REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra netikėtai atnaujino prieš aštuonerius metus nutrauktą tyrimą dėl Lietuvos nacionalinės filharmonijos galimo turto pasisavinimo. Tyrimas, pradėtas 2002 metais, dabar atnaujintas visuomeninės organizacijos "Ekspertai.eu" iniciatyva, rašo "Respublika".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šios organizacijos atstovo Audriaus Nako, "Ekspertai.eu" prieš mėnesį buvo susitikę su laikinuoju Generalinės prokuratūros vadovu Raimondu Petrausku.

REKLAMA

A. Nakas primena, kad Valstybės kontrolės auditas 2002 metais nustatė filharmonijoje suklastotus parašus. Neva pasirašiusiojo tuo metu nebuvo Lietuvoje. Iš kasos buvo paimti pinigai. Tuo metu, kai vyko auditas, Gintautas Kėvišas buvo kultūros ministras, tačiau audite figūruoja ir jo pavardė. Valstybės kontrolė perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Ši korupcijos nerado ir perdavė medžiagą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT), o ši atsakė, kad nėra nusikaltimo požymių.

REKLAMA
REKLAMA

"Tada kreipėmės į Generalinę prokuratūrą dėl FNTT veiksmų. Perdavė medžiagą Vilniaus apygardos prokuratūrai. O ši per savaitę nustatė, kad nieko nusikalstamo nėra. Jei nieko nusikalstamo nėra, prašėme leisti susipažinti su tyrimo medžiaga. Norėjome sužinoti, ar buvo atlikta parašų ekspertizė. Juk pinigai buvo paimti žmogaus vardu, o jo tuo metu net nebuvo Lietuvoje. Buvo paimta per 120 tūkstančių litų iš filharmonijos kasos. Aš manau, FNTT netyrė. Parašų ekspertizių nedarė. Kažkas toje situacijoje taip lengvai nesibaigs. Kaip piliečiai prašėme parodyti dokumentus. Norime sužinoti, gal FNTT nustatė, kas tuos pinigus paėmė. Klausėme Generalinėje prokuratūroje, ar taip ilgai tiriant nesueis senaties terminas. Sakė, jog nesueis. Tokiems galimai įvykdytiems nusikaltimams senatis po 10 metų", - dienraščiui "Respublika" sakė A. Nakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Vilniaus apygardos prokuratūra FNTT tyrimo "Ekspertams.eu" neparodė, nes keliomis dienomis anksčiau tos pačios medžiagos pareikalavo Generalinė prokuratūra.

"Jei Generalinė prokuratūra po savo tyrimo patvirtins, jog FNTT tyrimas yra geras, kreipsimės į Generalinę prokuratūrą dėl Valstybės kontrolės. Kodėl 2002 metais netinkamai atliko Nacionalinės filharmonijos auditą ir gaišino prokurorus, STT ir FNTT tyrėjus", - ironizavo A.Nakas.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos auditas 2002 metais buvo atliktas, kai Lietuvos kamerinio orkestro vadovas profesorius Saulius Sondeckis ir jo kolegos viešai prabilo apie filharmonijos tuometinės vadovybės galimai neskaidrią veiklą. Valstybės kontrolės auditas iš pradžių rekomendavo ištaisyti rastus trūkumus. O po metų nustatė, jog į rekomendacijas nebuvo reaguota. Profesorių palaikiusi dauguma ėmė retėti. Pritariant tuometei Kultūros ministerijos vadovybei, su S. Sondeckiu buvo susidorota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų