• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milicininkai veikė išvien su banditais

Neseniai Astrachanės (Rusija) srities teismas paskelbė nuosprendį buvusiam milicijos valdybos Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus viršininkui Rinatui Selechovui ir dar 9 jo pavaldiniams, gaujos nariams.

REKLAMA
REKLAMA

R. Selechovo gauja įvykdė daugybę užsakomųjų žmogžudysčių, žvėriškai kankino įkaitus ir juos nužudė. Aukomis tapo ne tik vietos verslininkai, bet ir teisininkai, ir vietinis kazokų lyderis.

REKLAMA

R. Selechovas nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Jo pavaldiniai ir sėbrai gavo mažiau – Jurijus Krašeninkovas – 25 metus, Sergejus Beličko – 24, Ildaras Fatechovas – 15, Sergejus Nikišovas – 6, Maksimas Sokolovas – 4 kartus, o Vladimiras Grigorševas – 3 su puse metų nelaisvės. Nei gaujos vadeiva, nei jo parankiniai nepripažįsta kaltės ir žada nuosprendžius apskųsti.

Fabrikavo bylas ir žudė

Baudžiamoji byla Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus vadovui buvo iškelta 2007 metais. Tų pačių metų spalį jis kartu su savo pavaldiniais buvo areštuotas. Visiems jiems buvo pareikšti kaltinimai nužudžius Gradoforpostinsko kazokų lyderį, vietinį kriminalinio pasaulio autoritetą Viačeslavą Belanenką.

REKLAMA
REKLAMA

2005 metais per vietinių nusikalstamų gaujų įtakos sferų persidalijimą V. Belanenka buvo peršautas iš automato, tačiau liko gyvas. Ligoninėje jam buvo paskirta milicijos apsauga. Kaip vėliau nustatė teismas, būtent R. Selechovas davė įsakymą nebesaugoti sužeistojo. Po to V. Belanenka buvo tuoj pat pribaigtas tiesiog klinikoje. Nepasigailėta ir liudininko – toje pačioje palatoje gulėjusio niekuo dėto ligonio. Žudikai nušovė ir jį.

Prisiekusieji R. Selechovą pripažino kaltu nužudžius ir maskvietį advokatą Jevgenijų Zamoskovičiovą, Astrachanės advokatus Igorį Rozenbergą bei Sergejų Žalilovą. Advokatai nužudyti vien dėl to, jog ėmėsi ginti verslininkus, kuriems R. Selechovas buvo sufabrikavęs baudžiamąsias bylas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įrodyta, kad R. Selechovo gauja sufalsikavo baudžiamąją bylą verslininkui Ruslanui Mumbulatovui ir pasisavino jam priklausančius 650 000 dolerių. Jis buvo pagrobtas, žiauriai kankintas, įstumtas į duobę ir užkastas žemėmis. Po tokių kankinimų verslininkas prisiėmė kaltę dėl kelių žmogžudysčių ir pasirašė visus nusikaltėlių pakištus dokumentus.

Beje, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi, R. Selechovas išplovė daugiau nei 18 mln. rublių.

Patikimas „stogas"

Kai buvo suimti šie milicijos darbuotojai, patys privalėję kovoti nu organizuotu nusikalstamumu, paaiškėjo ir tikroji situacija Astrachanės srityje.

REKLAMA

Dar 2002 metų gegužę buvo nužudyti net keli nusikalstamų gaujų vadeivos. Sritį pasidalijo dvi nusikalstamos grupuotės. Jų nariai ėmė kontroliuoti čia veikiančius lošimo namus, nelegalius viešnamius. Be to, prekiavo spiritu, naftos produktais, spalvotaisiais metalais, biokuru, narkotikais, vogė ir perpardavinėjo vogtus automobilius, vertėsi prekyba žmonėmis.

Tyrėjai suskaičiavo šimtus „mirusių" bylų. Kai kurios iš jų pradėtos tirti iš naujo, o 18 baudžiamųjų bylų jau atiduota į teismą.

Pareigūnai tvirtina, jog jiems pasisekė atskleisti 26 iš 28 užsakomųjų žmogžudysčių ir suvokti, kas darėsi srityje. Paaiškėjo, kodėl iki šiol Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrius nebuvo išaiškinęs nei vieno rezonansinio nusikaltimo – nusikaltėlių „stogu" buvo pats skyriaus viršininkas... Šis skyrius ranka rankon dirbo kartu su Astrachanės nusikaltėlių gaujomis. Milicininkai dirbo provokatoriais ir dalyvaudavo gaujų susirinkimuose – „razborkėse". Nustatyta, jog šio skyriaus darbuotojai darbo rodiklius „gerino", reikiamose vietose padėdami ginklus, sprogmenis ar narkotikus – paskui juos neva surasdavo per kratas.

REKLAMA

Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus vadovas R. Selechovas nė kiek nesivaržė: savo vardu įsigijo kavinių, viešbučiių, pirčių, kito nekilnojamojo turto. Taip pat turėjo 14 namų, kurių dalis registruota užsienyje, 36 automobilius, milijonines sąskaitas bankuose. Kai R. Selechovą areštavo, jis turėjo beveik pusę milijono rublių „kišenpinigių".

Areštavus milicininkų gaują, Tardymo valdyba spaudimą pajuto iš visų pusių. Buvo imtasi įvairiausių priemonių, kad tik sukompromituotų pareigūnus, tiriančius nusikaltėliais tapusių milicininkų juodus darbelius. Kai šantažas nepasisekė, buvo pasikėsinta nušauti tardytoją.

Tačiau teisingumui sutrukdyti nepavyko. Buvo suimti 16 Kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus darbuotojų, baudžiamojon atsakomybėn patraukti dar 38 aktyvūs R. Selechovo talkininkai – tarp jų ir du kitų Astrachanės srityje esančių kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrių vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų