REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 23 dieną duona nepabrango, nors žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir skelbė turįs žinių, kad kepėjai sutarė būtent tą dieną didinti kainas. Tačiau kepėjai neslepia, kad artimiausiu metu jų produkcija vis dėlto pabrangs, rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

K.Starkevičius kreipėsi ir į Konkurencijos tarybą dėl galimo kepėjų kartelinio susitarimo kelti kainas nuo rugpjūčio 23 dienos.

REKLAMA

Kainos nepakilo, o Konkurencijos taryba tyli it vandens į burną prisisėmusi. Netgi neatskleidžia, ar tirs K.Starkevičiaus įtarimus.

„Duona nuo rugpjūčio 23 dienos nepabrango. Šiek tiek anksčiau pigiausių gaminių kainas maždaug 10 proc. kilstelėjo „Vilniaus duona", – sakė „Maxima" atstovė Renata Saulytė.

„Iki" atstovas Valdas Lopeta patvirtino: duonos kaina šią savaitę nekito.

Pasak „Norfos" atstovo Dariaus Ryliškio, kiek anksčiau kai kurie gaminiai pabrango apie 2 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Maxima" jau yra sulaukusi pranešimų iš daugumos duonos tiekėjų apie ketinimus artimiausiu metu didinti bazinę duonos kainą.

„Duona turėtų pabrangti vidutiniškai 10 proc. Bet skirtingos įmonės pateikia individualią savo gaminių kainodarą, todėl gaminių kainos gali kisti nevienodai", – sakė R.Saulytė.

Kepyklos „Mantinga" generalinis direktorius Klemensas Agentas neslėpė pranešęs prekybos centrams apie kainų didinimą. Sutartis įpareigoja tokią informaciją pateikti prieš mėnesį.

„Mūsų gaminiai brangs vidutiniškai apie 10 procentų, bet dėl konkrečių kainų su prekybininkais dar vyksta derybos", – sakė K.Agentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Mantingos" vadovo, miltai jau pabrango 45–60 proc. Pavyzdžiui, už aukščiausios rūšies kvietinių miltų kilogramą birželį „Mantinga" malūnams mokėdavo 0,7, o šiuo metu – 1,1 lito.

Be to, maždaug 20 proc. šoktelėjo ir riebalų kainos.

„Duoną teks pabranginti. Antraip įmonė nebeišlaikytų finansinės įtampos", – sakė gaminius su „Viči" ženklu kepančios „Plungės duonos" generalinis direktorius Romualdas Kalvaitis.

Ši įmonė turi savo malūną ir iš ūkininkų superka grūdus tik savo reikmėms.

Pasak R.Kalvaičio, grūdų pernai buvo supirkta tiek, kad užtektų iki šio derliaus, tad atsargos baigia išsekti.

REKLAMA

„Pernai aukščiausios klasės kviečius pirkome po 350 litų už toną, šįmet tenka mokėti 620 litų. Ilgalaikių sutarčių su ūkininkais nebuvome sudarę", – sakė R.Kalvaitis.

Tuo tarpu vienos didžiausių kepyklų šalyje „Gudobelės" vadovas Mečyslovas Jusevičius vengia komentuoti situaciją: „Mes dirbame, o ne politikuojame."

Apie kainų didinimą nešneka ir „Klaipėdos duonos" generalinis direktorius Kęstutis Dulkis.

„Mūsų duonos kaina išliko tokia pat, kaip ir metų pradžioje. Kol kas duonos nesirengiame branginti", – sakė K.Dulkis.

REKLAMA

Konkurencijos taryba kol kas neteikia jokios informacijos apie atliekamą arba neatliekamą tyrimą dėl galimo duonos kepėjų kartelinio susitarimo.

„Konkurencijos taryba laikosi nuostatos nekomentuoti jau padarytų ar galimų savo veiksmų", – "Lietuvos rytui" sakė Konkurencijos tarybos atstovė Palmira Kvietkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų