• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano ir Sirijos prezidentai, kuriuos Jungtinės Valstijos kaltina kišimusi į Libano ir Irako politiką, sekmadienį paragino šio regiono musulmonus išlikti vieningus ir nepasiduoti JAV mėginimams juos suskaldyti.

REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis dviejų dienų vizitui Irane, Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas (Bašaras Asadas) ir Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) pasidžiaugė stipriais abipusiais ryšiais ir pažadėjo ateityje dar glaudžiau bendradarbiauti.

REKLAMA

Aptariant kasdienį religinio pobūdžio smurtą kaimyniniame Irake ir politinius nesutarimus Libane, B. al-Assadas įspėjo, kad Jungtinės Valstijos siekia pasėti nesantaiką tarp skirtingų etninių ir religinių bendruomenių.

"Jie nori priversti žmones ir vyriausybes pasinaudoti etniniais skirtumais ir suskaldyti islamiškąjį pasaulį. Tai paskutinė korta, kuria jie mėgina sužaisti", - prieš išvykdamas iš Teherano pareiškė B. al-Assadas.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu jiems pavyks tai, jiems pavyks ir visi jų planai", - sakė jis.

M. Ahmadinejadas pritarė jam sakydamas, kad "mes atkreipėme visų islamiškų vyriausybių dėmesį į priešų rengiamą sąmokslą, siekiant suskaldyti skirtingas etnines ir religines bendruomenes".

"Žiūrint į dabartinę situaciją Irake, Afganistane, Libane ir Palestinoje, kyla dar didesnis poreikis mums tartis ir koordinuoti veiksmus, kad būtų duotas atkirtis mūsų priešų planams", - sakė M. Ahmadinejadas.

B. al-Assado vizito tikslas - sustiprinti jau ir taip tvirtus diplomatinius santykius, kuriuos Irano vyriausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjis) pavadino "seniausiais ir giliausiais (ryšiais) tarp valstybių šiame regione".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Khamenei taip pat buvo susitikęs su Sirijos prezidentu B. al-Assadu ir sakė jam, kad "Jungtinių Valstijų užmačios Irake nebuvo įgyvendintos ir nėra jokių ženklų, kad jos kada nors bus įgyvendintos".

"(JAV prezidento George'o W.) Busho (Džordžo V. Bušo) pozicija yra tokia silpna, kad net jo paties partijos nariai jį kritikuoja", - pridūrė jis.

Vašingtonas šiuos glaudžius santykius tarp abiejų valstybių vertina labai įtariai ir kaltina Teheraną bei Damaską kurstant nestabilumą Artimųjų Rytų regione.

Jungtinės Valstijos mano, kad abi šalys remia Irake veikiančius sukilėlius ir leidžia kovotojams kirsti savo sienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų