REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzijos prezidentas žengia Vladimiro Putino keliu?

Gruzijos opozicijos partijos, teisės ekspertai ir nevyriausybinės organizacijos deda visas pastangas, kad parlamentas nepritartų naujajai Konstitucijai, kuri suformuluota taip, jog dabartinis prezidentas Mikheilas Saakašvilis po 2013 metų, kai baigsis jo antrojo kadencija, galėtų išlaikyti didžiausią valdžią savo rankose persėsdamas į premjero postą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Nacionalinio demokratinio instituto atlikta gruzinų apklausa parodė, kad tik 26 proc. šalies gyventojų pritaria M. Saakašvilio siekiui persėsti į premjero kėdę, o 32 proc. tam priešinasi. Tuo tarpu 48 proc. respondentų teigia norintys, kad šalis išlaikytų dabartinę stiprią prezidentinę valdymo sistemą.

REKLAMA

Naujasis Konstitucijos variantas yra praėjusią vasarą M. Saakašvilio suburtos komisijos kūrinys. Komisijos nariai Konstitucijos projektui pritarė liepos 19 dieną ir jau po poros dienų perdavė projektą parlamento svarstymui. Dabar Konstitucijos projektas yra paviešintas visuomenei, kuri turi mėnesį diskusijoms.

Manoma, kad naujajai Konstitucijai parlamentas neeilinės sesijos metu gali pritarti jau rugpjūčio 24 dieną. Būtent šią dieną 1995 metais buvo priimta pirmoji posovietinė Gruzijos Konstitucija.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek prezidentas M. Saakašvilis, tiek Konstituciją kūrusiai komisijai vadovavęs Avtandilas Demetrašvilis teigia, kad naujasis dokumentas yra paremtas „europiniu modeliu“ ir reiškia perėjimą nuo prezidentinės prie parlamentinės valdymo formos.

Tačiau opozicija skundžiasi tuo, kad pagal naują sistemą daugelis prezidento dabar turimų galių bus paprasčiausiai perduotos premjerui, kurį savo ruožtų išrinktų daugiausiai vietų parlamente turinti partija. Tokia nuostata leistų M. Saakašvilio Jungtiniam nacionaliniam judėjimui siūlyti jį į vyriausybės vadovo postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, opozicija pastebi, kad naujoji Konstitucija susilpnintų parlamentą, nes tokiu atveju, jeigu šis pasiūlytų balsuoti dėl nepasitikėjimo vyriausybe, prezidentas galėtų paleisti parlamentą, o ne ministrų kabinetą.

Vienas iš opozicinės Konservatorių partijos lyderių Kacha Kukava teigia, kad Konstitucijos projektas gali paprasčiausiai būti vadinamas „Putino konstitucija“. Jis teigia, kad M. Saakašvilis paprasčiausiai pamėgdžiotų Rusijos premjerą, kuris iš prezidento posto, pasibaigus dviems kadencijoms, paprasčiausiai persėdo į ministro pirmininko kėdę.

Opozicija reikalauja, kad naujoji Konstitucija būtų tvirtinama visuotiniame referendume. Tačiau M. Saakašvilio partija, kuri parlamente turi 131 iš 150 vietų, su tuo tikrai nesutiks ir lengvai patvirtins dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų