• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo šešiolikos – lytinis gigantas

Nebuvę kito seksualinio partnerio, tad pasirinkęs bendramokslį. Šitaip paaiškino vienas paauglys, į pareigūnų akiratį patekęs dėl nepilnamečio berniuko seksualinio prievartavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Priekabiavo prie sesučių

Vienuose Marijampolės apskrityje esančiuose vaikų globos namuose nuo 12 metų gyvenęs daugiavaikės nerūpestingos motinos sūnus Sigitas (dabar 16 m.; vardas pakeistas) keletą pastarųjų metų buvo ir kitų globos įstaigos mažųjų gyventojų siaubas, ir pedagogų galvos skausmas. Nuo Sigito mažametystės pastebėtas jo nesveikas polinkis prie berniukų ir mergaičių, perdėtai domintis jų kūno intymiausiomis vietomis.

REKLAMA

Vienas tyrimas dėl seksualinio prievartavimo policijoje buvo pradėtas dar 2008-ųjų rugsėjį, kai Sigitas įtartas globos namuose nepadoriai elgęsis su savo 5 ir 10 metų sesutėmis. Tuokart mažasis ištvirkėlis liko nenubaustas, nes dar neturėjo 14 metų. Apsiribota pokalbiais, auklėjimo pamokomis, didesniu pedagogų dėmesiu šiam berniukui, jo elgesio tyrimu Vilniuje, Vaiko raidos centre, ir trumpalaikiu gydymu.

Nusiviliojo į statomą namą

Tačiau iš Vilniaus sugrįžęs į savo įprastą aplinką globos namuose, Sigitas, kaip dabar jau aišku, vėl pasidavė savo liguistam potraukiui. Globos namų darbuotojų vieną vakarą pastebėtas susivėlęs, netvarkingas, nešvariais drabužiais auklėtinis Povilas (14 m.; vardas pakeistas) papasakojo, kad Sigitas jį išprievartavo.

REKLAMA
REKLAMA

Įvykį tyrę pareigūnai nustatė, kad tą pavakarę Sigitas, Povilas ir dar vienas jų bendraamžis likimo draugas vaikštinėjo gatvėmis, žvalgėsi be jokio tikslo, kol Sigitas pasiūlė nueiti į atokioje gatvėje statomą namą.

Tame name niekieno netrukdomas Sigitas iškart pasakė Povilui, kad jį „padarys per užpakalį“. Toks Sigito žargonas Povilui buvo suprantamas, berniukas paprieštaravo. Tada Sigitas keletą kartų kirto draugui per veidą, šis suklupo ir buvo jėga apnuogintas. Sigitas ir pats nusimovė kelnes, apsinuogino ir, anot iškrypėlio auka tapusio Povilo, „kaišiojo jam į klyną“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa tai matė ir trečiasis berniukas. Jis, anot pedagogų, yra protiškai nesveikas, tad ir jo parodymai beverčiai. Tačiau šis liudininkas pareigūnams papasakojo tą patį, ką ir nukentėjęs Povilas.

Policininkų paklaustas, kodėl nesipriešino, Povilas tvirtino labai bijodavęs visada agresyviai nusiteikusio, jam grasindavusio šeštoko Sigito, tad „geriau pakentėjęs“, nes supratęs, jog prieš jį nei žodžiais, nei veiksmais nelaimės.

Ir auka, ir nusikaltėlis – vėl kartu

Pats Sigitas irgi neneigė statomame name intymiai bendravęs su Povilu, tačiau tvirtino, kad tai vyko be jokio smurto – esą „taip buvo susitarta iš pradžių“, „Povilas ir pats norėjo“. Pareigūnai bandė iškvosti kaltinamąjį, kodėl savo iškrypėliškai aistrai tenkinti pasirinko būtent Povilą, ir buvo, švelniai tariant, nustebint. „Taip elgiausi, nes labai norėjau, o tai atlikti tada tiesiog nebuvo su kuo“, – ramiai paaiškino paauglys Sigitas, tarsi intymūs santykiai jam būtų būtinybė ir kasdienybė.

REKLAMA

Neseniai Marijampolės rajono apylinkės teisme Sigitas buvo teisiamas už įvykį nebaigtame statyti name. Jis laikėsi savo anksčiau duotų parodymų ir įvykį vadino žaidimu, toliau tikino, esą tai labai patinka ir Povilui.

Pats Povilas teisme nebuvo linkęs detaliai pasakoti apie tai, ką patyręs, numykė, kad jam gėda... Paskelbus jo ankstesnius parodymus, Povilas pradėjo neigti buvus Sigito smurtą ir grasinimus, teisinosi dėl praėjusio laiko neva sušlubavusia atmintimi. Tačiau teismas labiau patikėjo pirmaisiais Povilo parodymais, ikiteisminio tyrimo teisėjai duotais tuoj po įvykio.

REKLAMA

Pasirodo, po įvykio abu berniukai buvo išvežti iš globos namų į Švėkšnos sanatorinę mokyklą (Šilutės r.) – tęsti mokslus, gydytis. Teismas padarė išvadą, kad toje pačioje įstaigoje vėl susitinkantys ir bendraujantys kaltininkas ir auka paprasčiausiai susitarė, kaip kalbėti teisme, nes jiems ir toliau reikės kartu gyventi. Neatmetama, kad Povilas ir toliau bijo Sigito, jaučia jo neigiamą įtaką.

„Tai, kad abu vaikai dabar vėl kartu, yra problema ir Povilo nelaimė, tačiau Lietuvoje kitos tokios įstaigos globos namų auklėtiniams, kur jie būtų ir mokomi, ir auklėjami, ir gydomi, nebėra, – teigė globos namų, iš kurių išvežti abu berniukai, pedagogai. – Viliamės tik kad sanatorinė mokykla užima didelę teritoriją, ten gyvenama pagal specialų režimą, didelis užimtumas, daug darbuotojų, tad mes patikinti, kad mūsų auklėtiniai ten neturi galimybės dažnai bendrauti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar – auka, o rytoj?

Globos namų, kuriuose gyvendamas Povilas tapo Sigito seksualinės prievartos auka, darbuotojai „Akistatai“ teigė jau netikį, kad Sigitas pasikeis ir nebebus kitų vaikų siaubas, nes „jis jau ligonis – iškrypėlis“. Esą įtariama, kad šis vaikas kadaise patyręs lytinę prievartą savo namuose, o po to pats pradėjęs seksualiai priekabiauti. „Paauglys nelankomas savo tėvų, tačiau man jis prasitardavo besiilgįs savo kaimo ir... traktorių, – sakė viena auklėtoja. – Gal nusikaltimais jis protestuoja prieš savo likimą, atvedusį vaiką į globos įstaigą?“

REKLAMA

Be to, darbuotojai labai nuogąstauja, kad po skandalingo įvykio ir Povilas nepasuktų Sigito pėdomis. „Povilas – ramesnis, daugiau teigiamų bruožų turintis berniukas, puoselėjantis svajonę tapti policininku, bet, kaip paaiškėjo, nesugebantis išvengti keblių situacijų, – pasakojo „Akistatos“ pašnekovė. – Mums ir anksčiau nerimą kėlė tai, kad Povilas, deklaruodavęs nenorįs draugauti su Sigitu ir jo privengiąs, staiga pabėgdavo iš globos namų būtent su juo, užsiimdavo būtent su juo. Ko reikėjo eiti į tą nuošalų namą su nenorimu bičiuliu? Atrodytų, kad Povilas dar nesuvokė, kad tai, ko siekdavo Sigitas, yra negerai. Įtariame, kad tame name Sigitas ne pirmą kartą prievartavo savo draugą“.

REKLAMA

Teismas tik pirštu pagrūmojo

Marijampolės teismo teisėja Audronė Šiupšinskaitė, pripažinusi teisiamo Sigito kaltę ir nusprendusi, kad pirmą kartą teisiamas paauglys vertas pasitikėjimo ir galimybės pasitaisyti, taip pat akcentavusi netinkamo jo tėvų auklėjimo blogą įtaką, nuteisė Sigitą itin švelniai – 2 metų laisvės atėmimo bausme, kurios vykdymas atidėtas metams.

Baudžiamajame kodekse asmeniui, seksualiai prievartavusiam nepilnametį, numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 2 iki 10 metų. Matyt, teisėja nevertino duomenų, kad Sigitas jau ir anksčiau pastebėtas itin nepadoriai besielgiantis su savo sesutėmis, kitais vaikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tai, kad nuteistam jaunajam iškrypėliui nurodyta tęsti mokslą ir nuo dešimtos vakaro iki septintos ryto būti tik savo gyvenamojoje vietoje, apsaugos jo galimas aukas nuo Povilo likimo, parodys tik laikas.

Tik faktai:

Kovo pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas paskyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę Vilkaviškio savivaldybės gyventojui Mantui S. (15 m.) už mažamečio berniuko seksualinį prievartavimą. Nusikalsdamas Mantas buvo 14 metų, jo auka – 9. Dėl tokių nusikaltimų dar dviejų vaikų atžvilgiu Mantas įtartas ir anksčiau, bet tada jis teturėjo 14 metų ir nebuvo teisiamas.

REKLAMA

Tarptautiniai tyrimai parodė, kad daugiau kaip pusė suaugusių seksualinių nusikaltėlių pirmąjį lytinį nusikaltimą įvykdė būdami paaugliai. Apie trečdalis tokių nusikaltėlių – jaunesni kaip 18 metų.

Psichologų teigimu, seksualinius nusikaltimus padariusius paauglius galima suskirstyti į dvi grupes: vieni vartoja prievartą, nes mažai išmano apie seksą, kiti būna agresyvūs, nes jaučiasi bejėgiai.

Pedofilijos diagnozė nustatoma asmeniui, kuris turi 16 metų ir yra 5 metų skirtumas tarp jo ir aukos (vaiko). Jaunesniam asmeniui pedofilija negali būti diagnozuota.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų