REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo sprendimu pakeisdama Kauno miesto tvarkymo ir švaros bei želdinių tvarkymo, priežiūros ir apsaugos taisykles, Kauno miesto taryba būtų įpareigojusi fizinius ir juridinius asmenis palaikyti tvarką ne tik nuosavose ar priskirtose jiems teritorijose, bet ir 50 metrų aplink jas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent tose vietose, kurias pagal įstatymą priklauso prižiūrėti savininkei - valstybei ar miesto savivaldybei. Tačiau ketvirtadienį įstatymą pažeidžiančio sprendimo miesto tarybai nepavyko priimti. Jo priėmimas, opozicijai reikalaujant, balsavimu buvo atidėtas.

REKLAMA

Pristatydamas sprendimo projektą vieno iš savivaldybės departamentų vadovas Jonas Žališkevičius aiškino: "Iš tikrųjų šalia daugiabučių daug kur yra valstybės teritorija ir žmonės lyg ir neturi teisės jos tvarkyti. Bet jie, vadovaudamiesi savo interesais, gali sutikti pasivalyti, nes visi nori gyventi gražiau".

Kauno meras Andrius Kupčinskas tarybos posėdyje neslėpė, kad tokia taisyklių pataisa atsirado jo iniciatyva. Nes iš tikrųjų visi nori, kad miestas būtų gražesnis, meras - taip pat. Ypač po vizito Pietų Korėjoje, kur meras matė, kaip gyventojai ir firmų darbuotojai 8 valandą ryto ima į rankas šluotas, kastuvus ir eina gatvių tvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA

"Tie daugiabučių gyventojai, kurie neįregistravę bendrijų, turi burtis į komunas ir pasirūpinti aplinkos švara. Aš sąmoningai einu į tam tikrą konfliktą su teisės aktais. Tikiuosi, mūsų sprendimas bus apskųstas ir nukeliaus iki Konstitucinio Teismo. Gal ten viskas bus išaiškinta. Jei nėra prievolės gyventojams mokėti už teritorijos tvarkymą, tai nors sąmoningai gal jie patys susipras ir tvarkys?" - samprotavo A. Kupčinskas.

"Kas pas mus vykdo teisingumą: teismai ar Kauno meras? Kai bus paskirtos daugiabučiams teritorijos, tai gyventojai žinos, kas už ką atsakingas. Patys tvarkys ir patys saugos, kad kiti nešiukšlintų", - įsitikinęs opozicijos taryboje atstovas Arvydas Padegimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratė Orinta Leiputė viešai stebėjosi" "Ne taip seniai buvo talka ir žmonės aplinką tvarkė savanoriškai. Dabar savanorystę paversime prievole. Nors žinome, kad taip įstatymą pažeidžiame", - sakė tarybos narė.

Savivaldybė jau buvo uždėjusi kauniečiams prievolę tvarkyti ir tas teritorijas, kurios jiems nepriklauso. Prieš keletą metų teismuose buvo nagrinėjimas skundas gyventojų, baudas gavusių už tai, kad nešlavė šaligatvių prie savo namų, primena ELTA.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija administracinėje byloje tuomet pasisakė: "Tvarkytojas privalo įgyvendinti pareigas, susijusias su priežiūra ir tvarkymu tik tokio sklypo, kuris įstatymų nustatyta tvarka priskirtas Tvarkytojui, o ne kitaip nustatyta ar priskirta teritorija".

Pasak buvusio mero, dabar - liberalcentristų frakcijos vadovo Arvydo Garbaravičiaus, "ši Kauno tarybos kadencija pasižymi tuo, kad bando atmesti visas problemas. Panaikino butų ūkio įmones ir nebeliko tų, kas atsakingi už aplinkos švarą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų