• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet jau ketvirtą kartą nuo sezoninio gripo valstybės lėšomis bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiais metais Valstybinė ligonių kasa (VLK) nupirko tik 100 tūkstančių vakcinų, arba 40 tūkstančių mažiau nei pernai. Panevėžio apskrities gydymo įstaigos gavo maždaug 20–30 procentų vakcinų mažiau, nei buvo prašiusios.

REKLAMA

Tad visiems rizikos grupei priskiriamiems asmenims: vyresniems nei 65 metų, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, vėžiu ir kai kuriomis kitomis ligomis, susijusiomis su imuniteto susilpnėjimu, jų neužteks.

O gydymo įstaigose yra daugybė nepanaudotos vakcinos nuo pandeminio gripo.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, iš gautų 1700 vakcinų panaudotos tik 342. Šių vakcinų galiojimo laikas jau eina į pabaigą, jis baigiasi lapkričio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė sakė, kad pasibaigus pandeminio gripo vakcinos galiojimo laikui gydymo įstaigos jas turės atiduoti utilizuoti – taip pat, kaip ir visas kitas farmacines atliekas. Gydytojos teigimu, visuomenė buvo nepagrįstai prigąsdinta dėl pandeminio gripo vakcinų šalutinio poveikio. Pasak D.Razmuvienės, šioje vakcinoje yra vienas antigenas AH1N1, kuris yra ir šio sezono gripo vakcinoje. Skirtumas esą tik tas, kad pandeminio gripo vakcinoje šis antigenas tik vienas, o sezoninėje, be minėto antigeno, yra dar du. „Tie, kuriems neužteks nemokamos sezoninio gripo vakcinos, gali skiepytis pandeminio gripo vakcina. Tai, kad jos galiojimas eina į pabaigą, nereiškia, kad sumažėjęs jos veiksmingumas“, –kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pandeminio gripo vakcina esą taip pat saugos ir nuo sezoninio gripo, tik, palyginti su sezonine vakcina, jos patikimumas kiek mažesnis.

D.Razmuvienės teigimu, nėra prasmės skiepytis iš karto dviem vakcinomis – ir nuo sezoninio, ir nuo pandeminio gripo.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai sako, kad nemokama sezoninio gripo vakcina tarp gyventojų labai populiari. Pernai apskrities gydymo įstaigoms buvo paskirstyta 12 tūkstančių 66 dozės, jų sunaudota 96 procentai.

Šiemet gauta tik 8 tūkstančiai 137 sezoninio gripo vakcinų dozės, arba beveik 4 tūkstančiais mažiau. Tiesa, VLK žada nupirkti papildomai vakcinų, jeigu jų labai trūks.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų