REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo socialdemokratai teigia įžvelgią duobių mūsų užsienio politikoje.

Viena tokių duobių Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas laiko užsienio politikos strategijos nebuvimą. "Kad ir kaip būtų keista, per 20 valstybės gyvavimo metų mes neturime tęstinės užsienio politikos strategijos.

REKLAMA
REKLAMA

Ji maždaug stichiškai plėtojasi, reaguojant į įvairius konkrečius dalykus, pasikeičiančias situacijas, bet stuburinio užsienio politikos orientyro mes, deja, iki šiol neturime. Būtent dėl to dažnas yra mėtymasis ir, svarbiausia, standartų keitimas", - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė J. Karosas.

REKLAMA

Jo teigimu, dabar konservatoriams, o anksčiau socialdemokratams esant valdžioje skirtingai reaguojama į bet kokius santykius su Rytų kaimynais. "Jeigu anksčiau bet koks elgesys buvo skausmingai, liguistai smerkiamas, kaltinant visomis galimomis nuodėmėmis, dabar bet koks judesys yra pateisinamas", - stebėjosi politikas.

Antra duobė, J. Karoso manymu, yra išskirtinumo ieškojimas mūsų užsienio politikoje, o ne sąjungininko paieškos sprendžiant tuos ar kitus užsienio politikos klausimus. "Būtent dėl to, kad mes vadovaujamės šitokia pozicija, neretai liekame vieniši, bet išdidūs. Ir dar daugiau, mes įsigyjame neprietelių, tai yra žmonių, kurie mūsų "nemyli" ir Rytuose, ir Vakaruose",- sakė Seimo komiteto vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, Lietuvos užsienio politika pasižymi "civilizuotos diplomatijos stoka". Tokią išvadą politikas padarė, turėdamas omenyje Antrojo pasaulinio karo pasekmių vertinimą.

J. Karosas taip pat mano, kad Rusijos okupacijos padarytos žalos atlyginimo įstatymas, kurį inicijavo konservatoriai ir kurie dabar yra jo įkaitai, trukdo mums spręsti kai kurias atskiras problemas su Rytų kaimynais.

Seimo narys socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis mano, kad užsienio politikoje yra ne tik duobių, bet ir akivarų.

Jo manymu, Premjeras Andrius Kubilius dabar yra "tokio posūnio vaidmenyje ir kaip posūnis važiuoja į tuos susitikimus, į kuriuos paprastai važiuoja šalių vadovai. "Jis ten važiuoja, aišku, siunčiamas. Jam ,suprantama, labai sudėtinga būti ten, kur jam nedera būti", - sakė politikas.

Kaip pavyzdį jis nurodė šalies vadovės Dalios Grybauskaitės apsisprendimą nevykti į Prahą susitikti su JAV prezidentu Baraku Obama (Barack Obama) ir apsisprendimą gegužės 9-ąją nevykti į Maskvą.

"Tai labai aiškus toks vektorių nebuvimas nei į vieną, nei į kitą pusę",- mano V. P. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų