REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip užkirsti kelią naujoms finansų krizėms?

Kredito reitingų agentūroms taikytinų taisyklių projektą buvo numatyta parengti kuriant naują Europos Sąjungos (ES) finansų sektoriaus priežiūros sistemą, dėl kurios ES vadovai susitarė pernai. Pastaruoju metu vėl pradėta reikalauti griežčiau prižiūrėti šias privačias įmones.

REKLAMA
REKLAMA

Investuotojai savo sprendimus grindžia reitingų agentūrų atliekamu rizikos vertinimu. Todėl šių agentūrų veikla turi nemažos įtakos finansų rinkų stabilumui, nuo jų labai priklauso galimybės gauti kreditus ir kreditų kainos. Jos kritikuojamos dėl to, kad nepakankamai įvertino riziką ir taip prisidėjo prie finansų krizės, o dabar dar ir dėl to, kad savo veikla prisidėjo prie Graikijos skolų krizės.

REKLAMA

Iki šiol beveik visa finansų priežiūra buvo vykdoma valstybių narių lygmeniu. Pagal naująją sistemą būtų kuriama Europos priežiūros institucija, kuri vienintelė tiesiogiai prižiūrėtų ES registruotas kredito reitingų agentūras ir ES nepriklausančiose šalyse įsteigtų agentūrų Europos filialus. Trijų žinomiausių agentūrų – „Fitch“, „Moody's“ ir „Standard & Poor's“ – būstinės yra Niujorke.

Viena iš šiandien pasiūlytų priemonių – suteikti Europos vertybinių popierių institucijai, kuri turėtų pradėti veikti 2011 metais, įgaliojimus pradėti tyrimus, atlikti patikras ir siūlyti skirti baudas. Kreditų įstaigos, bankai ir investicinės bendrovės turėtų suteikti savo turimą informaciją agentūroms, kurių paslaugomis nesinaudoja, kad šios agentūros galėtų nustatyti nepriklausomus reitingus.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad centralizavus agentūrų priežiūrą veikla taptų skaidresnė, investuotojai būtų geriau apsaugoti ir padidėtų kredito reitingų sektoriaus konkurencija.

Be to, Komisija pradėjo viešas konsultacijas dėl bendrojo finansų įstaigų, įskaitant bankus ir draudimo bendroves, valdymo taisyklių. Siekiama sužinoti suinteresuotųjų šalių nuomonę, kaip reikėtų prižiūrėti aukšto rango vadovus ir įtraukti į bendrąjį valdymą finansų priežiūros institucijas.

Kitas ES užduodamas klausimas – kaip sudaryti sąlygas bankininkams gauti gerus atlyginimus, tačiau neskatinti jų pernelyg rizikuoti. Komisija yra pateikusi rekomendacijų dėl atlyginimų politikos, tačiau šiandien paskelbtose dviejose ES ataskaitose nurodoma, kad daug šalių dar nesielgia taip, kaip buvo patarta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų