REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Europos vadovų tarybos (EVT) priimtus sprendimus vadina strateginiais ir svarbiais Lietuvai bei visai Europos Sąjungai.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybių lyderiai sutarė, jog visos Bendrijos šalys, siekdamos stabilizuoti finansų rinkas, atliks bankinės sistemos patikimumo testą. Pasak Prezidentės, Lietuvoje tai atliks Centrinis bankas bei Finansų ministerija.

REKLAMA

"Šis testas yra būtinas tam, kad finansų rinkos gautų visą būtiną informaciją apie šalių narių bankinę sistemą, kad baigtųsi spekuliacijos, kurios, kaip dabartiniu Ispanijos atveju, vyksta be pagrindo", - sakė Prezidentė Europos vadovų tarybos posėdyje.

Briuselyje su darbo vizitu besilankanti Lietuvos vadovė taip pat teigiamai įvertino Vadovų tarybos sprendimą sustiprinti Europos Stabilumo ir augimo paktą, numatant sankcijas ES šalims, kurios nevykdys pakto reikalavimų, leisdamos šalyje didesnį nei 3 proc. biudžeto deficitą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkrečios sankcijos, pasak Prezidentės D. Grybauskaitės, bus pristatytos finansų ministrų ir pateiktos vadovams vienoje iš Europos vadovų tarybų rudenį. Taip pat sutarta pradėti taikyti rinkliavas bankams, kas padidintų jų atsakomybę, o sukauptos lėšos suformuotų apsauginius rezervus krizės atvejams. Pasak Prezidentės, šie strateginiai sprendimai padės sustiprinti finansų rinkų stabilumą ir įgalins sušvelninti arba išvengti skaudžių finansinių krizių ir jų padarinių ateityje visose ES šalyse, taip pat ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES vadovų taryba pritarė Lietuvos Prezidentės anksčiau pareikštai iniciatyvai ir patvirtino susitikimo išvadose nuostatą, jog Europos Sąjungos ekonomikos augimui užtikrinti būtina panaikinti tokias kliūtis, kaip neišplėtota infrastruktūra, įskaitant ir energetikos bei transporto jungtis.

"Energetiniai objektai, kaip elektros ir dujų jungtys, aukščiausiu lygiu pripažinti europinio masto prioritetais, o tai reiškia, kad jie bus prioritetiškai prižiūrimi ir finansuojami. Džiaugiuosi, kad į Lietuvos interesus buvo visiškai atsižvelgta", - sakė valstybės vadovė, pranešė Prezidentės spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų