• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje rugsėjo 3 – spalio 16 dienomis veiks išskirtinė paroda, kurią vertėtų pamatyti ne vien kėdainiškiams. Atlantoje (Georgia, JAV) gyvenantis ir kuriantis menininkas Jonas Ericas Riisas – visame pasaulyje žinomas tapiserijų meistras – pristatys pastarojo dešimtmečio kūrinių kolekciją „Papuošta tekstilė“ („The Embellished Textile“).

REKLAMA
REKLAMA

Menininkas, kurio kūrinius kolekcijoms yra įsigiję garsūs muziejai (Metropoliteno muziejus Niujorke, Kolumbijos, Indianapolio meno muziejai, Amerikos meno ir dizaino muziejus ir kt.), valandų valandas audžia meistriškumo perlais vadinamus kūrinius. Jo naudojamos audimo technologijos pradmenys siekia Senovės Peru, Senosios Egipto karalystės, o vėliau ir ankstyvosios krikščionybės – Aleksandrijos klestėjimo laikus.

REKLAMA

Jonas Ericas Riisas kuria nuo septintojo dešimtmečio pabaigos, kai pradėjo savarankišką menininko kelią. Audžia tapiserijas parodoms, pagal užsakymus visuomeniniams pastatams, privatiems interjerams. Jo kūriniai klasikinių tapiserijų kontekste išsiskiria naratyvu, forma, taip pat ir technologine interpretacija. Ausdamas Jonas Ericas Riisas naudoja metalo siūlus, krištolo ir perlų karoliukus, kurie suteikia kompozicijai maksimalaus puošnumo.

REKLAMA
REKLAMA

Menininko vizitine kortele tapo neįprasta tapiserijų forma. Jau daugiau kaip dešimtmetį jis audžia švarko (trumpo apsiausto) formos kūrinius dvigubu audimu, kai vidinė ir išorinė švarko pusės yra skirtingos. Kūriniai eksponuojami lengvai praskleisti, kad žiūrovas galėtų apžiūrėti abi jo puses.

Smulkusis gobeleninis audimo būdas, kurį pasitelkia ir Jonas Ericas Riisas, leidžia pasiekti hiperrealistinį efektą. Juo menininkas tikslingai naudojasi kurdamas mitologines citatas ar mėgdžiodamas senųjų civilizacijų meno ir kultūrinių ženklų stilistiką. Tačiau tikroviškumas jokiu būdu nėra menininko tikslas. Romėniškąją jaunuolio figūrą jis slapta papuošia tatuiruote, indų deivės plaštaką sutvarsto, juodaodžio ir baltaodžio vyrų portretus komponuoja kadruodamas. Jono Erico Riiso realybė kuriama, menininko žodžiais tariant, ją „papuošiant“ karoliukais, perlais, auksu, vaizduote ir domėjimusi žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų