REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministerija (VRM) nemano, kad baudų jų piktybiškai nemokantiesiems pakeitimas viešaisiais darbais prieštarautų tarptautiniams teisės aktams, žmogaus teisėms, kaip savo pranešime teigė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vitas Matuzas.

REKLAMA
REKLAMA

VRM savo poziciją grindžia tuo, kad vertybiniu požiūriu asmens laisvė ir jos neliečiamumas yra gerokai aukštesnio lygmens vertybė negu teisė netrukdomai pasirinkti darbą. Jeigu administracinis areštas, gerokai griežtesnė bausmė, kuri taikoma be asmens sutikimo, yra vertintinas kaip nepažeidžiantis žmogaus teisių, tai juo labiau viešieji darbai turėtų būti vertinami kaip tokie, pranešime spaudai tikina VRM.

REKLAMA

VRM pažymi, kad vertinant iniciatyvą reikėtų įsigilinti į Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos laisvės atėmimo bei priverstinių darbų teisinio reguliavimo visumą, o ne formaliai taikyti vieną konkretų punktą.

Pranešime atkreipiamas dėmesys, jog 29-oji Tarptautinės darbo organizacijos konvencija dėl priverstinio ar privalomojo darbo nustato, kad priverstiniu ar privalomuoju darbu nėra laikomas koks nors darbas ar tarnyba, kuris būtų išreikalautas iš asmenų, kaip nuteisimo pasekmė, jeigu tas darbas ar tarnyba atliekami prižiūrint ir kontroliuojant valdžios institucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu parlamentaras V. Matuzas primena panašias pataisas parengęs ir užregistravęs dar 2009 metų birželį, bet tuomet siūlymas privalomais viešaisiais darbais keisti administracinį areštą nebuvo svarstytas dėl to, jog tokius darbus laikyti privalomais griežtai draudžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

Pagal dabar galiojantį Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK), nemokamus viešuosius darbus teismas gali skirti tik pažeidėjui sutikus ir tik kaip alternatyvą piniginei baudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų