• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Klaipėdoje nėra nustatyta tvarka, ką daryti su nebenaudojamais bešeimininkiais, kone ratais į žemę įaugusiais automobiliais, išvalyti miestą padeda benamiai. Policijos pareigūnai tik džiaugiasi, kai metų metus stovėjęs automobilis pamažu išnyksta nuo žemės paviršiaus. Kol juridiškai neįmanoma šios problemos išspręsti kitaip, metalo vagys - tarsi išsigelbėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors policija kasmet griežtai įspėja nebenaudojamų automobilių savininkus, tokios transporto priemonės vis dar "puošia" uostamiestį.

REKLAMA

Kiemus užgriozdinusios senos mašinos trukdo tiek juos valančioms komunalinėms įmonėms, tiek gyventojams. Daugiausia nepatogumų kyla šaltuoju metų laiku. Iškritus sniegui dėl kiemuose stovinčių nebevažiuojančių automobilių į juos dažnai negali įvažiuoti valymo mašinos.

Lietuvoje įstatymai tokių "laužų" savininkams gana humaniški. Suradus savininką jam pirmiausia siunčiamas raštiškas įspėjimas. Už tai, kad šeimininkas laiko kieme nebenaudojamą automobilį, jam gali grėsti bauda iki 2 tūkst. litų. Pasiimti mašiną užmaršiam asmeniui dažniausia leidžiama per 14 dienų. Jei automobilis laiku paimamas, jokia bauda savininkui neskiriama.

REKLAMA
REKLAMA

"Realiai nesame nubaudę dar nė vieno tokio nebenaudojamo automobilio šeimininko, nes visi gavę įspėjimą tuoj suskumba jį patraukti", - sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Alina Vaičekauskienė.

Kol tvarkingas - tol naudojamas

Apie nebenaudojamus automobilius dažniausiai praneša patys gyventojai, kurių kieme stovi tokie "lavonai".

"Pernai kreipėmės į daugiabučius namus administruojančias bendroves, kad sudarytų sąrašus, kiek tokių "laužų" dar yra mieste. Sąrašą perdavėme policijai. Mano žiniomis, po to 80 procentų tų automobilių šeimininkai patraukė", - pasakojo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Vaičekauskienės duomenimis, sąraše buvo įrašyti 56 automobiliai, tačiau paskui paaiškėjo, kad iš jų tikrai nenaudojami buvo tik 30.

"Kiemsargiai šluodami kiemus savo nuožiūra surašė automobilius, kurie jiems atrodė nenaudojami, tačiau mūsų pareigūnai turėjo važinėti ir patikrinti, kiek tame yra tiesos. Dalis į sąrašą papuolusių automobilių buvo visiškai tvarkingi ir naudojami. Kitų net iš viso neradome - matyt, šeimininkai perstatė į kitą vietą", - pasakojo A. Vaičekauskienė.

Dažniausiai automobilį galima traktuoti kaip nenaudojamą tik tuomet, kai jis stovi išdaužytais langais, nuleistomis padangomis. M. Poimanskis prisiminė anekdotinę situaciją, kai gyventojas paskambino pranešti apie nenaudojamą automobilį ir nusivylė išgirdęs, jog automobilis neatitinka minėtų požymių, tad negali būti liečiamas. Po kelių dienų paskambinęs tas pats žmogelis pranešė, kad šio automobilio langai jau išdaužyti, padangos nuleistos...

REKLAMA

"Žinoma, yra tokių automobilių, kuriuo šeimininkas naudojasi tik lapkričio 1-ąją, kai važiuoja į kapines, ar pavasarį, kai nori į sodą nuvažiuoti. Gal kiti gyventojai ir pyksta, kad jis ištisai stovi vienoje vietoje, bet negali sakyti, kad jis nenaudojamas", - samprotavo Klaipėdos apskrities VPK Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Laikyti aikštelėje - prabanga

Pasak K. Sinkevičiaus, pagrindinė problema yra ta, kad miestas niekaip nenusprendžia, ką reikia daryti su nenaudojamais automobiliais, kurių savininkų taip ir nepavyksta nustatyti, arba jie yra išvykę į užsienį.

REKLAMA

"Stovi tokie "laužai" išdaužytais langais, juose ir benamiai miega, ir vaikai lenda pažaisti - labai nesaugu, tačiau jų pajudinti iš vietos negalima", - apgailestavo K. Sinkevičius.

M. Poimanskis aiškino, kad tokius "laužus" būtų galima nutempti į saugojimo aikšteles, tačiau iki tol, kol toks turtas būtų pripažintas bešeimininkiu, aikštelėje jį tektų ilgai laikyti - o tai kainuotų "žvėriškus" pinigus.

"Tad dabar vienintelis išganymas, kad laikui bėgant tuos bešeimininkius automobilius po gabalėlį ištampo benamiai. Kol mes esame juridiškai bejėgiai, tai yra vienintelis problemos sprendimo būdas. Tačiau kiek dar yra tokių "laužų", kurie taip stovi ištisus metus vienoje vietoje ir neaišku, kiek dar stovės", - apgailestavo A. Vaičekauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje Europos šalių paliktų automobilių problemos sprendžiamos drąsiau. Pavyzdžiui, Vokietijoje pareigūnai, pamatę nenaudojamą mašiną, iškart apie tai praneša suinteresuotoms tarnyboms. Šios nesivargindamos įspėti savininkų tiesiog nutempia tokį automobilį į sąvartyną. Šeimininkui kiek vėliau pateikiama nemaloni staigmena - nemenka sąskaita. Taip daroma todėl, kad nenaudojamas automobilis - didesnio pavojaus šaltinis, tad jį būtina skubiai utilizuoti.

Informacija

Nesiliaujant Neringos gyventojų nusiskundimams dėl automobilių stovėjimo vietų trūkumo bendro naudojimo stovėjimo aikštelėse, Klaipėdos apskrities VPK Neringos policijos komisariato pareigūnai šiuo metu vykdo prevencinę priemonę "Neprižiūrimas automobilis - 2010".

REKLAMA

Pirmajame etape, iki rytojaus, pareigūnai sudarys neeksploatuojamų transporto priemonių, laikomų bendro naudojimo vietose, sąrašus, išsiųs pranešimus šių automobilių savininkams ir prašys šias transporto priemones pašalinti iš bendro naudojimo kiemų.

Antrajame etape, kuris vyks nuo šio ketvirtadienio iki gegužės 15 d., transporto priemonių savininkams, neįvykdžiusiems įpareigojimo, bus taikoma atsakomybė pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, numatantį baudą nuo 500 iki 1 000 litų su transporto priemonės konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Edita GUDAVIČĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų