• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsidavę „Rubicon group“ vilniečiai supras, kad kuo blogiau – tuo geriau. Taip galvoja miesto vadovai, paspendę spąstus vilniečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2020-ųjų Lietuvos sostinė turi tapti draugiškų ir laimingų žmonių miestu – tokią Vilniaus viziją neseniai pristatė miesto meras Vilius Navickas. Tuo pat metu jis stengiasi Vilniaus šilumos tinklus dar ketvirčiui amžiaus atiduoti monopolininkui – bendrovei „Dalkia“. Pirmasis žingsnis žengtas: savivaldybė nusprendė, kad verta svarstyti, ar bendrovę „Vilniaus energija“ galima išnuomoti.

REKLAMA

Bankininkai, ekspertai, teisininkai, energetikai, visuomeninės organizacijos tokiems planams sako griežtą „ne“, tačiau sostinės valdžia užsikemša ausis. Trečiadieniais, kai vyksta Vilniaus savivaldybės tarybos posėdžiai, vilniečiai Europos aikštėje prie savivaldybės išsako savo lūkesčius ir nepasitenkinimą miesto valdžiai.

Tad kodėl Vilniaus valdžia taip nemyli miestiečių? Nejaugi pinigų ir valdžios godulys gali būti stipresnis?

REKLAMA
REKLAMA

Koncerno berniukai

Kas verčia Vilniaus tarybos narius balsuoti „už“ „Rubicon group“ įmonių koncernui (dabar persivadinusiam į ICOR) palankius sprendimus, galime tik spėlioti. Tačiau 2004-aisiais į dienos šviesą buvo ištraukta „Rubikono“ juodoji buhalterija, kuri šiek tiek praskleidė paslapties šydą. Su įtakingos įmonės vadovu Andriumi Janukoniu pasirodė esą susieti ne vienas socialdemokratų, Liberalų ir centro sąjungos ir Naujosios sąjungos partijų politikų.

Buvęs sostinės meras Artūras Zuokas jau viešai vadinamas „Rubikono“ atstovu.

Prieš šešerius metus Seimo antikorupcijos komisijoje skambėjo ir kitos, dabar jau nepelnytai užmirštos politikų pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Korupciniais ryšiais su „Rubicon group“ įtarti dabartinis Liberalų sąjūdžio vedlys Eligijus Masiulis, Liberalų ir centro sąjungos nariai Klemensas Rimšelis ir dabartinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, aktyvūs socialdemokratų partijos veikėjai Vytenis Andriukaitis ir Juozas Olekas, Tėvynės sąjungai priklausantis Arvydas Vidžiūnas, Artūro Paulausko socialliberalams priklausantis Vytautas Kvietkauskas.

Tvirti „Rubicon group“ ryšiai su politinėmis partijomis, regis, nenutrūkę iki šiol. Veikiama per tas pačias politines jėgas: Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD), Socialdemokratų partiją ir liberalcentristus – valdančiosios koalicijos Vilniaus mieste branduolį sudarančias partijas.

REKLAMA

Tiesa, dar ne taip seniai "Rubikonas" turėjo ir savo atstovą Aplinkos ministerijoje - viceministrą Valdemarą Stančiką. Neoficialiomis žiniomis, šio žmogaus tikslas  ministerijoje buvo suderinti stringantį „Rubicon group“ šiukšlių deginimo gamyklos Lazdynuose projektą, kuriam iki šiol Aplinkos ministerija neduoda leidimo.

Tačiau 2009-aisiais, skilus Arūno Valinsko partijai, V. Stančikui iš viceministro posto teko pasitraukti.

Smogs nauja jėga

Cinišką Vilniaus valdančiųjų elgesį matantys miestiečiai šįsyk ne juokais supyko. Visagalybe ir nebaudžiamumu įtikėjusi valdžia moja ranka į prie savivaldybės vis besirenkančius piketuotojus, tačiau šie nurimti neketina ir žada miesto tarybą dar labiau paspausti. Profesinės sąjungos reikalauja kreiptis į visuomenę ir viešai skelbti sutarties su „Dalkia“ ir ICOR tekstus. Įvairios nevyriausybinės organizacijos rengiasi protestų maratonui.

REKLAMA

Piliečių santalka, Socialdemokratų sąjunga, profesinių sąjungų konfederacija ir daugelį kitų suvienijo sostinės vadovų meilė „Rubikonui“. „Veikti atskirai nebeįmanoma“, − konstatavo Arvydas Akstinavičius, Socialdemokratų sąjungos pirmininkas.

„Kol kas atrodo, kad mūsų Vyriausybė ragina veržtis diržus silpnuosius, o stipresnieji mėgina išgyventi iš silpnųjų ir netaupydami. LEO LT revizija prasidėjo nuo piliečių. Atrodo, ir dėl kitų monopolinių darinių turės įsikišti piliečiai“, – Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys ragino žmones nepasiduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl sostinės valdžios ketinimų pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su bendrove „Dalkia“ jau įteiktas skundas teismui – vilniečiai nėra informuoti apie sprendimus ir nedalyvavo juos priimant, kaip reikalauja Europos Sąjungos direktyvos, reglamentai ir Jungtinių Tautų konvencija.

Internete platinama ir peticija, adresuota aukščiausiems valstybės vadovams.

Peticijoje prašoma sostinėje įvesti tiesioginį valdymą, prabilta apie masinį radiatorių atjungimą. Ką apie tai mano Vilniaus valdžia?

Žino, kad nieko nežino

Ne vienas Vilnių valdančios koalicijos narys, paklaustas apie „Rubikono“ įtaką, nepagailėtų piktų žodžių ir dėl visko kaltintų ankstesnę mero A. Zuoko laikų valdžią. Tačiau Vilniaus posėdžių tarybos salė – ypatinga vieta: čia už „Rubikonui“ palankius sprendimus balsuoti rankos kyla tarsi pačios, nors dar prieš pusantrų metų ta pati politinių partijų sąjunga pasivadino „antirubikonine“.

REKLAMA

Kokie už „Rubikoną“ pasisakančiųjų motyvai? Antai TS-LKD frakcijai savivaldybėje vadovaujantis ir premjerui patarinėjantis Raimundas Alekna prisipažino nežinąs, ar tolesnė „Vilniaus šilumos“ tinklų nuoma naudinga vilniečiams. Politikas nuoširdžiai įtikinėjo, jog miesto taryba, gavusi nuomininko prašymą, jį svarstyti privalo.

R. Alekna ilgai pasakojo, kokį didelį ir sunkų darbą dabar turi nudirbti Vilniaus politikai, premjero patarėjai, TS-LKD veikėjai – šie mat renka informaciją, konsultuojasi su būriu teisininku ir aiškinasi, naudinga ar ne vilniečiams siūloma „Vilniaus šilumos“ tinklų nuomos sutartis.

REKLAMA

Tuo metu „Dalkia“ atstovai nesnaudžia: mina energetikos ministro, Seimo narių kabinetų slenksčius, pristatydami visokius sugalvotus planus ir piešdami šviesios ateities viziją.

Tačiau viskas anaiptol nėra taip gražu ir paprasta. „Vilniaus šilumos“ tinklų nuomos klausimas tik dar labiau skaldo pačią TS-LKD. Vilniaus meras V. Navickas ir kiti frakcijos veikėjai, premjeras – tai dar ne visa partija.

Kas yra kas?

Vilniaus taryboje – 51 narys. Kas yra kas, miesto taryboje išryškino praėjusią savaitę vykusios interpeliacijos merui V. Navickui ir vicemerui, Liberalų ir centro sąjungos lyderiui Gintautui Babravičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos prieš mėnesį triukšmingai valdančiąją koaliciją „palikę“ Liberalų sąjūdžio atstovai nebalsavo už mero atstatydinimą. Tad ko verta jų tariama kova prieš „Rubikoną“, jei kovojama ne realiais veiksmais, o tik skambiais pareiškimais?

Ištrauka iš vilniečių internete platinamos peticijos „NE sutarties pratęsimui su „Rubikonu“

„Vilniaus valdžiai vykdant naują sandėrį su „Rubikonu“, Generalinė prokuratūra, mūsų žiniomis, jau šeštus metus vilkina šios bendrovės „juodosios buhalterijos“ tyrimą, nors byloje yra pakankamai nusikalstamos veiklos įrodymų – užfiksuotos net konkrečios sumos, kurias „Rubikonas“ už jam palankius sprendimus sumokėjo įvairioms politinėms partijoms ir politikams.

REKLAMA

Reikalaujame sustabdyti neskaidrius Vilniaus savivaldybės veiksmus, kuriais siekiama pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su „Rubikono“ valdoma bendrove, kol bus atsiklausta vilniečių nuomonės.

Jeigu korumpuota Vilniaus valdžia nepaklus šiam reikalavimui ir negavusi vilniečių įgaliojimo pratęs sutartį su „Rubikonu“ – prašome Seimo įvesti sostinėje tiesioginį valdymą, nes Vilniaus Taryba savo veiksmais kėsinasi į konstitucinę santvarką, atstovaudama ne daugumos rinkėjų, bet vienos verslo grupuotės interesams.

REKLAMA

Jeigu šio mūsų kreipimosi neišgirs jokia valstybės institucija – organizuosime masinį vilniečių atsijungimą nuo centralizuoto šildymo (liaudiškai tariant – radiatorių nupjovimą ir alternatyvų apsirūpinimą šiluma), kad kiekvienas norintis galėtų nusikratyti „Rubikono“ baudžiava“.

Balsavimo „Ar svarstyti „Rubikono“ pasiūlymą dėl „Vilniaus šilumos tinklų“ nuomos pratęsimo“ rezultatai

Pavardė, frakcija

1. Algis Ramanauskas TS-LKD

2. Birutė Galinienė TS-LKD

3. Gediminas Švilpa TS-LKD

4. Povilas Tamošauskas TS-LKD

5. Raimundas Alekna TS-LKD

6. Vytas Miliauskas TS-LKD

7. Violeta Podolskaitė TS-LKD

8. Vidas Urbonavičius TS-LKD

9. Žibartas Jackūnas TS-LKD

10. Arvydas Šaltenis LiCS

11. Algimantas Vakarinas LiCS

12. Darius Maskoliūnas LiCS

12. Gintautas Babravičius LiCS

13. Gediminas Daubaras LiCS

14. Gintautas Kėvišas LiCS

15. Kęstutis Nėnius LiCS

16. Stanislovas Šriūbėnas LiCS

17. Zita Kelmickaitė LiCS

18. Jaroslav Kaminskij LLRA

19. Juzef Kvetkovskij LLRA

20. Gintaras Kazakas NF

PRIEŠ

Darius Radvila TT

Gediminas Rudžionis TT

Josif Jancevič TT

Jonas Juodka TT

Nina Šesternikova TT

Vladimir Avin TT

Vladimir Polenov TT

Vincas Karčiauskas TT

Algirdas Gricius LS

Arūnas Štaras LS

Vidmantas Martikonis LS

Algirdas Paleckis SLF

Jūratė Žeimienė SLF

Oleg Gluchov SLF

Artur Liudkovski, LLRA

Zbigniev Macijevski LLRA

Audrius Rudys LSDP

Leonas Andrejauskas LSDP

NEBALSAVO

Vitalija Kliukinė, LSDP

***

TS-LKD – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, LiCS – Liberalų ir centro sąjunga, TT – Tvarka ir teisingumas, LSDP – Lietuvos socialdemokratų partija, LLRA – Lietuvos lenkų rinkimų akcija, NF – Nepriklausoma frakcija, SLF – Socialistinis liaudies frontas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų