REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susipainioję A.Kubiliaus bendražygiai ieško išeičių

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestis verčia prakaituoti visuomenės pasitikėjimą praradusį premjerą ir jo Vyriausybės narius. Aiškėja, jog premjeras ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė – tiesiog apsiskaičiavo, tačiau už klaidas, regis, mokės visa A. Kubiliaus vedama valdančioji koalicija. Visuomenėję pasipiktinimo bangą sukėlęs PSD sumaištį sėja ir tarp pačių valdančiųjų: vieni kalba apie tai, kad emigrantus nuo šio mokesčio reikėtų galbūt atleisti, kiti gi kartoja: „Nori gydytis – mokėk mokesčius“.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį PSD skolininkams "smogė" ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. "Ir labai aiškiai pasimatė, kas iš tikrųjų slėpė mokesčius, tai yra, greičiausiai tie, kurie nedirbo, nebuvo įregistruoti Darbo biržoje, buvo emigravę ir nemokėjo gyventojų pajamų mokesčio, ir niekas to nepastebėjo", - kalbėjo I. Degutienė.

REKLAMA

Spragos bado akis

Paaiškėjus, kad PSD privalo mokėti ir iš Lietuvos emigravusiems piliečiams, valdžia jau prabilo apie įstatymų taisymą. Ne vienas skaitytojas atkreipė dėmesį, kad PSD įstatymas nesuderinamas, pavyzdžiui, su  Asmenų, išvykstančių iš Lietuvos, išsideklaravimo įstatymu: išvykstant iš šalies ilgiau nei pusmečiui, pilietis turi išsideklaruoti gyvenamąją vietą Lietuvoje. O jeigu išvykstama trumpesniam laikui?

REKLAMA
REKLAMA

Jurgis Razma, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas prabilo apie galimybę emigrantams deklaruoti išvykimą atgaline data. Esą taip jiems „nusibrauktų" praėjusių metų įsiskolinimai dėl nesumokėtos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos.

„Jei objektyviai žmogus buvo išvykęs ir kitur dirba, reikia sudaryti galimybę tą objektyvią realybę įforminti. Kitas išvykdamas ir nežino, kaip jam pasiseks, ar jis ras darbą. Išvykstant žmogui yra sudėtinga deklaruoti, ar jis išvyksta pusei metų, ar metams. Jis gal tiksliai pats to nežino", - TS-LKD frakcijos seniūnas teigė po valdančiųjų pasitarimo Vyriausybėje trečiadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galutinį sprendimą dėl išlygų ketinama priimti kitą savaitę per pasitarimą pas Seimo Pirmininkę Ireną Degutienę. Iki tol Vyriausybės darbo grupė parengs reikiamus pasiūlymus.

J. Razmos nuomone, ateityje į PSD sistemą reikėtų įtraukti kuo daugiau visuomenės grupių, o emigrantams turėtų būti labiau aiškinama, ką jie gauna ir ką praranda deklaruodami savo išvykimą.

„Reikia galvoti plačiau, tos paslaugos gal man bus reikalingos po dešimties, dvidešimties metų, gilioje senatvėje, bet aš kaupiu, draudžiu ir dalyvauju solidarumo sistemoje", - A. Kubiliaus žodžius kartojo TS-LKD seniūnas.

REKLAMA

A. Čaplikas emigrantams išimčių nedarytų

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, liberalcentristas Algis Čaplikas teigia manantis, kad apie PSD mokesčių išimtis derėtų galvoti tik kalbant apie bedarbius, o ne emigrantus.

"Dėl emigrantų tai aš mažiausiai problemų matau, kaip jie įsivaizduoja, mokesčius moka Didžiajai Britanijai, o gydosi už Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigus. O kodėl aš turiu už juos mokėti?", - klausia eksministras A. Čaplikas.

Liberalcentristas pažymi, jog norintieji nemokamai gydytis turi ir mokesčius mokėti.

“Jeigu jis grįžta į tėvynę tik tam, kad už dyka pasigydytų, tegul susimoka mokesčius. Jeigu žmogus pasirinko kelią ir nori mokėti mokesčius Airijai, Prancūzijai, Ispanijai, Italijai, o gauti gydymą iš Lietuvos, taip nebūna. Jie privalo susimokėti", - įrodinėjo A. Čaplikas

REKLAMA

Tokią liberalcentristų poziciją antradienį išsakė ir sveikatos apsaugos ministras Raimundas Šukys. Jis leido suprasti, kad priskaičiuotos PSD įmokos negali būti nurašytos, nes nėra tai numatančių įstatymų – įstatymas, kad ir koks jis bebūtų,

"Poziciją dėl mokesčių galima nusakyti aiškiai - ji įtvirtinta pagal įstatymus. Įstatymai galioja, jie nepakeisti", – antradienį teigė R. Šukys.



PSD mokesčio tinkluose – vis daugiau žuvų

Premjeras A. Kubilius antradienį pagaliau atskleidė, kad nesumokėjusių PSD mokesčio yra 150-200 tūkstančių. Tiesa, nepaaiškino, kodėl „įvesta“ 50 tūkst. žmonių paklaida. Premjeras, kalbėdamas apie PSD mokesčio dėl nežinojimo ir informacijos trūkumo nesumokėjusius gyventojus renkasi gan keistoką retoriką: esą tie šimtai tūkstančių žmonių tiesiog nėra apdrausti ar įtraukti į privalomąjį sveikatos draudimą.

Vienas tokių – paaiškėjo trečiadienį – buvęs „Sodros“ vadovas Mindaugas Mikaila: prievolė visiems mokėti PSD mokestį ilgametį „Sodros“ direktorių privertė registruotis Darbo biržoje, nors anksčiau to daryti jis neplanavo, pranešė „Lietuvos rytas“. Iki šiol nedirbantis buvęs „Sodros“ vadovas faktiškai jau skolingas 216 litų – po 72 litus už kiekvieną šių metų mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų