REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar prie favoritų nepriskiriama Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė gali iššauti per jau šį šeštadienį Turkijoje startuosiantį Pasaulio čempionatą?

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu seksis, tai čempionate galime būti ir pirmajame ketvertuke“, – įsitikinęs krepšinio specialistas ir legendinis žaidėjas Sergejus Jovaiša.

REKLAMA

Žaidimas be panikos

– Kaip vertinate Lietuvos rinktinės pasirodymą draugiškose rungtynėse? – „Balsas.lt savaitė“ paklausė S. Jovaišos.

– Draugiškose rungtynės Lietuvos rinktinė palieka neblogą įspūdį. Tobulėja su kiekvienu maču, žaidžia be panikos, jei atsilieka, likviduoja taškų deficitą, kaip pavyzdžiui per dvikovą su kroatais.

Lietuviams sekasi tikrai neblogai – jie įveikė, galima sakyti, visus savo lygio varžovus. O turint omenyje, kad daug eksperimentuojama ir treneriai sako, jog dar ne viskas padaryta, tai nuteikia džiuginančiai.

REKLAMA
REKLAMA

– Kurie krepšininkai atrodo geriausiai?

– Stabiliai kol kas niekas neatrodo, vyksta savęs ieškojimas. Sveikintas dalykas tai, kad iš pradžių blankokai atrodęs Jonas Mačiulis susiėmė ir tapo vienu iš komandos lyderių. Ryžtą demonstruoja ir Linas Kleiza, tik jam reikėtų mažinti savo emocinius protrūkius. Aktyviai dalyvauja Paulius Jankūnas, Mantas Kalnietis, Simas Jasaitis, Renaldas Seibutis.

Gaila, kad savęs neranda Martynas Gecevičius, bet visi žino, kad jis tikrai turi didelį potencialą, todėl tikiu, kad ateityje jis bus geriau išnaudojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar egzistuoja įžaidėjo problema?

– Su įžaidėjo problema kol kas pavyksta tvarkytis – viskas kompensuojama bendrais veiksmais, kai aikštėje žaidžia du mažesni krepšininkai ir pakaitomis atlieka tas funkcijas. Tai gana naujas dalykas ir varžovams nelengva prie jo priprasti.

Grupėje kovos dėl 1-2 vietos

– Kas labiausiai neramina prieš čempionato startą?

–  Per draugiškas rungtynes jau matėme, kad žaisdami su silpnesniais varžovais (Čekija, Vokietija) Lietuvos krepšininkai greitai atsipalaiduoja ir paskui turi bėdų. Dėl to šiek tiek neramu.

REKLAMA

Ir būtų gerai, jei Kęstutis Kemzūra kuo greičiau apsispręstų dėl dominuojančios sudėties, nes per dvikovą remtis visais 12 žaidėjų nelabai realu. Jei prisiminsime pirmenybes Lenkijoje, ten taip kaip tik ir buvo, kad Ramūnas Butautas per ilgai ieškojo ir rinkosi tą optimalią sudėtį, o kai ją pagaliau rado, jau buvo per vėlu.

– Lietuvos rinktinė varžybas pradės D grupėje, kurioje kausis su Naująja Zelandija, Kanada, Ispanija, Prancūzija ir Libanu. Kokią vietą čia realu užimti?

– Grupės varžybose lietuviai turėtų kovoti dėl 1-2 vietos. Jei kažkur suklups ar ką, žemiau trečios vis tiek neturėtų būti.

REKLAMA

Žinoma, visos komandos, net ir neturinčios favoričių etiketės, yra pavojingos. Jos nieko nepraranda, jų nespaudžia atsakomybė, todėl reikia būti labai atsargiems žaidžiant tiek su Naująja Zelandija, tiek su Kanada. Neduok Dieve, jei joms pralaimėsime.

Gali būti ir pirmajame ketvertuke

– Lietuvos krepšinio federacija (LKF) rinktinei yra iškėlusi uždavinį būti tarp šešių stipriausių pasaulio komandų. Tai aukštas tikslas?

– LKF iškelta užduotis patekti į šešetuką – labai normalus ir realus tikslas. Čia apsidraudžiant tokiu atveju, jei ketvirtfinalyje užšoksime ant stipraus priešininko, nes tada vyrams liks motyvacija kovoti dėl 5-6 vietos, o ne likti 7-8. Visgi tikiu, kad ketvirtfinalyje gausime įveikiamą varžovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– O kokia jūsų prognozė? Kaip seksis lietuviams Pasaulio čempionate?

– Jeigu gerai seksis, tai čempionate galime būti ir pirmajame ketvertuke, jei ne, į aštuntuką tikrai esame pajėgūs patekti. O konkreti vieta priklausys jau nuo to, kaip viskas klostysis.

– Ką laikytumėte pirmenybių favoritais?

– Čempionato favoritai – JAV, Ispanija, Graikija ir Argentina. Gal į jų gretas įsiterps ir mūsiškiai. Nors tiesą sakant, pagal sudėtį ir galimybes ši Lietuvos rinktinė neatrodo čempioniška, bet kas ten žino... 2003-iaisiais Europos čempionate Švedijoje juk irgi niekas netikėjo, nebuvome favoritai, o laimėjome.

REKLAMA

Be to, šiais metais lietuviai turi didelę motyvaciją ir gali iškrėsti nemalonumų bet kuriems priešininkams, kad ir tai pačiai JAV rinktinei ar Ispanijai.

TIK FAKTAI

Lietuvos krepšininkai Pasaulio čempionate dalyvaus tik trečią kartą. Prieš tai abu kartus – 1998 metais Graikijoje ir 2006 metais Japonijoje – lietuviai užėmė septintą vietą.

Lažybų bendrovės šių metų pirmenybių favorite laiko JAV rinktinę. Anot bukmekerių, amerikiečių triumfo tikimybė siekia beveik 60 procentų (koeficientas 1,7). Ispanų galimybės laimėti auksą vertinamos 23 procentais (koeficientas 4,25), graikų – 10 procentų (koef. 10), o argentiniečių ir serbų – po 6,7 procento (koef. 15).

REKLAMA

Lietuvai prognozuojama 8-12 vieta, o mūsiškių šansai tapti planetos čempionais siekia tik 2 procentus (koef. 50).

Pirmąsias planetos pirmenybių rungtynes Lietuvos krepšininkai žais rugpjūčio 28 d., šeštadienį, su Naująja Zelandija.

Iš viso pirmenybėse Turkijoje varžysis 24 rinktinės.

Paskutinį kontrolinį susitikimą prieš išskrisdami į Turkiją mūsiškiai turės rytoj, rugpjūčio 24 d., antradienį, Kaune, kai kausis su vietos „Žalgiriu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų