REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiame skaitytojų pamėgtą straipsnių seriją, ko nedaryti įvairiose pasaulio šalyse. Šįkart mūsų taikiklyje – lietuvių vis labiau pamėgstama Bulgarija.

REKLAMA
REKLAMA

Nemanykite, kad susikalbėti bulgariškai padės rusų kalbos žinios

Nors bulgarų kalba priskiriama slavų kalbų grupei, nemanykite, kad jei jau mokate rusiškai - be problemų ją suprasite. Tam, kad įsitikintumėte šio teiginio teisumu, pakanka kavinėje ką nors užsisakyti bulgariškai. Dažnai tai, kas atkeliaus ant stalo, skirsis nuo to, ką įsivaizdavote užsisakant.

REKLAMA

Į kalbantįjį rekomenduojame žiūrėti, o ne tik klausytis, ir jei gatvėje klausiate kelio, nes tarp bulgarų ir rusų kalbų yra nemažai lingvistikos mokslui žinomų „netikrų draugų“ – frazių, kurios skamba identiškai, tačiau reiškia skirtingus dalykus.

Nepasikliaukite taksi vairuotojais

Bulgarijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, aklai pasikliauti taksi vairuotojais nederėtų. Tik įlipę į automobilį, iškart apžiūrėkite, ar jame yra taksometras. Neretai automobilyje taksometro nebus, o pasiekus kelionės tikslą vairuotojas „užgiedos“ du tris kartus didesnę sumelę. Jei taip ir nutiks – pagrasinkite paskambinsią operatoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Standartinė kelionė iš Varnos į Tr. Konstantiną ir Eleną (seniausią Bulgarijos kurortą prie Juodosios jūros) turėtų atsieiti ne daugiau kaip 15-20 eurų.

Neapsistokite viešbutyje

Bulgarijos viešbučių teritorija dažniausiai nėra aptverta, todėl apsistojus viešbutyje galite pamiršti privatumą. Maža to, kartais viešbučiai pastatyti tiesiai ant populiariausių kurortų pasivaikščiojimų alėjų. Patariama apsvartyti  ir tai, ar tikrai norite būti prisirišę prie „viskas įskaičiuota“ pusryčių, pietų ir vakarienės, kai tiek daug restoranų siūlo skanius ir nebrangius nacionalinius patiekalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies žinovai Bulgarijoje rekomenduoja būstą išsinuomoti arba apsistoti mažuose „B&B" tipo viešbutukuose, į kurių teritoriją negali patekti pašaliniai.

Negerkite kokteilių ir kavos

Tiksliau: nesitikėkite rasti nieko gera. Nepaisant to, kad bulgarai – kavą gerianti tauta, baruose net iš padoriausiai atrodančių kavos aparatų dažnai ištrykšta arba per karti, arba per rūgšti kava. Su kokteiliais istorija kartojasi: bulgarams neišaiškinsi, jog geras kokteilis – šis tas daugiau nei skirtingi gėrimai suplakti vienoje taurėje.

REKLAMA

Nesijauskite kritikuojami

Tai, jog  Bulgarijoje mums įprastas „taip“ reiškia „ne“ ir atvirkščiai, nurodo kiekvienas kelionių gidas. Todėl pirmą kartą susidūrę su šia atvirkštine tvarka, nesijauskite pasakę kažką blogai. Prie kitokios sistemos tiesiog reikia priprasti.

Nesitikėkite greito interneto

Bent jau nesitikėkite, kad tokį rasite savo viešbutyje. Bulgarijoje interneto skvarba siekia vos 13%, kai likusioje ES šis rodiklis viršija 30%. Jei atostogų metu be interneto negalite apsieiti, iškart išsiaiškinkite, kur įsikūrusi artimiausia interneto kavinė.

Savaitgaliais pakrantę iškeiskite į miestus

Savaitgaliais Bulgarijos paplūdimiuose galima pajusti patį tikriausią „sardinių skardinėje“ efektą. Todėl geriau šį laiką išnaudoti „kultūrinimuisi“: nuvykti į didesnį miestą arba užsisakyti vieną iš daugelio kelionių organizatorių siūlomų ekskursijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų