REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano branduoliniai darbai bus tęsiami, tvirtina prezidentas

Iranas tęs savo branduolinę programą, sakė prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinežadas), kuris kalbėjo tą pačią dieną, kai baigiasi Jungtinių Tautų (JT) nustatytas terminas Teheranui įšaldyti savo urano sodrinimo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

"Tęsime savo darbą, kad per trumpiausią įmanomą laiką įgyvendintume savo teisę (į branduolinę technologiją)", - prezidento žodžius, pasakytus šalies šiaurėje esančiame Sijakale, citavo studentų naujienų agentūra ISNA.

"Šios technologijos įgijimas yra labai svarbus mūsų šalies vystymuisi ir garbei. Dėl to verta 10-čiai metų sustabdyti kitokią veiklą ir sutelkti dėmesį tik į branduolinį klausimą", - pareiškė Irano prezidentas.

M.Ahmadinejadas yra šalies prezidentas, bet aukščiausia valdžia priklauso aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Aliui Chamenėjui). Jis dar kartą pažadėjo, jog Teheranas nesustabdys savo branduolinės veiklos tam, kad įvykdytų išankstinę sąlygą deryboms dėl šešių pasaulio valstybių siūlomų privilegijų prekybos srityje.

JT Saugumo Taryba, kuri gruodžio mėnesį uždraudė perduoti technologijas ir patirtį Teherano branduolinei programai, gali svarstyti platesnio masto sankcijas, jei Teheranas, kaip ir tikimasi, trečiadienį nesustabdys urano sodrinimo branduoliniam kurui gauti.

"Galbūt yra tam tikrų grupių ar valstybių, norinčių priversti Iraną, ... (bet) Irano branduolinio dosjė negalima išspręsti jėga ir spaudimu", - antradienį sakė Irano derybininkas Ali Larijani (Alis Laridžanis), užsimindamas pirmiausia apie Jungtines Valstijas, kurios netoli Irano sutelkė puolamąsias pajėgas.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA), kuri po trejų metų tyrimo negalėjo patvirtinti, kad Irano branduolinė veikla yra vien taiki, direktorius Mohamedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) turėtų pranešti Saugumo Tarybai, kad Teheranas ignoravo sodrinimo sustabdymo terminą.

Tačiau dabar atrodo, kad jo pranešimas pasirodys ketvirtadienį, o ne trečiadienį, kaip buvo tikimasi, sakė vienas TATENA artimas diplomatas.

M.ElBaradei ragino abi šalis siekiant derybų padaryti "pertrauką", kurios metu Iranas sustabdytų sodrinimą, o ne spartintų jį iki "pramoninio masto" Natanzo gamykloje, o kita šalis sustabdytų sankcijas Iranui.

TATENA artimas diplomatas sakė, kad Irano pareigūnai privačių pokalbių metu pozityviai kalbėjo apie tą "pertrauką", ir vylėsi, kad Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Javieras Solana (Chavjeras Solana), kuris anksčiau vadovavo deryboms su A.Larijani, galės su juo tai aptarti.

Vakarų pareigūnai ankstesnius tokius Irano lankstumo ženklus vadino vilkinimu siekiant tuo metu įsisavinti sodrinimo technologiją Natanzo komplekse.

Saugumo Taryba neturėtų imtis kokių nors veiksmų iki kito TATENA 35 narių valdytojų tarybos susitikimo kovo 5-9 dienomis, todėl dialogui siekiant išvengti galimo JAV ir Irano konflikto lieka dar truputis laiko, sakė minėtas diplomatas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų