• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kubilą su vinimi akylai stebi Vincas Kudirka.

 

Manau, kad tas vinis prieš kubilo varpymą reikėjo parduoti kalikams – pvz., po 20 ct už vinį. Nors kalikai mieliau būtų gavę už darbą tiek ir dar daugiau. Vis dėlto, pardavinėjant vinis, už gautus pinigus būtų galima pirkti naujų vinių ir kubilų, arba užsiimti labdara – pvz., pavaišinti sriuba kelis benamius.

REKLAMA
REKLAMA

Mintis apie prekybą vinimis man kilo prisiminus vieną istorinį faktą.

1915 m. spalį Berlyne buvo pastatyta didžiulė Hindenburgo, gal tuomet jau maršalo, stovyla, pagaminta iš medžio.

REKLAMA

Hindenburgas tada buvo pasižymėjęs tuo, kad Pirmojo pasaulinio karo pradžioje trims vokiečių kilmės karvedžiams susitikus netoli Žalgirio mūšio vietos (prie Tannenbergo) Hindenburgas ir Ludendorffas davė į kaulus Rennenkampfui, carinės Rusijos generolui.

Pastačius medinį Hindenburgą imta pardavinėti „auksines“,  „sidabrines“ ir geležines vinis, kurias nupirkusiejį galėjo čia pat įkalti į stovylą („auksines“ rašau kabutėse, nes esu įsitikinęs, kad jos buvo tiktai paauksuotos).

REKLAMA
REKLAMA

Už vinis surinkti pinigai buvo skirti nuo karo nukentėjusiems Rytprūsių gyventojams šelpti. Į Hindenburgą prikalė tiek vinių, kad stovyla į Berlyno keistenybių istoriją buvo įrašyta kaip „geležinis Hindenburgas“.

Esame girdėję apie juodąją magiją, apie vaškinių figūrėlių ar atvaizdų badymą adatomis. Tikslas vienas, daugeliui suprantamas ir priimtinas – kad asmuo, kurio atvaizdas badomas, nusibaigtų.

Bet gal geranoriškas badymas padeda tarsi akupunktūra? Juk į Hindenburgą kalę vinis vokiečiai linkėjo sėkmės jam ir tėvynei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hindenburgui sėkmė savotiška.1932 m. jis perrinktas Vokietijos prezidentu antrajai septynerių metų kadencijai. 1933 m. sausį Hindenburgas paskyrė Adolfą Hitlerį Vokietijos kancleriu. 1933 m. kovą Hindenburgas pasirašė įstatymą, suteikiantį Hitleriui ypatingus įgaliojimus. 1934 m. rugpjūtį Hindenburgas pasimirė, eidamas 87-uosius metus.

Negali sakyti, jog į stovylą kaltos vinys pakenkė Hindenburgo sveikatai. Bet ar jos padėjo Vokietijai? Ryprūsiai dabar vadinami Kaliningrado sritimi. Pozenas, Hindenburgo gimtasis miestas, šiandien yra Poznanė ir priklauso Lenkijai.

1937 gegužę JAV patyrė katastrofą vokiečių cepelinas, pavadintas „Hindenburgu“.

Vardo magija... Vinys... Kubilas...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų