REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 įspūdingiausių pasaulio metro stočių

Metro stotys gali virsti ne tik nuobodžiomis lūkuriavimo zonomis, bet ir architektūros šedevrais. Pristatome dešimtuką įspūdingiausiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Stokholmo „Tunnelbana“ (Švedija)

Metro stotys dažniausiai kuriamos taip, kad leistų žmonėms pamiršti, jog jie – po žeme. Stokholmo metro stotis savo ruožtu pasirinko kitokį variantą: dailiai „išskaptuotos“ lubos mena urvų stalagmitus, o visą ansamblį puošia rafinuota tapyba.

REKLAMA

Miuncheno „U-Bahn“ (Vokietija) Miunchenas – vienas iš miestų, galinčių pasigirti puikia viešojo transporto sistema. Gyventojams judėti padeda ne tik „U-Bahn“(metro), bet ir „S-Bahn“ (priemiestiniai traukiniai), „Straßenbahn“ (tramvajai) ir autobusai.

Metropolitenas mieste buvo įkurtas 1972 m. Jis pasižymi tvarkingomis ir erdviomis stotimis. Senesnės stotys išsiskiria minimalistiniu dizainu, naujesnės – moderniuoju menu.

REKLAMA
REKLAMA

Šanchajaus „Bund tunelis“ (Kinija) Tai - viena iš labiausiai psichodelinių ir siurrealistinių viešojo transporto priemonių. Dvi Šanchajaus miesto dalis jungiantis ryškiomis šviesomis blyksintis metro tunelis, kuris tęsiasi 647 metrus, visiems keleiviams palieka išskirtinių prisiminimų.

Maskvos Komsomolskajos metro stotis (Rusija)

1952 metais atidaryta Komsomolskajos metro stotis yra visos Rusijos metro sistemos ikona. Patriotiškumu dvelkiantys puošnūs  lubų tapiniai ir sietynai pakyli ne vieną keleivį.

Frankfurto „Bockenheimer Warte“

Keistasis įėjimas, atrodantis taip, lyg metro vagonas būtų prasimušęs iš po žemių, yra įsikūręs Frankfurte. Pasak architekto Zbiginievo Peterio Pininskio, jį tokią stotelę sukurti įkvėpė prancūzų siurrealistas René Magritas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilbao metro (Ispanija)

Mažas baskų Bilbao miestas didžiuojasi savo metro sistema ne tik dėl jos greičio ir patikimumo, bet ir dėl išskirtinio dizaino. Jį kūrė architektas Normanas Fosteris, kuris projektavo Reichstagą Berlyne ir oro uostą Honkonge. Šis architektas naudoja paprastą, tačiau estetinę vertię išlaikantį dizainą.

Bilbao metro stotys – gerai apšviestos ir erdvios. Itin unikalūs – jų įėjimai, kūrėjo garbei praminti „el Fosterito“.

Niujorko „City Hall“ stotis (JAV)

Šiuo metu Niujorko metro stotys yra purvinos, bjaurios ir nemalonios vietos. Tačiau kažkada miesto architektai jas norėjo kurti gražias ir praktiškas. Geriausias to pavyzdys – „The City Hall“ metro stotis, tačiau ji, kaip bebūtų, yra nenaudojama jau nuo 1945 metų.

REKLAMA

Čikagos „O‘Hare“ stotis (JAV)

„O‘Hare“ stotis Čikagoje buvo pastatyta 1984 metais. Ji išsiskiria „banguojančiomis“ sienomis, dekoruotomis šimtais stiklinių plytelių. Kiekviena iš jų apšviečia stotyje susirinkusius žmones skirtingomis spalvomis ir iš dalies sugeria triukšmą.

Dubajaus metro stotys (JAE)

Dubajaus metro stočių dizaine susilieja kultūros paveldas ir modernumas. Jų formą įkvepia jūros kriauklė, o interjerą – keturi gamtos elementai: vanduo, oras, žemės ir ugnis. Metro stotys čia taip pat puošiamos tradiciniais arabų architektūriniais elementais.

Pchenjano metro (Šiaurės Korėja)

Pchenjano metro sistema buvo įrengta slaptuose kariniuose požemiuose. Manoma, kad jos architektūra – viena įspūdingiausių pasaulyje. Kaip bebūtų, apie metro sistemą uždariausioje pasaulio valstybėje trūksta tikslios informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų