• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam moksleiviui valstybės skirta vidutinė pinigų suma, vadinama „mokinio krepšeliu“ yra 3310 litų. Vis dėlto, leidžiant vaiką į mokyklą, nepakanka jį aprengti ir į kuprinę įdėti sumuštinį – tėvams tenka lįsti į savo apytuštes pinigines mokinio kuprinei dar ir pripildyti. Prekybos centruose jau prasidėjo mokyklinių prekių išpardavimai, tad „Šiauliai plius“ pasidomėjo, kiek šiemet kainuoja išleisti pirmoką į mokyklą.

REKLAMA
REKLAMA

Labai taupant, pirmokui į mokyklą išleisti reikia apie 400 litų būtiniausiems reikmenims nupirkti.

REKLAMA

Geras patarimas nieko nekainuoja

Jei būsimo pirmokėlio pirmoji mokytoja – apdairi ir žinanti, kaip reikia taupyti, tėvams pasisekė. Jau pavasarį susitikę su būsimąja mokytoja kai kurie tėvai gavo patarimų, ką ir kur pirkti, kad neišlaidautų.

Patyrę pradinių klasių mokytojai jau pavasarį kreipėsi į leidyklas ir užsakė pratybų sąsiuvinius primokėliams, už kuriuos tėvams teko sumokėti iki 80 litų. Perkant pratybų sąsiuvinius patiems iš knygynų, be abejo, kaina bus gerokai didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojai tėvams įteikė ir būtiniausių reikmenų sąrašą, kuriuos privalo turėti pirmokėliai. Pagrindinis patarimas – nepirkti didelių pieštukų, flomasterių, guašo rinkinių – pakanka šešių spalvų. Ir pigiau, ir vaikui nereikės nešiotis ant pečių didesnio svorio. Dar mokytojai patarė pirkti vaikams sportinius batelius su lipukais. Tokia rekomendacija išsakyta todėl, kad ne visi vaikai yra įgudę užsirišti batraiščius, tad per pertrauką bus sutaupoma laiko ir mokytojai neteks lankstytis prie kiekvieno vaiko sportinių batų užrišti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąrašas, kurį šiemet gavo pirmokėlių tėvai, yra toks: kuprinė, įdėklas sąsiuviniams, pieštukinė, sąsiuviniai pirmai klasei (lietuvių kalbai ir matematikai po 5 vienetus), knygų ir sąsiuvinių aplankalai, kapsulinis rašiklis, flomasteriai, spalvoti pieštukai, grafitinis pieštukas, liniuotė, trintukas, piešimo sąsiuvinis, guašas, teptukai, akvarelė, plastilinas, spalvotas popierius ir spalvotas kartonas, žirklės, klijai, sportinė apranga, šokių bateliai, šokdynė ir lauko teniso kamuoliukas. Taigi sąrašą į piniginę ir – į parduotuves...

REKLAMA

Svarbiausia – kuprinė

Keliuose Šiaulių prekybos centruose mokyklai skirtos prekės jau išdėliotos prie pagrindinių įėjimų, tačiau aiškumo trūksta. „Tilžės“ prekybos centre esančioje „Norfoje“ mokyklinės prekės sukrautos lyg po karo. Kainos ant jų neužklijuotos, tad raustis dėžėse nėra nei pakankamai laiko, nei noro.

„Maximoje“ taip pat netvarka – kainos užklijuotos ne ant visų prekių, tad tenka įdėmiai studijuoti iškeltas kainų nuorodas ir bandyti spėti, ar nurodyta kaina yra būtent pasirinktos prekės, ar visiškai kitos.

REKLAMA

Sudėtingiausia, pasirodo, rasti pirmo būtinumo dalyką – pirmokams skirtų sąsiuvinių. Nuorodos, kur sudėti sąsiuviniai pirmokams, nėra, tad tenka versti kelių kvadratinių metrų plote išdėliotus sąsiuvinius ir ieškoti. Svarbu neapsirikti, nes ir antros klasės sąsiuviniai – kelių paryškintų linijų, tačiau tarpai tarp šių linijų – siauresni. Sąsiuvinio kaina – 35 centai. Dvylikos kaina – 4 litai 20 centų.

Svarbiausias dalykas pirmokėliui – kuprinė. Parduotuvėse jų apstu, kainos svyruoja nuo 19 iki 250 litų. Specialistai rekomenduoja, kad kuprinė turi būti tvirta, su skyreliais, į kuriuos pirmaklasis galėtų tvarkingai susidėti visus reikalingus daiktus. Per daug kišenių kuprinėje taip pat nėra gerai, nes vaikas gali ilgai ieškoti, kur ką pasidėjo. Jei erdvė viena – taip pat nepatogu, nes reikalingi dalykai trinasi ir susimaišo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuprinė būtinai turėtų turėti dvi paminkštintas plačias petnešas ir specialų pakietinimą nugarai, kad vaikui stuburas neiškryptų. Didžiuosiuose prekybos centruose vidutiniškai kuprinė kainuoja 49 litus. Jei norima kuprinės, papuoštos vaikų mėgiamų filmų herojų atvaizdais, gali tekti pakloti apie 70 litų.

400 litų – ne pabaiga

Liniuotė su laikikliu – 69 centai, spalvoti penkiabriauniai pieštukai – 1 litas 99 centai, pieštukiniai klijai – 49 centai, vadovėlių aplankalai – 2 litai 99 centai, 10 sąsiuvinių aplankalų – 89 centai, piešimo sąsiuvinis – 1 litas 49 centai. Rodos, nedaug, tačiau piešti skirtos priemonės brangesnės. Trys kokybiški teptukai – 5 litai 99 centai, guašas – 6 litai 99 centai, akvarelė – 3 litai 99 centai, flomasteriai – 1 litas 99 centai, žirklės 2 litai 49 centai, fluorescencinis plastilinas – 3 litai 99 centai.

REKLAMA

Specialistai nerekomenduoja pirkti apvalaus penalo (nurieda nuo stalo), kuris kainuoja apie 4 litus, tad tenka įsigyti per 7 litus kainuojantį su daug skyrelių. Apie 7 litus kainuoja ir sąsiuvinių dėklas su lipukais. Sąsiuvinių dėklas, fiksuojamas gumute, pigesnis – kainuoja 4 litus 99 centus.

Labai svarbu nupirkti kokybišką kapsulinį parkerį. Galima įsigyti vos kelis litus kainuojantį, tačiau tokio plunksna gali drėksti popierių. Gero rašalinio parkerio kaina – nuo 15 litų.

Mokytojai rekomenduoja nupirkti ir priemones kūno kultūrai – šokdynę bei lauko teniso kamuoliuką. Šokdynę medinėmis rankenomis pavyko rasti už 4 litus 99 centus.

REKLAMA

Bendra suma – apie 200 litų. Betrūksta sportinio kostiumo, šokių ir sportinių batelių. Šių daiktų teks ieškoti sporto prekių parduotuvėse. Didžiuosiuose prekybos centruose sportinio kostiumo kaina – apie 49 litus, bet norisi aprengti vaiką kostiumu, kurio spalvos neišblunka vieną kartą išskalbus. Sportiniai bateliai taip pat turi būti kokybiški, tad jie ir sportinis kostiumas kainuos maždaug po šimtą litų. Vadinasi, pirmoko būtiniausioms reikmėms reikia per 400 litų.

Be abejonės, sportiniu kostiumu vilkinčio vaiko rugsėjo 1–ąją į mokyklą neišleisi. Kuo jį aprengti, apauti, įdėti į kišenę nosinaitę ar ne – tėvų fantazijos reikalas. Rekomenduojama pradinukams nupirkti patogių, iš natūralių audinių pasiūtų drabužėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skurstančių šeimų daugėja

Šiemet į Šiaulių miesto mokyklų pirmąsias klases ateis tūkstantis vienas pirmokėlis. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus duomenimis, tiek pirmokų būna kasmet – šis skaičius mažai kinta.

Iš viso šiemet į Šiaulių miesto mokyklų suolus susės apie šešiolika tūkstančių moksleivių. Visiems jiems tėvai privalės nupirkti mokyklai skirtų priemonių bei skirti lėšų maitinti. Vienam vaikui tenka pakloti apie 120 litų per mėnesį.

Jei šeima yra socialiai remtina ir vienam jos nariui tenka mažiau nei 525 litai per mėnesį, mokyklinėms prekėms įsigyti ji gali gauti paramą. Nuo liepos 1–osios Socialinės paramos skyrius priima šeimų, prašančių skirti vienam vaikui 156 litus mokinio reikmėms įsigyti, paraiškas.

REKLAMA

Taip pat priimami prašymai šeimų, kurios nori, jog jų vaikas mokykloje gautų nemokamus pietus. Nemokamai pietūs skiriami, kai vienam šeimos nariui taip pat tenka 525 litai per mėnesį.

Socialinės paramos skyriaus specialistai sako, kad šiemet šeimų, prašančių paramos vaikų mokyklinėms prekėms įsigyti, daugėja. Pernai minėta parama skirta 4,3 tūkstančio vaikų, šiemet planuojama ją skirti maždaug 5 tūkstančiams vaikų – skurstančiųjų mieste daugėja...

Oksana LAURUTYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų