REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Alytaus AVMI), praėjusią savaitę patikrinusi keletą Alytaus apskrities parduotuvių, nustatė įvairių mokestinių pažeidimų: dažniausias tas, kad pardavėjos, paėmę iš pirkėjų pinigus, gautų pinigų kasos aparatu neužregistravo ir neišdavė kasos kvito, be to kasoje esančios pinigų sumos gerokai skyrėsi nuo kasos aparato dienos ataskaitoje rodomų sumų.

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus AVMI specialistai, norėdami atlikti kontrolinį pirkimą skerdiena ir mėsos gaminiais prekiaujančioje parduotuvėje, kurį laiką stovėjo eilėje ir stebėjo pardavėją. Pardavėja, nesislapstydama iš pirkėjų paimdavo pinigus ir vietoj to, kad apskaitytų kasos aparatu, pinigus dėdavo į prijuostės kišenę. Mokesčių inspektoriai, nusipirkę prekę, elektroninio kasos aparato (toliau - EKA) kvito sulaukė, tačiau išpurtę pardavėjų prijuostes, jose aptiko beveik 200 litų EKA neapskaitytų pinigų. Stebino tai, kad kiti pirkėjai smerkė ne pardavėją, kuri tokiu būdu bandė išvengti mokesčių, bet ją tikrinančius pareigūnus.

REKLAMA

„Deja, sunkmečiu vėl pradėjo plisti mokesčių vengimo būdai, susiję su pajamų neapskaitymu, EKA kvitų neišdavimu, veiklos vykdomu neįregistravus ūkinės-komercinės veiklos ir kt. Gyventojai neturėtų toleruoti dalies prekybininkų noro išvengti mokesčių - tai padėtų papildyti šalies biudžetą ir mažinti šešėlinės ekonomikos problemą", - pastebi Alytaus AVMI viršininko pavaduotojas Romualdas Jučas.

Patikrinus kitas dvi parduotuves, kontrolinių pirkimų metu pardavėjos neišdavė EKA kvitų, be to nustatyti kasos aparatu apskaitytų pinigų kiekio neatitikimai su kasos aparato kasoje ir kasos operacijų atlikimo vietoje laikomų pinigų kiekiu - kelių šimtų litų perteklius buvo laikomas kasos aparate ar šalia kasos aparato. Paklausus, kodėl kasoje daugiau pinigų nei turėtų būti, pardavėjos paaiškinti negalėjo arba teigė, kad, iš pirkėjų paėmę pinigus, tiesiog pamiršo juos įmušti.

REKLAMA
REKLAMA

Už  nustatytus pažeidimus surašyti Administracinių teisės pažeidimų protokolai. Kasos kvito už parduotas prekes neišdavimas jo neišdavusiam asmeniui užtraukia baudą nuo 200 iki 500 litų. Nesiėmus priemonių, kad būtų užtikrintas grynų pinigų įtraukimas į apskaitą kasos aparatu, įmonių vadovams užtraukia baudą nuo 2000 iki 3000 litų.

„Sistemingai nespausdinant ir neišduodant kasos kvitų, gautos įmonės lėšos neapskaitomos, į valstybės biudžetą nesumokamas pridėtinės vertės bei kiti mokesčiai, todėl nepaimtas kasos čekis - tai pagalba mokesčių vengiantiems verslininkams", - teigia Alytaus AVMI viršininko pavaduotojas Romualdas Jučas.

Daugiau informacijos apie verslo liudijimus, jų įsigijimo tvarką, fiksuoto dydžio pajamų mokesčio dydžius - VMI interneto svetainėje www.vmi.lt arba paskambinus pasitikėjimo telefonu 1882 galima konsultuotis šiais klausimais, taip pat minėtu telefonu galima informuoti apie pastebėtus mokestinius pažeidimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų