• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per likusius 2010 metų mėnesius Lietuvos ekonomika toliau augs, o kartu su atgyjančiu šalies ūkiu toliau stiprės žmonių pasitikėjimas ilgalaikio taupymo paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Tokias tendencijas atskleidė gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva" ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vieną pagrindinių ekonomikos atsigavimo požymių „Aviva Lietuva" ekspertai įvardina augantį šalies eksportą, kurio apimtys 2009 m., lyginant su 2008 metais buvo sumažėjusios -27 proc., tačiau jau nuo antrosios 2009 m. pusės eksporto apimtys ėmė sparčiai augti. „Įvertindami eksporto augimo tempus ir pagrindinių šalių, į kurias nukreiptas eksportas - Rusijos, Vokietijos, L

REKLAMA

enkijos - ekonomikų augimo tendencijas 2010 metais, prognozuojame, kad mūsų šalies eksportas šiais metais augs ne +17 proc., kaip prognozavome metų pradžioje, o +24 proc. ir tokiu būdu lems dar spartesnį mūsų šalies ūkio atsigavimą", - teigia „Aviva Lietuva" finansų direktorius Arūnas Rumskas.

Kiti kriterijai, įtakojantys mūsų šalies BVP, kol kas nepasižymi tokiu ryškiu augimu, kaip eksportas: nors vidinio vartojimo kreivė liovėsi kritusi žemyn ir padėtis stabilizavosi, ryškesnio vidinio vartojimo atsigavimo, pasak „Aviva Lietuva" ekspertų, galime laukti tik 2011 metais. Investicijų lygis pasiekė dugną ir situacija šioje srityje pradeda gerėti, o atsargų lygis yra tiesiogiai susijęs su gamybos apimtimis - joms atsigaunant, po truputį didėja ir turimos atsargos.

Kaip vieną pagrindinių veiksnių, neigiamai įtakojančių BVP augimą „Aviva Lietuva ekspertai įvardina kreditinių išteklių verslui ir namų ūkiams mažėjimą. „Nuo 2008 metų paskolų verslui ir gyventojams suma sumažėjo apie 8 mlrd. litų, t.y. beveik 9 proc. metinio šalies BVP. Toks reiškinys daro didelę neigiamą įtaką BVP pokyčiui šiuo laikotarpiu", - teigia „Aviva Lietuva" finansų direktorius Arūnas Rumskas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdami į pagrindinius kriterijus, darančius įtaką BVP pokyčiams, „Aviva Lietuva" ekspertai prognozuoja, kad metinis BVP augimas ketvirtąjį šių metų ketvirtį sudarys 5,8 proc., o BVP pokytis per visus 2010 metus sudarys 2,4 proc. „Spartesniam BVP augimui sutrukdė itin sunki ir sudėtinga šių metų žiema, neatsistatantis verslo ir gyventojų kreditavimas, neišjudantis daugiabučių renovavimas, taip pat nepalankus Euro kurso kitimas", - tvirtina „Aviva Lietuva" finansų direktorius Arūnas Rumskas.

Atsižvelgdami į teigiamas Lietuvos ekonomikos prognozes, „Aviva Lietuva" ekspertai prognozuoja ir tolesnį Lietuvos gyvybės draudimo rinkos kilimą. „Džiugu, kad augant mūsų šalies ūkiui atsigauna ir ilgalaikio taupymo rinka. Per pirmąjį 2010 metų pusmetį lyginant su 2009 metų tuo pačiu laikotarpiu rinkoje net 73 proc. augo naujai pasirašytos gyvybės draudimo įmokos metams. Ypatingai sparčiai augo vienkartinės įmokos - visoje gyvybės draudimo rinkoje per pirmą šių metų pusmetį jos padidėjo 2,6 karto, o mūsų bendrovėje „Aviva Lietuva" net 17 kartų. Visa tai liudija apie stiprėjantį žmonių pasitikėjimą gyvybės draudimu." - teigia „Aviva Lietuva" generalinė direktorė Asta Ungulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų