REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

K. Starkevičius apie škvalo padarinius: prie valstybės pagalbos kviečiu prisidėti ir verslą

Žemės ūkio ministras pirmadienio popietę lankėsi Kauno rajone. Pavaduojantis šiuo metu atostogaujantį aplinkos ministrą, Kazys Starkevičius domėjosi, kaip sekasi likviduoti Pakaunės kaimuose ir miškuose savaitgalyje praūžusio škvalo padarinius. „Dėkoju supratingiems Kauno rajono gyventojams, kurie matydami žalos mąstą savo iniciatyva prisideda prie viešųjų erdvių nuo išlaužytų medžių ir šakų tvarkymo. Į pagalbą atskuba ir valstybė – Lietuvos darbo birža dengs miškams valyti papildomai samdytos darbo jėgos kaštus. Taigi prie gražios paramos iniciatyvos belieka prisijungti verslui. Statybinėmis medžiagomis prekiaujančias firmas kviečiu nukentėjusiems ūkininkams ir gyventojams taikyti specialias nuolaidas, jei iš savivaldybės jie turės pažymą apie fiksuotus nuostolius“, - komentuodamas situaciją sakė žemės ūkio ministras K. Starkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Sėdėdamas kabinete, nuostolių mąsto neįvertinsi

Praėjusį savaitgalį savo ūkyje paskutines vasaros atostogų dienas leidęs ministras jau sekmadienį suspėjo apvažiuoti nuo audros nukentėjusius netolimus kaimus. Matydamas didelį nuostolių mąstą, pirmadienio rytą K. Starkevičius suplanavo detaliau apžiūrėti labiausiai škvalo nusiaubtus Pakaunės ūkius ir miškus.

REKLAMA

„Mano ūkyje Rokuose (Kauno r.) didesnių nuostolių išvengti pavyko. Vėtra nuplėšė ūkinio pastato stogo kampą ir išvertė du stambius, šimtamečius ąžuolus. Vieną jų škvalas į šalį „panešėjo“ net kelis metrus – sunku įsivaizduoti, kokios jėgos būta. Žinoma, ūkyje vis dar sutrikęs ir įprastas elektros energijos tiekimas “, – į klausimą, ar nenukentėjo ministro ūkis, pirmadienį atviravo K. Starkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpam į Kauno rajono savivaldybę užsukusiam K. Starkevičiui informaciją apie situaciją rajone pateikė savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius. Remiantis Kauno rajono savivaldybės turimais duomenimis, be elektros energijos pirmadienio popietę rajone dar buvo likę apie 7,3 tūkst. gyventojų. Savaitgalyje nuo siautusio škvalo daugiausiai nukentėjo pietvakarinės rajono seniūnijos ir gyvenvietės – Taurakiemio, Rokų ir Neveronių, iš dalies Babtų ir Karmėlavos miesteliai.

Įgyvendinti žemės ūkio ministro ryžtą aplankyti ir savo akimis išvysti škvalo nuostolius – nuketėjusius ūkius ir gyvenamuosius pastatus, miškus, padėjo Kauno rajono mero patarėjas Zigmas Kalesinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienų prašė spartinti darbus, kitiems - paramą žadėjo iš atlyginimo

Kauno rajono Taurakiemio seniūnijoje šiomis dienomis dar retai pamatysi akiai įprastą sodybos vaizdą: jei nuo gūsingo vėjo nenukentėjo namo ar ūkinio pastato stogas, šiltnamis, tai vartydamas medžius škvalas prasisuko pro sodus ar pakeles. Bauginančiai galingą praūžusio škvalo jėgą čia iliustruoja ir išvartyti aukštos įtampos elektros stulpai.

Bene labiausiai visame Kauno rajone nukentėjo Taurakiemo seniūnijos Margininkų kaimo ūkininkas Audrius Banionis. Stambiam daugiašakiam ūkiui, kuriame įrengta kompaktiška duonos kepykla, tvarte kriuksi penimos kiaulės, čia pat veikia skerdykla, mėsos perdirbimo cechas, moderniose karvidėse melžiami šimtai karvių, penimi buliai, veisiami mėsiniai Simentalių galvijai (viso per 600 galvijų)  jau kelintą dieną tenka apsieiti be VST tiekiamos elektros energijos. Dar sekmadienį A. Banionis buvo priverstas skubiai ieškoti alternatyvų. Šiandien jo ūkyje elektros badmetį iš dalies kompensuoja septyni elektros generatoriai. Pirmadienio popietę ant šalimais esančio vieškelio nutysę stori elektros laidai greitų gerų permainų taip pat nežadėjo. Nuketėjo ir A. Banionio ūkiniai pastatai, gyvenamasis namas.

REKLAMA

Sukrėstas sudėtingos šio ūkininko situacijos žemės ūkio ministras K. Starkevičius tuoj pat asmeniškai kreipėsi į atsakingus VST vadovus, kad tokiems objektams kaip įmanoma greičiau būtų atstatytas elektros energijos tiekimas. Prašymą spartinti elektros energijos tinklų darbo atstatymą žemės ūkio ministras išsakė ir lankydamasis Kauno regiono VST padalinyje. Čia buvo patikinta, kad dirbama visu pajėgumu ir daroma viskas, kad elektros energijos tiekimas kuo greičiau būtų užtikrintas.

Karmėlavos seniūnijoje žemės ūkio ministras aplankė daugiavaikę šeimą, kuriai savaitgalį škvalas nuardė dalį gyvenamojo namo stogo. Apžiūrėjęs nuostolį, nedaugžodžiavęs ministras šeimai stogo remontui pažadėjo skirti per tūkstantį litų iš savo algos. Kaip ir nelaimės, taip ir netikėtų svečių bei žadamos pagalbos „užkluptai“ moteriai akyse sužibo ašaros.

REKLAMA

Tikisi užkrėsti geru pavyzdžiu

Kol šalies savivaldybės ir VST šiomis dienomis vis dar tikslina škvalo padarytą žalą ir nuostolius, miškininkai jau suskaičiavo, kad valstybinės miškų urėdijos per pastarąjį savaitgalį patyrė apie 10 mln. Lt nuostolių. Į šią sumą įskaičiuoti ne tik su šaknimis išversti, bet ir pavirtę medžiai, kuriuos teks išpjauti malkoms. Vertinga statybinė mediena iš audros nusiaubtų miškų negaminama.

Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos urėdo Kęstučio Šakūno teigimu, ypač ryškūs gamtos stichijos pėdsakai fiksuoti Rokų, Taurakiemio  ir Samylų seniūnijų miškuose.  Pasak miškininko, konkrečia suma Kauno rajone miškams padarytą nuostolį įvardyti sunku, pirminiais duomenimis, sugadinta apie 70 tūkst. kub. metrų medienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankydamasis Karmėlavos miškų urėdijoje žemės ūkio ministras domėjosi miškininkų pajėgumais valyti miškus nuo miško vėjavartų ir vėjalaužų. Jau pirmadienio popietę, sutarus su Lietuvos darbo birža, ministras miškininkų darbams žadėjo valstybės paramą: "Jei miškams tvarkyti prireiks papildomos darbo jėgos, kreipkitės į darbo biržą. Jie 100 proc. kompensuos samdomų žmonių įdarbinimą".

Važiuojant pro Kauno rajono kaimus akį traukė būriai pakelėse šakas ar išgriuvusius medžius tvarkančių žmonių. Pasak Kauno rajono savivaldybės darbuotojų, valdžios neraginti žmonės patys kibo į aplinkos švarinimo darbus.

REKLAMA

Matydamas gražias gyventojų savanoriškumo iniciatyvas tvarkantis aplinką ir pastatus, atkreipdamas dėmesį į valstybės skiriamą paramą miškams tvarkyti, žemės ūkio ministras K. Starkevičius viliasi, kad verslas taip pat atsišauks į jo kvietimą nuo škvalo nukentėjusiems kaimo žmonėms taikyti specialias nuolaidas perkant statybines medžiagas.

Gerą pusdienį trukusį vizitą Pakaunėje ministras baigė nedideliame Pakuonio kaime (Prienų r.). Bendruomenės patalpose susirinkę seniūnas, Prienų rajono vicemeras, žemės ūkio skyriaus vedėjas, vietiniai ūkininkai dėl kelių dienų trunkančių elektros energijos atstatymo darbų miestelyje per daug nesiskundė, bet stebėjosi ir baiminosi, kad gyventojai gali būti apgauti draudikų, kurie į skambučius apie škvalo padarytą žalą tiesiog nereaguoja. Išgirdęs tokius priekaištus ir skundus dėl draudimo bendrovių darbo, K. Starkevičius artimiausiu metu pažadėjo susidariusią padėtį aptarti susitikęs su Lietuvos draudikų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų