REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lytinė prievarta žemuogių pievelėje

Gimdytojai, atstūmę savo vaikus, neretai juos ne tik pasmerkia gyvenimui valdiškuose globos namuose, bet ir įstumia į užburtą lytinių nusikaltimų ratą. Taip galima teigti po kelių skandalingų istorijų Marijampolės apskrities vaikų globos namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Paaugliui trūksta... sekso

Neseniai „Akistata“ pasakojo apie dabar jau buvusį Marijampolės vaikų namų auklėtinį Sigitą (16 m.; vardas pakeistas), kitų globos įstaigos mažųjų gyventojų siaubą ir pedagogų galvos skausmą. Mat šis berniukas keletą metų lytiškai išnaudodavo jaunesniuosius – net savo tikrosios šeimos narius.

REKLAMA

Kol Sigitui nebuvo 14 metų, tokios istorijos telikdavo globos įstaigos darbuotojų atmintyje. Paauglys buvo gydomas, izoliuotas nuo savo kolektyvo. Su Sigitu bendravo kelių sričių specialistai, rekomenduojami tokiais atvejais, tačiau prie savo „pomėgio“, kaip paaiškėjo, jis vis tiek grįžo.

Atsakomybės naštos nepajutęs paauglys įkliuvo tik sulaukęs 14 metų. Marijampolės rajono apylinkės teismas nustatė, kad Sigitas, į statybas nusiviliojęs savo keleriais metais jaunesnį bičiulį, jį išprievartavo. Už tai šiam jaunajam lytiniam nusikaltėliui teismas paskyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, bet vykdymą atidėjo metams.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai labiausiai suglumo, kai teisiamasis paauglys paaiškino, kad jam būtinai prireikia ... seksualinio partnerio! Paaiškėjo, kad Sigito auka galėjo tapti bet kuris jo akiratyje pasitaikęs asmuo, prie kurio nesunku prieiti ir kuris mažiau priešinasi.

Šioje istorijoje paaiškėjo ir tai, kad pats Sigitas – taip pat lytinės prievartos auka. Kai jis buvo 12 metų, jį mažiausiai 5 kartus seksualiai išprievartavo 3 metais vyresnis, tų pačių globos namų auklėtinis Juozas Gustainis, kuriam dabar 19 metų.

Dvejus metus prievartavo keturis vaikus

Dabar jau ir J. Gustainis sulaukė teismo bausmės – neseniai Kauno apygardos teismas paskyrė jam 3 metus laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo J. Gustainio padarytų nusikaltimų iki teismo bausmės praėjo beveik 4 metai, nes viskas išaiškėjo gana pavėluotai ir tik atsitiktinai.

Psichologų nustatyta, kad per porą metų J. Gustainis seksualiai išnaudojo net 4 tų pačių globos namų auklėtinius: tada 12, 10 ir vos 5 metų. Visi jie, išskyrus Sigitą, dar iki Juozo išpuolių, turėjo rimtų sveikatos sutrikimų, jiems nuo mažens nustatytas protinis atsilikimas. Vienas jų net nekalbėjo – tik dabar pradeda tarti suprantamus žodžių junginius.

Jeigu ir kiti trys nukentėjusieji nuo J. Gustainio elgsis kaip jo skriaustas ir paskui kitus pradėjęs skriausti Sigitas, belieka baimintis dėl galimų naujų lytinių nusikaltimų.

REKLAMA

„Nemėgau tų berniukų, nes jie buvo silpnesni už kitus, neišsivystę“, – J. Gustainis pasakojo policininkams, kai jo nusikalstama veikla prieš porą metų pagaliau išaiškėjo. Nemėgdamas vertė mažamečius daryti tai, ką anksčiau jam darė vyresnieji globos namų auklėtiniai. Bent taip jis prasitarė įvykius tyrusiems pareigūnams ir savo seneliui, kuris nepaklusnų anūką, sulaukusį 18 metų, priglaudė savo namuose.

Atlygis – meškerė, mašinėlė, saldainis

J. Gustainis mažamečių prievartautoju tapo labai romantiškoje aplinkoje – pajūryje. Tai buvo 2006-ųjų vasarą. Globos namų auklėtiniai, kaip įprasta, Palangoje poilsiavo stovykloje. Vaikai, anot auklėtojų, būdavo ir užimti, ir visada jų akiratyje, tačiau, pasirodo, sužiūrėti nepavyko.

REKLAMA

Nutolęs nuo stovyklavietės, tuomet 15 metų J. Gustainis nuolat ir parūkydavo, ir alaus išgerdavo. Kartą, nusiviliojęs į pušyną Sigitą, iš pradžių rinko žemuoges, o netrukus pasiūlė jam „pažaisti“. „Beuogaudamas aš seksualiai susijaudinau“, – stebino pareigūnus J. Gustainis, kai jam teko prisiminti Palangos laikus.

Supratęs, kad žemuogių pievelėje reikės apsinuoginti, Sigitas prieštaravo, tačiau, kaip liudijo teisme, iš didelės baimės pakluso. To tereikėjo, kad kitomis dienomis „seansas“ būtų pakartotas kelis kartus. Už tai, kad Sigitas bus paklusnus ir vykdys visus nurodymus, J. Gustainis žadėjo likimo draugui padovanoti meškerę. Vėliau, grįžus iš Palangos, Sigitas žadėtos meškerės negavo, tačiau prievartautojui paklusdavo, nes jo labai bijodavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai nieko negali padaryti

J. Gustainiui globos namuose stebėtinai ilgai sekėsi likti neišaiškintam. Jo daryti lytiniai nusikaltimai galėjo būti nutraukti anksčiau, bet tai įtardavusios darbuotojos paauglį tik pagąsdindavo ir liepdavo parašyti pasiaiškinimą.

„Tada neturėdavome pakankamai įrodymų, kad jis prievartauja vaikus, nes šie niekam nesiskundė“, – teisinosi globos namų darbuotoja Natalija Iljinienė, kartą kambaryje užklupusi J. Gustainį ir vieną mažametį po stalu, kai mažylis įtartinai traukėsi aukštyn kelnes. Ji tikino, kad stovykloje Palangoje nieko blogo neįtarė. Kolegei pritarė ir socialinė pedagogė Laimutė Marcinkevičienė – esą vaikai stovykloje būdavę akylai prižiūrimi.

REKLAMA

Kai kurios kalbintos globos namų darbuotojos prisipažino galėjusios ir anksčiau apie tai „trimituoti“, bet juk joms griežtai draudžiama pačioms „tardyti“ įtariamų lytinių nusikaltimų aukas, o esą be įrodymų įskųsti galbūt tik apkalbėtą vaiką – rizikinga ir negarbinga...

Globos namų darbuotojos patikino, kad po to, kai J. Gustainis, sulaukęs pilnametystės, išvyko iš jų įstaigos, joje vaikai iškart pasijuto esą ramesni ir saugesni.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų