REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BBL Elito diviziono sezonas baigėsi niūriai. Vakar priimtas sprendimas peržaisti mažojo finalo rungtynes tarp Šiaulių „Šiaulių“ ir Ventsplio „Ventspils“ klubų nepasiteisino – latviai dar vakar vakare susikrovė daiktus ir išvyko į namus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien 13 valandą turėjęs įvykti susitikimas buvo tik formalumas. Į „Lietuvos ryto“ areną atvyko tik šiauliečiai, keli žiūrovai bei didelis būrys žurnalistų. „Ventspils“ krepšininkai, kaip ir buvo pranešta vakar, neatvyko. Jiems įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:20, tad trečioji vieta bei 10 tūkstančių eurų čekis atiteko „Šiaulių“ klubui.

REKLAMA

BBL lygos generalinis direktorius Romualdas Brazauskas gausiai susirinkusiems žurnalistams atsakė į visus rūpimus klausimus.

– Kas čia šiandien įvyko?

– Kaip jau žinote, vakar BBL techninė komisija, kurią sudaro latvis, estas ir lietuvis, priėmė sprendimą anuliuoti vakar dienos susitikimo rezultatą ir rungtynes dėl trečiosios vietos peržaisti šiandien. Abi komandos apie tai buvo informuotos oficialiai.

Viena ekipa atvyko, o kita – ne. Vadovavomės FIBA taisyklėmis: laukėme 15 minučių nuo nustatyto rungtynių laiko pradžios, o neatvykus vienai komandai, jai įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:20.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar latviams gresia daugiau sankcijų?

– Kaip tik gegužės 5-ąją dieną Vilniuje yra numatytas eilinis BBL Vykdomojo komiteto posėdis. Tikrai bus nė vienas klausimas įtrauktas į darbotvarkę. O kokie sprendimai bus priimti, paaiškės būtent po posėdžio.

– Ar BBL reglamente yra numatyta vaizdo įrašo peržiūra?

– Ne, mūsų turnyre nėra numatyta vaizdo įrašo peržiūra. Sprendimas peržaisti rungtynes buvo priimtas vadovaujantis garbingo žaidimo taisyklėmis, nes pagal susitikimo rezultatą nugalėtojai buvo „Šiauliai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas prasidėjo po to, kai „Ventspils“ krepšininkai arenos kube išvydo epizodo pakartojimą, kuriame aiškiai matėsi, kad metimas buvo atliktas jau nuaidėjus finalinei sirenai. Kubas nėra oficialiai patvirtintas prietaisas, kuriuo galima vadovautis. Ateityje mes įtrauksime į nuostatus vaizdo peržiūrą. Žinoma, jeigu tam bus galimybės ir tą susitikimą transliuos televizija.

Man labai keista, kad latvių komanda neatvyko į rungtynes, nes priimtas sprendimas buvo būtent palankus jiems.

– Ar kube demonstruojamas epizodo pakartojimas nepažeidžia taisyklių?


– Mes ne kartą kalbėjome su „Siemens“ arenos atstovais ir prašėme, kad nedarytų pakartojimų. Mes negalime kontroliuoti, ką jie parodo rungtynių metu. Žinoma, jeigu pakartojimo nebūtų buvę, tuomet galbūt ir kitoks būtų mačo rezultatas.

REKLAMA

– Ar jūsų karjeroje buvo tokių atvejų?

– Aš asmeniškai neturėjau, tačiau žinau, kad Eurolygoje buvo panašių atvejų. Prieš keletą metų susitikime tarp Frankfurto „Skyliners“ ir Atėnų „Panathinaikos“ klubų buvo aiškiai matoma, jog pergalingas metimas buvo atliktas po laiko, bet tuomet sprendimas irgi nebuvo oficialus. Rungtynės taip pat buvo peržaistos.

Sprendimą turėjome priimti greitai, nes čia nėra dvi vieno miesto ekipos, kurios gali susirinkti bet kada ir sužaisti. Atsižvelgėme į šią situaciją ir norėjome padaryti kaip įmanoma geriau, nes trečiadienį tiek „Šiauliai“, tiek „Ventspils“ žais savo nacionalinių pirmenybių pusfinalių mačus. Sekmadienis mums atrodė pats priimtiniausias ir laiko, ir finansiniu atžvilgiu.

REKLAMA

– „Ventspils“ per 48 valandas gali apskųsti jūsų sprendimą?

– Taip, jie gali tai padaryti. Jeigu taip nutiks, tuomet jų skundą nagrinės lygos vykdomasis komitetas. Rungtynes jie protestavo vakar. Mes atsižvelgėme į protestą.

– Vakar latvių klubas sutiko su peržaidimu?

– Iš pradžių po mačo visiems pasirodė, kad peržaisti susitikimą yra protingas sprendimas ir jis visiems tiko. „Ventspils“ atstovus tik neramino ar jiems pavyks rasti salę, kur vyks peržaidimas.

Aš asmeniškai vakar finalo mačiau tik minutę, nes visą laiką ieškojau arenos, kur vyktų rungtynės. Nežinau, kodėl „Ventspils“ išvyko namo. Mes juos raštiškai informavome apie rungtynių vietą bei laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar vakar „Ventspils“ Jums pranešė, kad išvažiuoja namo?

– Turėjau neoficialių žinių, kad kažkas matė, jog latvių autobusas patraukė namų link.

– Latvijos čempionai nesiskundė, kad jų laukia trečiadienį rungtynės?

– Taip, jie kalbėjome apie tai ir tvirtino, kad jiems šis susitikimas labai svarbus. Latvijos krepšinio lygos vadovai buvo Vilniuje ir tvirtino, kad reikalui esant jie pasiruošę perkelti pusfinalio rungtynes vėlesniam laikui. Tuo tarpu šiauliečiai negalvojo prašyti LKL vadovybės nukelti mačą su „Žalgiriu“.

REKLAMA

– Kaip vertinate visą finalinį ketvertą?

– Aš esu patenkintas tuo, kas vyko. Dėl incidento tai galiu pasakyti, jog tai yra gyvenimas, jame visko nutinka. Mūsų pagrindinis tikslas buvo pritraukti kuo daugiau žiūrovų. Per finalo rungtynes arena buvo beveik pilna, todėl, manau, renginys pavyko.

Taip pat noriu pasidžiaugti pusfinalio susitikimų lankomumu, nes į juos susirinko apie 4-5 tūkstančius žmonių. Iki šiol mes džiaugdavomės, jeigu į pusfinalius susirinkdavo 2 tūkstančiai žiūrovų.

– Lygos prestižui šis incidentas nepakenks?

– Tikrai ne. Kiekvienas darome savo darbą. Mums yra labai svarbus garbingas žaidimas. Manau, kad visi to nori.

REKLAMA

– Tokiu sprendimu lyga pripažino, kad teisėjai padarė klaidą?

– Be abejo, tačiau aš pats kaip teisėjas galiu pasakyti, kad žiūrėdamas rungtynes maniau, jog metimas buvo pataikytas laiku. Manau, kad niekam nekilo abejonės, jog metimas buvo atliktas laiku. Pasirodo, kad dauguma žmonių buvo neteisūs.

– Ar galėjo būti netikslumų tarp laikrodžių ir švieslentės?

– Ne, tikrai negalėjo. Aš pats asmeniškai kelis kartus peržiūrėjau šį dalyką ir mačiau, kad laikrodyje užsidegus nuliams tuo pat metu ir aplink lentą užsidegė raudona juosta. Technika dirbo be jokių problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar dabar reglamente jau bus įteisinta ginčytinų epizodų vaizdo peržiūra?


– Aš manau, kad kitų metų sezonui jau bus patvirtinta tai nuostatuose. Yra vienas niuansas: dauguma rungtynių nėra rodomos per televiziją, todėl tai bus sunku atlikti techniškai.

Eurolygoje kiekviena komanda turi turėti specialius 6 monitorius, kurie rodo vaizdą iš skirtingų kamerų. Šiemet man teko teisėjauti mačui tarp Madrido „Real“ ir „Panathinaikos“ ekipų ir ten antrojo ketvirčio pabaigoje reikėjo įvertinti, ar metimas buvo atliktas laiku, ar ne. Tik paskutinioji kamera parodė, kaip buvo iš tiesų.

REKLAMA

– Ar „Ventspils“ gaus 5 tūkstančių eurų čekį už ketvirtąją vietą?

– Pagalvosime (juokiasi). Manau, kad sprendimą jūs visi žinote.

– Koks lygai finansinis nuostolis dėl išnuomotos salės?

– Finansinis nuostolis yra nemažas. Už šį interviu turėjome sumokėti 7 tūkstančių litų ir pridėtinės vertės mokestį.

Edgaras Pulkovskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų