netukina tik tada, kai laikomės griežtos jų vartojimo formulės.

Taigi kaip spagečius valgyti ir lieknėti? Svarbiausia laikytis dviejų taisyklių. Visai nesvarbu, kokią makaronų formą ir spalvą pasirinksite, ilgus trumpus, suktus, žalius ar raudonus. Svarbu, kad rinkdami spagečiams padažą nepersūdytumėte. Ne tiesiogine prasme, nors druską, žinoma, taip pat reikia dozuoti. Stambiai smulkintos druskos sauja pilama į verdantį vandenį. Bet svarbiausia – negali būti per daug spagečių padažo. Jei pažvelgtumėte į kasdienę Italijos gyventojo lėkštę, kiltų klausimas, kodėl spagečiai – beveik sausi. Baisiausia italui – jei spagečiai mirksta padaže. Dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia – dėl padidinto kalorijų kiekio, kuris yra padaže, o ne spagečiuose. Antra – mirkdami skystame padaže makaronai praranda natūralią vidinę krakmolo struktūrą, todėl angliavandeniai, užuot papildę mūsų energijos atsargas, keliauja tiesiai į kraują. O kas atsitinka spagečių vartotojams? Jo kraujyje didėja glikemijos rodikliai, kūne kaupiasi riebalai.

REKLAMA
REKLAMA

Štai ir priartėjome prie svarbiausios makaronų ruošimo taisyklės. Tam reikia ypatingo atidumo, tai nėra paprasta, kaip galbūt atrodo iš pirmo žvilgsnio. Verdant makaronus reikia daugiau pasiaukojimo nei ruošiant sudėtingiausią sriubą. Pirmiausia būtina atidžiai skaičiuoti laiką. Pervirsite spagečius – pakenksite sveikatai, nukelsite nuo viryklės per anksti – bus kieti ir neskanūs. Taigi iš virtuvės nevalia pasitraukti. Suprakaituosite nukeldami garuojantį puodą, bet turėsite sveiką ir skanų patiekalą.

Italai savo kasdienės virtuvės spagečiams sugalvojo populiarų terminą al dente. Tai reiškia, kad makaronas turi būti kandamas dantimis, kitaip tariant, dantimis privalome jausti jo struktūrą. Pervirto makarono nekąsite, kramtyti jo nereikės. Todėl nebebus nei emocinio pasitenkinimo kramtant, nei žinojimo, kad taisote sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italai siūlo makaronus nukelti nuo ugnies keliomis minutėmis anksčiau, tai bet kuriuo atveju geriau nei pervirti. Išpylus į kiaurasamtį, nebūtina spagečių perlieti vandeniu, kad nesuliptų, kaip daugelis mano. Iš kiaurasamčio spagečius suverskite atgal į puodą ir čia perliekite aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi. Tai jau ir būtų vienas tobuliausių Viduržemio jūros dietos patiekalų, kurį vartojant galima išlaikyti manekenišką taliją ir jaustis energingiems. Pažvelkite į kasdien šį makaronų receptą vartojančios aktorės Sopfios Loren kūno linijas. Kokia šios garsenybės talija buvo sulaukus aštuoniolikos ir tapus Lazio regiono mise, tokia ji liko ir šiandien – į aštuntąjį dešimtmetį įžengusios moters.

REKLAMA

Ir ne veltui spagečiai tapo gražuolių dietos dalimi. Podiumų karalaitės visai pagrįstai reklamuoja Italijos makaronų gamintojus. Bet spagečių tradicijos gimė ne kartu su „Barilla", „Divella" ir „De Cecco" reklamomis ir ne su gausybe vartotojų akį traukiančiomis makaronų formomis.

Kad suprastume, kokias makaronų tradicijas italai puoselėjo praėjusiame šimtmetyje, būtina pasidairyti po Italijos Pietų miestelį Granjano. Jame ir šiandien 95 proc. gyventojų užsiima makaronų gamybos verslu. Tad jei užsuktume į bet kurią Granjano gatvelę, atsivertų įdomus vaizdas. Tiesiog gatvėje ant medinių virbų džiaustomi ne drabužiai, o rankomis daryti spagečiai. Tai – makaronų aukštoji mada. Apie rankomis daromus makaronus Italijoje išmano ne tik Granjano gyventojai, bet ir tie, kuriems mokėti už puskilograminį pakelį vieną eurą kasdien – ne per brangu.

REKLAMA

Kiti italai vartoja pret a porter produktą – pramoniniu būdu paruoštus makaronus. Italijos gyventojai lengvai atskiria pramoniniu būdu pagamintų produktų aukščiausią kokybę nuo vidutinės. Ji priklauso ne tik nuo kietų miltų kokybės, bet ir nuo džiovinimo laiko. Pramoniniu būdu paruošti spagečiai džiovinami ne lauke, gryname ore, kaip Granjane, o krosnyje, maždaug 40 temperatūroje. Tad nusipirkę aukštosios mados arba pramoniniu būdu paruoštus makaronus atsiminkite, kad svarbiausia – jų nesugadinti ruošiant patiekalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tirdami įvairias padažų receptūras atsiminkite – kuo mažiau padaže ingredientų, tuo jis sveikesnis. Bet ar spagečiai su aliejumi – skanu? Koks gi tai padažas? Iš tiesų jis – pirmapradis, naudojamas siekiant numalšinti alkį ir pajusti aukščiausios kokybės aliejaus aromatą. Paskaninti galima tarkuotu avies sūriu. Keliomis kalorijomis daugiau, bet sveika dieta ir nė gramo svorio daugiau – užtikrinta. S.Loren puikiai žino šią grožio formulę, nes kasdien valgo spagečius. Ji visai paprasta – tiesiog gerai suderintas angliavandenių ryšys su baltymais. Makaronai papildo mūsų energijos atsargas ir nesikaupia kūne riebalų pavidalu.

REKLAMA

Šiaurės Italijos gyventojai naudoja daugiau riebesnių patiekalų dėl šaltesnio klimato. Pietų italai labiausiai vertina energiją, potenciją ir gerą nuotaiką užtikrinančius receptus, kurių svarbiausias komponentas – aštrusis pipiras peperoncino.

Pateikiame vieną receptą, sukurtą sveikiausios virtuvės šalininko, italo, natūraliai išsigydžiusio nuo sunkios ligos, kuria susirgo uždarbiaudamas JAV. Italas savo makaronais vaišina viename gražiausių Italijos regionų – Kalabrijoje, jo viešbutis „Royal" stūkso palmių paūksmėje lyg džiunglėse. Mažutis jaukus viešbutukas yra Capo Vaticano iškyšulyje Coccorino miestelyje, iki kurio įmanoma nusigauti tik automobiliu. Bet aistruolių čia daug. Jis traukia žmones, mat čia jie atvyksta gydytis skaniai valgydami. Arba, kitaip tariant, gydosi natūralių produktų dietomis, kurias sukūrė pats viešbučio savininkas Gaetano su žmona Caterina ir sūnumi Carmelo. Dietos gimsta tik iš natūralių Kalabrijos žemėje išaugintų daržovių. Jos derinamos su spagečiais. Sinjoras Gaetano sukūrė makaronų receptą, kurį vadina „viagra". Jie aštrūs, nes žadina potenciją. Šio patiekalo pagrindas – peperoncino (it. aštrusis pipiras).

REKLAMA



Spagečiai su kiaulienos ir aštriųjų pipirų paštetu

Spagečius virkite tris minutes trumpiau nei parašyta ant pakuotės. Jie bus tokie, kokius mėgsta lieknoji S.Loren – „al dente". Keptuvėje paruoškite padažą. Susmulkinkite česnaką, jį sudėkite į vos pakaitintą alyvuogių aliejų. Į šį mišinį įdėkite kremo „nduja". Jo galite nusipirkti ir Lietuvos gurmanų krautuvėlėse. Į šį paruoštą padažą sudėkite spagečius. Šiek tiek pakaitinkite. Tai – aštriausias itališkų makaronų patiekalas. Nenustebkite, jo siūloma sergantiesiems ir skrandžio opa, ir inkstų ligomis, ir širdies bei kraujagyslių ligoniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų