REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po visuomenėje kilusio ažiotažo dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų slepiasi ir Vyriausybės bejėgystė, nesugebėjimas pagerinti ekonominę situaciją Lietuvoje, mano Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius. Jo įsitikinimu, prievolė absoliučiai visiems piliečiams mokėti sveikatos draudimo įmokas neturi teisinio pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

"Nesutinkame su tuo, kad 200 tūkst. Lietuvos piliečių laikomi sukčiais, nuslėpusiais neteisėtai gaunamas pajamas, ir dabar turėtų mokėti ne tik už negautas gydymo paslaugas, bet ir būti nubausti. Jei būtų tinkamai išnagrinėti įstatymai ir apsvarstytas jų taikymas, gal nereikėtų dabar Lietuvos žmonėms aiškintis, kurti vis naujų darbo grupių, kurios ieškotų galimybių atskiroms gyventojų grupėms išimčių, bandytų rasti būdus, kaip pateisinti savo veiksmus", - penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A.Butkevičius.

REKLAMA

Socialdemokratų lyderio teigimu, pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymą prievolė mokėti draudimo įmokas yra susieta su gaunamomis pajamomis ar savanorišku mokėjimu, dar daugiau - įstatyme numatomos išimtys, kai nuo įmokų atleidžiami asmenys, gaunantys tam tikros rūšies pajamas ar tam tikrą darbo stažą.

Pasak A. Butkevičiaus, Sveikatos draudimo įstatymas neprieštarauja bendriems socialinio draudimo principams. Įmokų mokėjimo tvarka, numatyta šio įstatymo 17 str., be esminių pakeitimų galioja nuo 2003 m. iki praėjusių metų sausio 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo įmokos (PSDĮ) buvo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis, kuri patekusi į valstybinę mokesčių inspekciją būdavo atskiriama nuo GPM ir pervedama į Privalomojo sveikatos draudimo fondą. "Buvo suprantama, paprasta skaičiavimo metodika, niekam tuo metu nekilo idėjų, kad mokestį turėtų mokėti ir pajamų negaunantis asmuo", - teigė Seimo LSDP frakcijos seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl pasikeitus įmokų apskaičiavimui ir mokėjimui: nuo 2009 m. atskyrus PSDĮ nuo GPM - mokėjimo principas, jo nuomone, nepasikeičia, t.y. mokestis skaičiuojamas nuo gautų pajamų arba mokamas savanoriškai. "Asmuo, negaunantis pajamų, neturi turėti prievolės privalomai mokėti, tačiau prireikus privalo susimokėti už sveikatos paslaugas. Pavyzdžiui, kaip numatoma įstatyme, individualios įmonės, jei jos laikinai neveikia (ir atitinkamai neturi pajamų) socialinio draudimo įmokų nemoka", - teigė A. Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis įsitikinęs, kad Vyriausybės bandymas tokiu būdu spręsti finansines Ligonių kasų problemas yra mažų mažiausiai nepagrįstas. "Vadovaujantis konservatorių Vyriausybės logika, nesugebėdami sutvarkyti valstybės finansų, iš nedirbančių, negaunančių pajamų asmenų valdantieji užsimanys privalomai pareikalauti susimokėti ir už kitas socialinio draudimo rūšis, pavyzdžiui, minimalią įmoką bazinei pensijai gauti, nedarbo socialinį draudimą, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų draudimą", - ironizavo A. Butkevičius. Jam nesuprantama, kodėl finansinės problemos sprendžiamos emigrantų, benamių ir kitų pajamų negaunančių piliečių sąskaita.

Kaip jau ELTA skelbė, PSD mokesčio nemokėjo apie 150-200 tūkstančių gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų