REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva kartu su Graikija ir Švedija siūlo dar šią savaitę sušaukti specialų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Nuolatinės tarybos posėdį ir apsvarstyti Kirgizijoje susidariusią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

ESBO pirmininkaujančio Kazachstano užsienio reikalų ministras Kanatas Saudabajevas jau pareiškė, kad organizacija yra pasiruošusi skatinti politinį dialogą sprendžiant krizę Kirgizijoje.

REKLAMA

"Lietuvai yra svarbi taika šiame regione, todėl, kaip ESBO Trejeto narė ir būsima organizacijos pirmininkė 2011 metais, Lietuva palaiko nuolatinį ryšį su šiuo metu ESBO pirmininkaujančiu Kazachstanu, ESBO generalinio sekretoriaus biuru ir ESBO atstovybe Biškeke bei aktyviai siekia efektyvios tarptautinių organizacijų pagalbos sprendžiant konfliktą", - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Siekdama politinio konflikto puses kuo greičiau sugrąžinti į dialogo kelią, Lietuva prisijungia prie Europos Sąjungos vyriausiosios užsienio politikos įgaliotinės Keterinos Ešton (Catherin Ashton) kvietimo visoms konflikto šalims susilaikyti nuo jėgos naudojimo, likti ištikimoms demokratijai ir laikytis Kirgizijos įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

Neramumai Kirgizijoje prasidėjo praėjusį mėnesį, kai opozicija apkaltino šalies valdžią piktnaudžiaujant įgaliojimais ir nesugebant užtikrinti ekonomikos augimo ir stabilumo.

Skelbiama, kad situacija Biškeke iš dalies normalizavosi, tačiau išlieka įtempta.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas, kurio valdymą aptemdė ekonominės problemos, žmogžudystės, riaušės kalėjimuose ir nesutarimai, kas turėtų valdyti pelningiausius šalies verslus, pasirengęs savo valia pasitraukti iš posto su sąlyga, kad jam bus suteiktos saugumo garantijos ir bus leista pasilikti šalyje. Skelbiama, kad jis slepiasi kažkur šalies pietuose, kur galbūt buria rėmėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu šalyje visą valdžią į savo rankas perėmė laikinoji liaudies vyriausybė, kuriai vadovauja Roza Otunbajeva. Opozicijos suformuota naujoji vyriausybė pareiškė, kad ją remia šalies ginkluotosios pajėgos, pasienio apsauga ir milicija, opozicija kontroliuoja keturis iš septynių šalies regionų.

Naujausiais duomenimis, per šalyje kilusias riaušes žuvo daugiau nei 70 žmonių ir dar 530 buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų