• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje ES valstybių diplomatijos vadovai pirmadienį aptarė Kirgizijos, Gazos, Korfu proceso, Irano, Vakarų Balkanų, Haičio ir Somalio klausimus, praneša Užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai taip pat patvirtino ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Ketrinos Ešton (Catherin Ashton) ataskaitą apie vykstančias diskusijas su Europos Parlamentu dėl Europos išorinių veiksmų tarnybos (EIVT) steigimo ir pasiekė bendrąjį sutarimą dėl Europos piliečių iniciatyvos įgyvendinimo.

REKLAMA

Ministrai patvirtino URT išvadas dėl padėties Kirgizijoje. Lietuvos užsienio reikalų ministras paragino kuo skubiau suteikti ES humanitarinę pagalbą ne tik Kirgizijai, bet ir Uzbekijai, kur plūstelėjo pabėgėliai iš Kirgizijos. Ministras Audronius Ažubalis pasveikino ES specialaus atstovo Vidurinėje Azijoje Pjero Morelio (Pierre Moreli) išvykimą į krizės vietą, tačiau pažymėjo, kad ES neturi išankstinio perspėjimo ir krizių valdymo mechanizmo, o tai jai trukdo laiku ir efektyviai į jas reaguoti.

REKLAMA
REKLAMA

URT aptarė ES poziciją liepos 16-17 dienomis vyksiančiame neformaliame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) užsienio reikalų ministrų susitikime Almatoje, Kazachstane. A. Ažubalis pabrėžė bendros ES pozicijos Korfu procese svarbą.

Jo nuomone, ESBO valstybės turi susitarti dėl aiškių proceso gairių ir 2011 metais pirmininkaudama ESBO Lietuva yra pasiruošusi koordinuoti tolesnę Korfu proceso eigą.

Korfu procesas - tai 2009 metų birželio 27-28 dienomis Korfu saloje (Graikija) vykusiame neformaliame ESBO užsienio reikalų ministrų susitikime pradėtas diskusijų apie Europos saugumo ateitį procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrai posėdyje sveikino birželio 9 dieną priimtą JT rezoliuciją dėl papildomų sankcijų Iranui įvedimo ir patvirtino įsipareigojimą siekti diplomatinio Irano branduolinės programos klausimo sprendimo. URT vyko diskusija dėl papildomų ES sankcijų Iranui apimties.

URT aptarė Serbijos bendradarbiavimą su Tarptautiniu baudžiamuoju tribunolu Jugoslavijai. Lietuvos diplomatijos vadovas atkreipė kolegų dėmesį, kad reikia kalbėti ne tik apie Serbijos bendradarbiavimą su tribunolu, bet ir apie investicijų klimatą ir kovą prieš korupciją šioje šalyje, todėl Lietuva, kaip ir dauguma ES narių, pasisako už laipsnišką santykių su Serbija plėtrą. Nutarta pritarti stabilizacijos ir asociacijos susitarimo ir ratifikavimo proceso pradžiai.

REKLAMA

Ministrai aptarė ES santykius su Kuba ir nutarė nepriimti jokių URT išvadų dėl Kubos ir toliau įdėmiai stebėti pirmiausiai žmogaus teisių situaciją šalyje, o pažangą šioje srityje aptarti 2010 metų rudenį.

Dalyvaujant Artimųjų Rytų kvarteto atstovui Toniui Blerui (Tony Blair), ES šalių užsienio reikalų ministrai taip pat svarstė galimybes palengvinti Gazos ruožo blokadą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų