REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik savaitę per uostamiesčio centrą tekančią Danės upę nuodijančiomis fekalijomis specialiosios tarnybos susidomėjo tik sulaukusios pasipiktinusių klaipėdiečių skambučių. Baimintasi, kad ši ekologinė avarija gali pakenkti šiandien vyksiančiai įspūdingai šventei - pirmajam Klaipėdos laivų paradui.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidai apie paskutinius darbus ruošiantis šiandien vyksiančiam Klaipėdos laivų paradui pasakoję jo organizatoriai net neįtarė, kad šiai įspūdingai šventei buvo iškilęs didžiulis pavojus.

REKLAMA

Užvakar nuo pat ryto uostamiesčio specialiosios tarnybos vos spėjo atsakinėti į sunerimusių klaipėdiečių skambučius. Žmonės pranešinėjo apie Danės upėje pasirodžiusius teršalus.

Pasak Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovo Andriaus Kairio, pirmieji signalai dėl galimai įvykusios ekologinės avarijos gauti trečiadienį po pietų. Nuvykus prie upės tirti paimti vandens mėginiai.

Užvakar per miesto centrą tekančios upės pakrantes pėsčiomis apvaikščioję ugniagesiai gelbėtojai ir aplinkosaugininkai nustatė, kad Danę užteršė fekalijos. Paimti pakartotiniai mėginiai iš užterštų upės vietų ir ruoštasi sustabdyti jų tekėjimą. Aiškintasi, kiek dėl teršalų nugaišo žuvų, nes skambinę žmonės tikino jų pastebėję.

REKLAMA
REKLAMA

Fekalijos į upę pateko iš šalia uostamiesčio esančio gyvenamųjų namų miestelio “Žaliasis slėnis". Tai atsitiko sugedus jo nuotekų valymo įrenginiams. Praūžusi liūtis viską tik dar labiau paaštrino.

Baisiausia, kad “Žaliojo slėnio" ūkvedys prisipažino, jog valymo įrenginiai sugedo dar savaitgalį ir nuo tada fekalijos nepaliaujamu srautu tekėjo į upelį, iš jo į Danę, o iš jos - į Kuršių marias.

Teršalų tekėjimas sustabdytas tik užvakar pavakare. Anot A.Kairio, per parą į upę iš “Žaliojo slėnio" galėjo patekti apie 100 kubinių metrų teršalų, didesnės žalos jie nepadarė. Kad jie Danę teršia nuo savaitgalio, aplinkosaugininkai duomenų neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Šių teršalų upėje jau nesimato, nes jie susimaišė su vandeniu", - vakar patikino A.Kairys.

Už netvarkingus valymo įrenginius atsakingiems asmenims bus skirta apie 3 tūkstančių litų bauda. Jie turės atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri taip pat greičiausiai sieks apie 3 tūkst. litų.

Tai ne pirmas atvejis, kai Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas turi problemų dėl “Žaliojo slėnio". Dėl netvarkingų valymo įrenginių jo atstovai bausti net dešimt kartų.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Darius Čiužauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų