• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad savivaldybių tarybų rinkimuose asmenys galės balotiruotis ir ne politinių partijų sąrašuose, tačiau artimiausiuose, po savaitės vyksiančiose rinkimuose tokie asmenys negalės būti renkami.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ketvirtadienį nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), atmesdamas teisininko Petro Ragausko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo ji atsisakyta įregistruoti kandidatu į savivaldybės tarybą.

REKLAMA

Kaip rašome teismo pranešime spaudai, VRK sprendimas buvo teisėtas, nes grindžiamas proporcine savivaldybių tarybų rinkimų sistema, kuri nenumato save iškėlusių kandidatų registravimo ir jų dalyvavimo rinkimuose.

VRK neįregistravo kandidatais grupės vilniečių, taip pat ir keleto piliečių, kurie teikė pareiškinius dokumentus nebūdami jokios partijos sąraše. VRK sprendimą priėmė, argumentuodama teisės aktais, numatančiais, jog kandidatus į tarybų rinkimus gali kelti tik partijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nagrinėdamas šią bylą, LVAT kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kurio buvo prašoma išaiškinti, ar įstatymo nuostata, rinkimuose į savivaldą leidžianti dalyvauti tik partiniams sąrašams, nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtinto tiesioginių rinkimų principo.

KT išnagrinėjęs LVAT prašymą nusprendė minėtoji įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai, tačiau vasario 25-ąją vyksiančius rinkimus nuspręsta neatidėti.

LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad Konstitucinis Teismas nepripažino antikonstituciniu galiojančio teisinio reguliavimo, nesudarančio galimybių kandidatuoti į savivaldybių tarybas pavieniams asmenims.

Rinkimai į savivaldybių tarybas vyks vasario 25 dieną, vyksta agitacijos kampanija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų