REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo 2010 metų birželio 21 dienos iki liepos 14 dienos Lietuvos miestų ir miestelių prekyvietėse atliko 133 patikrinimus, iš jų – 47 planinius, 12 – pagal gautus vartotojų skundus, 4 – neplaninius, tikslinius. Buvo tikrinamas mėsos ir mėsos gaminių, paukštienos, vaisių bei daržovių saugos ir atsekamumo reikalavimų laikymasis.

REKLAMA
REKLAMA

49 proc. patikrinimų buvo nustatyti įvairūs pažeidimai. 19 atvejų buvo neužtikrintas produktų atsekamumas (nepateikti produktų įsigijimo dokumentai), 8 atvejais sąskaitose – faktūrose buvo nurodyti mažesni produktų kiekiai, nei faktiškai gauti, 5 atvejais buvo pažeisti maisto produktų ženklinimo reikalavimai. Taip pat buvo nesilaikoma maisto produktų tinkamumo vartoti terminų (5 atvejai), asmenys užsiėmė prekybine veikla, neturėdami tam leidimų. Buvo nustatyta produktų laikymo sąlygų pažeidimų, kai kuriose prekyvietėse nebuvo pildomi produktų apskaitos žurnalai, ne visi maisto produktai, kuriems reikalingas temperatūros režimas, į prekyvietes buvo pristatomi tinkamomis sąlygomis ir kt.

REKLAMA

Dėl tikrinimų metu nustatytų pažeidimų nukreipta utilizuoti 1 tūkst. 65 kg mėsos ir mėsos gaminių, 903 kg vaisių ir daržovių bei 470 vnt. kiaušinių. Prekiautojams skirtos 69 administracinės nuobaudos (iš jų 68 baudos 7 tūkst. 770 litų sumai ir 1 įspėjimas), 4 atvejais subjektų veikla buvo sustabdyta.

Pavyzdžiui, 2010 metų birželio 30 dieną Jonavos turgavietėje patikrinus automobilį – refrižeratorių, buvo rasta 398,8 kg (25 dėžės) mėsos produktų be ženklinimo etikečių ir be lydinčių dokumentų. Produktai priklausė Lenkijos įmonei. Sulaikyta mėsos produktų siunta buvo utilizuota.

„Tikrinant prekyvietes, ypatingas dėmesys skiriamas produktų atsekamumui bei laikymo sąlygų užtikrinimui. Nustačius, kad prekiaujama be įsigijimo dokumentų, tokie produktai utilizuojami. Apie nustatytus nelegalios prekybos atvejus VMVT praneša Valstybinei mokesčių inspekcijai bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Minint dažnai pasitaikančius pažeidimus, reikėtų akcentuoti, kad išduotas prekybos verslo liudijimas prekiautojams nesuteikia teisės pardavinėti žemės ūkio ir maisto produktus, jie privalo turėti ir maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą“, – komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų