• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos mėnesį, kai dauguma tėvų su savo atžalomis ir pedagogai atostogauja, vaikus Kupiškyje priims tik vienas darželis. Tokia tvarka buvo ir pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ši vasara ikimokyklinio ugdymo srityje žada radikalesnių permainų. Kur saugiai palikti vaiką kelioms valandoms, ne visai dienai, ko gero, tėvams greitai nebereikės sukti galvos. Nuo liepos 1-osios įsigalios paprastesnės sąlygos steigti naujus vaikų darželius.

REKLAMA

Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė Irena Mockuvienė sakė, kad šiais ugdymo metais Kupiškyje darželius lankė 309 vaikai: "Saulutės" vaikų lopšelį-darželį - 120, "Obelėlės" - 130, "Varpelį" - 76 darželinukai. Subačiaus vaikų lopšelis-darželis turėjo per 40 ugdytinių. Mieste vietų stygiaus darželiuose pastaruoju metu nejuntama. Daugmaž į juos patenka visi norintys. Kiek keblesnė padėtis Subačiuje, kur dėl mažokų patalpų nėra galimybės didinti vaikų skaičiaus, o norinčių leisti čia savo atžalas tėvų prašymų nestinga.

REKLAMA
REKLAMA

Atostogų režimu

Kupiškyje liepos mėnesį dirbs tik "Saulutės" vaikų lopšelis-darželis. Šios ikimokyklinės įstaigos direktorė Danutė Staišiūnienė paaiškino, kad tų darželių-lopšelių, kurie vasarą atostogaus, vadovai informuoja savo ugdytinių tėvus, kad yra galimybė tą mėnesį vaikus laikinai leisti į kitą darželį. Apytiksliai šiuo metu iš "Obelėlės" yra gauti 5 prašymai priimti vaikus, o iš "Varpelio" - apie 15. Birželio pabaigoje tie sąrašai bus patikslinti.

"Pernai liepą dirbo vaikų ir jaunimo ugdymo centras "Varpelis". Kitąmet bus eilė - "Obelėlei", - kalbėjo "Saulutės" direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Subačiaus vaikų lopšelio-darželio direktorė Marija Morkūnienė sakė, kad jų įstaiga jau daug metų liepos ir rugpjūčio mėnesiais nedirba. Kitos išeities nėra, nes darbuotojams priklauso 56 atostogų dienos. Keisti, vaduoti darbuotojus neleidžia finansai. Tėvai tuos mėnesius kažkaip išsiverčia ir be darželio. Vaikų, lankančių jų įstaigą, labai sumažėja jau birželį.

Direktorė patvirtino, kad eilutė vaikų, laukiančių vietos jų darželyje, yra. "Praktiškai, kai vaikelis tik gimsta, tėveliai jį ir užrašo į eilę. Ypač dosnūs gimimų subatėnams buvo praėjusieji metai. Darželyje yra 40 vietų. Šiemet išleidome 14 vaikų, o šiuo metu naujų yra 17. Sąrašai dar bus tikslinami. Praėjusiais metais rugsėjo mėnesį turėjome 44 vaikučius, bet po kiek laiko 4 išėjo", - pasakojo apie situaciją darželyje M. Morkūnienė.

REKLAMA

Skatins steigti darželius

Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė I. Mockuvienė pakomentavo, kokių naujovių laukti nuo liepos 1 d. įsigaliojus naujoms higienos normoms, kurios bus taikomos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms. Pasak specialistės, naujosios higienos normos turėtų paskatinti privačių darželių kūrimąsi ir sumažinti jų stygių, kuris ypač jaučiamas didmiesčiuose. Vilniuje ir kitur žmonės jau imasi iniciatyvos kurti tokias įstaigas, o Kupiškyje apie tai dar neteko girdėti. Gal informacija apie supaprastintus reikalavimus darželių steigėjams pažadins ir mūsų rajono gyventojų iniciatyvą.

REKLAMA

Vaikus prižiūrinčiose įstaigose bus galima pritaikyti trumpesnes ugdymo programas. Kai darželis vaikus priims tik pusdieniui (4 val.), nereikės specialiai jiems organizuoti maitinimo ar dienos miego. Naujajame higienos normų dokumente atsisakyta daugelio nepagrįstų reikalavimų, trukdančių, vadovaujantis pažangia pedagogika, organizuoti vaikų ugdymą. Antai nebelieka reikalavimo izoliuoti atskiras auklėtinių grupes ir jiems skirtas patalpas, kad vaikai turėtų didesnes erdves judėti, mokytųsi bendrauti. Atsisakyta ir draudimo ant palangių auginti gėles, padėti ten daiktus. Penkerių ar šešerių metų vaikus bus galima migdyti ant čiužinukų, nebūtinai lovytėse. Trumpai šnekant, į daug ką bus žvelgiama liberaliau, taikant lankstesnes, įvairesnes ikimokyklinio ugdymo formas. Tačiau ikimokyklinės įstaigos steigėjai vaikams privalės užtikrinti saugią tiek emociškai, tiek fiziškai, švarią, gražią ir jaukią aplinką.

Banguolė ALEKNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų