REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijoje užvirė kova tarp šalies Vyriausybės ir Florencijos merijos dėl Renesanso šedevro - marmurinės Dovydo statulos.

REKLAMA
REKLAMA

Šis skulptoriaus Mikelandželo (Michelangelo) kūrinys kasmet šalies biudžetą papildo 12,5 mln. JAV dolerių. Italijos kultūros ministerija, remdamasi 500 metų senumo dokumentais, tvirtina, kad statula priklauso valstybei. Florencijos valdžia įsitikinusi, kad meno šedevras - miesto nuosavybė. Juk marmurinis Dovydas laikomas Florencijos simboliu!

REKLAMA

Ši skulptūra buvo sukurta dar gerokai iki Italijos susivienijimo, kai Florencija buvo Florencijos respublikos sostinė. Statula buvo kuriama Florencijos katedros užsakymu, darbas buvo baigtas 1504 m., skulptoriui sumokėtas 400 florinų honoraras. Tačiau Romos teisininkams pavyko rasti archyvinius duomenis, kurie ir sukėlė diskusiją, kam iš tiesų priklauso Dovydas. Jie tvirtina, kad teisėtas Florencijos respublikos įpėdinis yra ne pati Florencija, o Italijos valstybė.

Florencijos meras Matėjus Rencis (Matteo Renzi) pareiškė, kad Romos teisininkai rugpjūtį tiesiog neturi kuo užsiimti, ir nusprendė pats atlikti istorinį tyrimą bei apginti florentiečių pasididžiavimą. Jam pavyko nustatyti, kad 1870 m. Romai tapus Italijos sostine buvo pasirašytas dekretas, pagal kurį visi “Palazzo Vecchio" eksponatai atiteko Florencijai. “Nėra abejonių, kad Dovydas yra mūsų", - pareiškė M.Rencis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų