• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės teminių vakarėlių interneto duombazės Dinnerexplorer.com kūrėjai skatina lietuvius kurti vienos svarbiausių nacionalinių švenčių – Mindaugo karūnavimo dienos – minėjimo tradicijas. Pasak jų, kad šventinės dienos neturėtų apsiriboti alumi, šašlykais ir fejerverkais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mindaugo karūnavimo šventė yra viena svarbiausių nacionalinių datų, visuomeninių renginių jai paminėti pakanka, tačiau artimųjų rate lietuviai apsiriboja įprastu laisvalaikio praleidimu. Norėtųsi, jog šios datos šventimas taptų tradicija, verta pasididžiavimo ir nenusileidžiančia prancūzų Bastilijos paėmimo dienai. Juolab, kad ši data – pačiame vidurvasaryje“, – sako pernai teminio Mindaugo vakarėlio scenarijų konkursą surengusios bendrovės „Electrolux“ direktorius Deimantas Kirlys.

REKLAMA

Konkurso nugalėtojo Alfo Ivanausko siūlymu, teminį Mindaugo karūnavimo vakarėlį galėtų lydėti šūkis „Tegyvuoja Lietuva! Karūnuota mūs tauta!“.

Svečiams jis pasiūlytų trijų skonių duonos traškučių su trimis skirtingais užtepais, voveraičių arba kreminę morkų sriubą duonos kubilėlyje, šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis, vegetarams – salotas su keptomis menkėmis rabarbarų padaže ir citrininiais duonos skrebučiais. Desertui galima patiekti juodos duonos ledų su šviežiomis miško uogomis bei šviežių agurkų su vasaros medumi, lauko gėlių žiedlapiais bei bičių duonele.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ivanausko nuomone, atsigaivinimui šios šventės metu labiausiai tinka duonos gira, šalta mėtų arbata, stipresnių gėrimų mėgėjams – uogų vynas, šviesus ir tamsus alus, midus, trauktinės.

Pateikiame vieną iš A. Ivanausko receptų Mindaugo Karūnavimo dienai: trijų skonių duonos traškučiai su trim skirtingais užtepais.

Skrebučiams:


  • Ilgas batonas

  • Juoda „Bočių“ duona

  • Šviesi sumuštinių duona

  • 3 skiltelės česnako

  • Šviežias bazilikas

  • Šviežios petražolės

  • Alyvuogių aliejus

  • Sezamo aliejus

  • Sezamo sėklos

  • Balzaminis actas

  • Druska


Užtepams:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lašišų užtepui: grūdėtos varškės, šaltai rūkytų lašišų, citrinos, pipirų,druskos.

Vištienos-obuolių užtepui: obuolio, pusės virtos vištos krūtinėlės, majonezo, druskos, pipirų, krapų.

Sūrio užtepui: lydyto sūrelio, fermetinio sūrio, parmezano sūrio, česnakų, čiobrelių, grietinėlės, kmynų,  baltųjų pipirų.

Šviesios duonos traškučiai

Ilgą batoną supjaustyti riekelėmis įstrižai, sudėti ant skardos ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Duoną apkepti iš vienos pusės. Grūstuvėlyje sugrūstu česnako,druskos ir baziliko mišiniu aptepti apkeptas duonos puseles ir apvertus dar pakepti kitą pusę.

REKLAMA

Juodos duonos traškučiai

Juodą duoną supjaustyti pailgais šiaudeliais arba labai plonai, kaip bulvių traškučius, apkepti aliejuje. Apibarstyti druska, kaptomis petražolėmis, šviežiai tarkuotais krienais ir česnakais.

Šviesūs traškučiai

Sumuštinių duoną prispausti pakočiojant. Aptepti grūstų petražolių ir balzaminio acto kremu, sezamo aliejumi bei sezamo sėklomis. Susukti ir kepti orkaitėje kol apskrus.

Lašišų užtepas

Į grūdėtą varškę supjaustyti šaltai rūkytų lašišų gabaliukų, įtarkuoti citrinos žievelės, paskaninti pipirais ir druska.

REKLAMA

Vištienos ir obuolių užtepas

Obuolį sumalti su virta vištos krūtinėle, majonezu, druska ir pipirais. Paskaninti muskatu.

Sūrio užtepas

Lydytą sūrį sumaišyti su žiupsneliu česnakų, fermetiniu sūriu, parmezanu, grietinėle, čiobreliais bei smulkintais kmynais ir baltaisiais pipirais. Viską pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų