• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę nepaskelbta daug ekonomikos duomenų. Didžiausias dėmesys buvo nukreiptas į pasaulio naujienas, taip pat į rezonansinę Kauno bylą. Ekonomikos srityje žinių vartotojai daugiausiai dėmesio skyrė naujienoms, susijusioms su privalomuoju sveikatos draudimu (gairės: privalomasis sveikatos draudimas, PSD).

REKLAMA
REKLAMA

Suomijos kapitalo valdoma įmonė pirmadienį paskelbė, jog siekia Kaune pastatyti termofikacinę elektrinę, kūrenamą biokuru ir durpėmis.

REKLAMA

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais valdžios sektoriaus deficitas sudarė 8213,6 mln. litų, arba 8,9 procento BVP. Valdžios sektoriaus deficitas buvo mažesnis nei prognozuota (9,5 proc. BVP).

Valstybės kontrolė nustatė, kad 2003–2008 m. pardavus 1 kub. m medienos, gautas pelnas Lietuvoje buvo nuo 3 iki 12 kartų mažesnis negu Latvijoje ir iki 2,5 karto mažesnis negu Estijoje.

Statistikos departamento duomenimis, 2010 m. kovo mėn., palyginti su tuo pačiu 2009 m. laikotarpiu, žemės ūkio produktų kainos padidėjo 10,5 procento, nes gyvulių ir gyvulininkystės produktų kainos padidėjo 13 procentų, o augalininkystės produktų – 5,6 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitės apklausos tema

Šią savaitę jūsų klausėme apie privalomąjį sveikatos draudimą. Į klausimus atsakė 216 „Balsas.lt“ skaitytojų. Iš jų daugiausiai – 29 proc. – sakė, jog jiems priskaičiuotas PSD ir turėtų mokėti, bet nemokės.

20 proc. apklausoje dalyvavusių skaitytojų sakė, kad jiems nepriklauso mokėti PSD, 13 proc. - jog jis jiems nepriskaičiuotas. 18 proc. skaitytojų pripažino, kad jiems priskaičiuotas PSD, bet yra nusiteikę laukti, kol sumokėjimo ims reikalauti.

7 proc. apklausoje dalyvavusiųjų teigia jau sumokėję PSD. Dar po 6 proc. ketina sumokėti iki gegužės 3-iosios bei pasirinko atsakymo variantą „kita“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentaruose skaitytojai teigė nesuprantą, kodėl turėtų mokėti, jeigu gydėsi privačiai; nemokėsią, nes neturintys iš ko. „Vyriausybė eina lengviausiu keliu – svarbiausia MOKĖK, o po to jau išsiaiškinsim, ar tai teisėta, ir ar viską ji teisingai padarė“, - piktinosi vienas komentatorių.

„Nemokėsiu, ir štai kodėl.

Norint suprasti ar koks nor mokesti, (pvz. PSD) yra pagrįstas, ar nepagrįstas, aiškintis reikėtų pradėti nuo principų. Taigi, kokie tie mokesčių principai?

Pirma. Mokesčius gali mokėti asmuo, užsiimantis tam tikra veikla, gaunantis pajamas arba įsigyjantis prekes ar paslaugas.

REKLAMA

Antra. Asmeniui turi būti užtikrinta laisvo pasirinkimo galimybė. Tai reiškia, kad asmuo arba vykdo tam tikrą veiklą, gauna pajamas, įsigyja prekes ir paslaugas bei už tai moka mokesčius, arba nevykdo veiklos, neturi pajamų bei įsigijimų ir jokių mokesčių nemoka.

Todėl toks PSD mokesčio reikalavimas iš asmenų, nevykdančių darbinės veiklos, neturinčių pajamų ir įsigijimų, be to dar atimant laisvo pasirinkimo galimybę pažeidžia teisingumo, sąžiningumo ir protingumo principus. Tokie valdžios veiksmai prieštarauja tiek nacionalinių, tiek ir tarptautinių teisės aktų normoms ir principams.

Jeigu šis mokestis iš manęs bus išreikalautas per teismą, kreipsiuosi į Strasbūrą“, - teigia kitas komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų