REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžios atstovai dar kartą konstatavo, kad maisto produktai brangsta perdirbėjų bei prekybininkų pelno sąskaita. Tačiau stebuklas – dėl to maistas kažkodėl neatpigo. Ir greičiausiai nepigs. Mat atsakingos institucijos tyrimus vykdo metų metus ir tik palieptos.

REKLAMA
REKLAMA

Kainomis tik domisi

Premjeras Andrius Kubilius konstatavo, kad priežasčių produktams brangti nemato, kainos jo neklauso – jos kyla. Žemės ūkio ministerija vakar patvirtino – nors ūkininkai produkciją parduoda tomis pat kainomis kaip anksčiau, perdirbimo bei prekybos įmonės džiaugiasi didėjančiu pelnu. Žinoma, vartotojų sąskaita.

REKLAMA

Vis dėlto žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas tvirtino, kad „ne ministerijos funkcija yra kontroliuoti konkurenciją“.

„Pastaruoju metu yra ypač išaugusi duonos, pieno pramonės ir prekybos pelno marža. Nors, pavyzdžiui, pieno supirkimo kaina nuo pat metų pradžios nekinta. Tikiu, kad ne dėl susitarimų įmonių marža didėja. Gal yra kitos priežastys. Bet yra atsakingos institucijos, kurios turi sekti padėtį rinkoje. Man, atvirai pasakius, nelabai aišku, kodėl ta dalis didėja. Gal jie užmokestį kasininkams pakėlė ar išaugo transporto sąnaudos?“ – diskutavo viceministras.

REKLAMA
REKLAMA

A.Macijauskas tvirtino, kad, pavyzdžiui, duona kepama iš grūdų, nupirktų 2009–ųjų pabaigoje, o jie tuomet buvo pigiausi per visą laikotarpį.

„O iš brangesnių grūdų duona bus pradėta gaminti tik gruodį. Visi tą žino. Todėl nesuprantu, kodėl šiandien turi brangti duona“, – stebėjosi jis.

Viceministras priminė, kad pieno perdirbėjų susitarimai buvo nustatyti dar 2008–aisiais. Bet, pasak jo, įmonės apskundusios sprendimus – nubaustų kol kas nėra. Esą neaišku, ar sureaguota į ministerijos prašymą atlikti duonos kainų tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką veikia – neaiškina

Galimus susitarimus itin vangiai tiriančios Konkurencijos tarybos atstovė Palmyra Kvietkauskienė taip pat nenudžiugino. Ji atsisakė atskleisti, ar dėl nesuvokiamai pabrangusių produktų kas nors yra daroma.

„Šiuo metu Konkurencijos taryba susilaiko nuo viešų komentarų, nes tai gali padaryti žalos“, – į klausimą, ar kas nors tiriama, atsakė ji.

Ji taip pat tikino, kad jos atstovaujama įstaiga tyrimus tikrai atlieka ir nepaliepta. O ar kada nors bus pateiktos išvados dėl duonos kainų, ji taip pat neatskleidė.

REKLAMA

Pigins diskusijomis

Edmundas Pupinis, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas:

Sunku, ko gero, atsekti galimus susitarimus, nes tai daroma ne viešai. Per maža konkurencija tarp stambiųjų ir padaro tai, kad jie galbūt sugeba susitarti. Tyrimai parodo, kad pelningiausia dalis – žemės ūkio produktų perdirbimas ir realizavimas. Reikia kuo toliau, tuo daugiau apie tai diskutuoti. O reikia gal ir prevenciškai dirbti. Aišku, kalbėti visada lengviau. Nors laisva rinka yra laisva rinka. Gerai būtų, kad atsitokėtų tie, kurie nori užsidirbti, kad nebūtų kalbama, jog valdžia nedirba. Ir tos problemos – visoje ES. Jau porą metų svarstome, kaip padalyti tą pelną. Ką daryti vartotojams? Tos diskusijos turėtų duoti rezultatą.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų