REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kone visą birželį Švedija alsavo meile, kurios kulminacija tapo po bažnyčios skliautais palaiminta dviejų širdžių sąjunga. Tačiau tai nėra gražiausios pasaulyje pasakos pabaiga. Tai - princesės ir jos princo laimės pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

1976 metais birželio 20-ąją amžiną meilę vienas kitam prisiekė Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija. Po metų - 1977 metų liepos 14-ąją pasaulį išvydo vyriausioji iš trijų jųdviejų atžalų - Viktorija Ingrida Alisė Dezirė.

REKLAMA

1979 metų gegužę gimus Viktorijos broliui princui Karlui Filipui Švedija pakeitė sosto paveldėjimo aktą ir įteisino sosto paveldėjimo teisę pirmagimiui, o ne kaip buvo iki tol - vyriškos lyties karališkajai atžalai. Trečiosios dukters Madeleinės karališkoji pora susilaukė 1982 metų birželio 10-ąją.

Sunkumai mokykloje

Būsimoji Švedijos trečioji karalienė regentė Viktorija augo auksiniame karališkajame narvelyje. Tačiau ne viskas klojosi sklandžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Mokykloje mergaitė patyrė daugybę bendramokslių patyčių, mat kentė nuo disleksijos. Mergaitei siaubą kėlė net mintis, kad teks skaityti ar rašyti.

Ji pasakojo: “Man patiko mokytis mokykloje, tačiau tuo pat metu tai buvo man didžiulis išbandymas. Vaikai šaipėsi, net balsu juokėsi, kai bandydavau garsiai perskaityti kokį nors tekstą. Man tekdavo dirbti gerokai daugiau nei mano bendramoksliams, kad atlikčiau, regis, elementarias užduotis.

Laimė, šeima mane visuomet labai palaikė. Pirmoji, supratusi, kad turiu sunkumų, buvo mama. Juk disleksija yra paveldima. Tokių sutrikimų turėjo ir mano tėvas - karalius Karlas XVI Gustavas. Mama mane nuramino, pasamdė pedagogą disleksijos specialistą. Jis labai man padėjo."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaukusi pilnametystės Viktorija beveik visą savo laiką skyrė specialiam išsilavinimui įgyti, kad deramai pasirengtų ateityje jos laukiančioms karalienės regentės pareigoms. Deja, gyvenimas po didinamuoju stiklu ir nuolatinė įtampa princesę įstūmė į anoreksijos liūną. 1997 metais karališkieji rūmai patvirtino, kad akivaizdžiai sulysusi princesė serga anoreksija. Mergina suėmė save į rankas ir gana greitai atsikratė šios negandos. Vėliau sėkmingai studijavo Jeilio universitete JAV, atliko stažuotę Jungtinėse Tautose, praktikavosi Švedijos vyriausybėje ir net kariuomenėje.

REKLAMA

Vaikinas iš liaudies

Būsimasis Viktorijos vyras Danielis Olofas Vestlingas gimė 1973 metų rugsėjo 15 dieną - tą pačią dieną, kai buvo karūnuotas Viktorijos tėvas Karlas XVI Gustavas.

Mažame Švedijos centrinėje dalyje įsikūrusiame Okelbu miestelyje jo motina visą gyvenimą dirbo paštininke, o tėvas - valstybės tarnautoju socialinėje srityje. Taigi Vestlingų šeima niekuo neišsiskiria iš milijonų kitų. Na, nebent tuo, kad viena iš jos narių - buvusi pasaulio sunkiosios atletikos čempionė Suzana Formgren.

Mokykloje berniukas ypatingais gabumais nepasižymėjo, bet turėjo svajonę - tapti profesionaliu ledo ritulininku. Deja, svajones teko pamiršti.

REKLAMA

16-mečiui Danieliui buvo diagnozuota įgimta liga, sukelianti inkstų nepakankamumą. Vaikinui teko persodinti inkstą. Jo donoru tapo tėvas.

Sulaukęs pilnametystės bei atlikęs karinę tarnybą D.Vestlingas dirbo vaikų su specialiais poreikiais mokykloje, tačiau vėliau persikėlė į Stokholmą.

Čia vyras pagal suaugusiųjų švietimo programą studijavo jaunimo laisvalaikio organizavimą, dirbo sporto klube, o galiausiai tapo kelių jų bendrasavininku.

Lemtinga pažintis

Danielis ir Viktorija susipažino 2001-aisiais jam priklausančiame sporto klube ir tapo jos asmeniniu treneriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji besibučiuojančių įsimylėjėlių nuotrauka sukėlė nemenką šurmulį Švedijoje: sosto įpėdinė ir paprastas vaikinas iš kaimo? Jokiu būdu!

Švedijos karalių Karolį XVI Gustavą dukros pasirinkimas pritrenkė. Atrodė, kad visiškai skirtingoje aplinkoje užaugusius ir skirtingą išsilavinimą įgijusiems jaunuoliams nelemta būti kartu. Tačiau būsimoji karalienė buvo neperkalbama.

Būsimos nuotakos nuoširdus jausmų demonstravimas nepaliko abejingųjų ir privertė žavėtis princese.

Nuo 2002 metų Viktorija ir Danielis, būtinai susikibę už rankų ir besišypsantys, ėmė lankytis sporto renginiuose, koncertuose. Tačiau tik 2006-aisiais jam buvo leista lydėti išrinktąją į oficialius renginius.

REKLAMA

Mokytojų, konsultantų, padėjėjų padedamas iš kaimo vaikio Danielis tapo manieringu kavalieriumi - išmoko kalbėti apie orus angliškai, vokiškai ir prancūziškai, įvairiausių etiketo subtilybių, studijavo Švedijos karalių istoriją.

“Meilė nugalėjo", - skelbė Švedijos žiniasklaida, kai 2009 metų vasarį, po aštuonerių metų draugystės, įvyko poros sužadėtuvės. D.Vestlingas visuomet stovės vienu žingsniu už princesės ir niekada netaps karaliumi. Tačiau ne titulai svarbiausi - svarbiausia yra dviejų žmonių meilė.

Princesė Viktorija ir D.Vestlingas amžiną meilę vienas kitam prisiekė prieš savaitę - birželio 19-ąją - Stokholmo katedroje daugiau nei 1200 svečių, tarp jų - monarchų iš viso pasaulio akivaizdoje.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų