• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu Vilniaus darbo biržoje yra registruoti 18455 darbo ieškantys jaunuoliai iki 29 metų. Tai sudaro 28,1% nuo visų 65560 įregistruotų bedarbių.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis turima statistika matyti, kad daugiausiai jaunų bedarbių gyvena kaimo vietovėse, didžioji jų dalis anksčiau niekur nėra dirbę arba neseniai yra įgiję profesiją. Net 27,6 proc. darbo biržoje registruotų jaunų žmonių yra pripažinti ilgalaikiais bedarbiais, o pakartotinai registruoti net 58,4 proc. Spėjama, kad Darbo biržos duris priverstas praverti maždaug kas ketvirtas aukštosios mokyklos absolventas.

REKLAMA

Nuo spalio 1 d. Valstybė nebedraudžia privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) abiturientų, kurie baigę šalies vidurines mokyklas nesirinko tolesnių studijų, tad tikėtina, kad Darbo birža sulauks naujo interesantų antplūdžio.

Darbo biržos Jaunimo darbo centro vadovė Jolanta Skirmantienė apie šiandieninę jaunimo įsidarbinimo situaciją sakė: „Tikimės, kad šiuo metu jaunimo srautai normalizavosi: liepos mėnesį sulaukėme nemažai abiturientų, rugpjūtį taip pat buvo jaunimo antplūdis. Šiuo metu galime pasidžiaugti, kad jaunimo nedarbas šalyje apie pusę procento sumažėjo. Jauniems žmonėms pamažu pavyksta įsidarbinti į laisvas darbo vietas ar pagal įgūdžių ugdymo programas.“

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, kokių darbo pasiūlymų jauni žmonės sulaukia dažniausiai, pašnekovė sakė: „Jaunimą skirstome į dvi grupes: absolventus, kurie yra baigę aukštąsias ir abiturientai, kurie specialybės neturi.Turintiems aukštąjį išsilavinimą turėjome darbo pasiūlymų užimti vadybininkų, administratorių, gydytojų pareigas, o baigusiems profesines mokyklas siūlėme darbą paslaugų sferoje, nes verslo sritis rodė nežymius atsigavimo požymius. Daugiausiai įdarbinome padavėjų, pardavėjų konsultantų, vairuotojų.“

Apie tai, ar šiltojo sezono pabaiga turėjo įtakos jaunimo įdarbinimo mažėjimui, J. Skirmantienė sakė: „Šiemet sulaukėme daug mažiau darbdavių pasiūlymų sezoniniams darbams. Praėjusią vasarą turėjome darbo pasiūlymų net keturiolikmečiams, o šiemet vos vienas kitas pasiūlymas buvo pateiktas pilnamečiams. Anksčiau žmonės nenorėdavo imtis terminuotų darbų ir ši niša atitekdavo jaunimui, dabar ši tendencija pasikeitusi, nes net viešųjų darbų laisvų pasiūlymų neturime“, – kalbėjo J. Skirmantienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų