• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Faktas, kad įvairios socialinės gyventojų grupės nemokėjo privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio, labai aiškiai parodė, jog ekonomikoje egzistuoja "šešėlis" ir nelegalūs pinigai, teigia Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

I. Degutienė priminė, kad PSD mokėjimo tvarka buvo nustatyta dar 2003 metais.

2009 metų sausio 1 dieną 9 proc. PSD mokestis nuo gyventojų pajamų mokesčio dalies buvo atskirtas.

REKLAMA

"Ir labai aiškiai pasimatė, kas iš tikrųjų slėpė mokesčius, tai yra, greičiausiai tie, kurie nedirbo, nebuvo įregistruoti Darbo biržoje, buvo emigravę ir nemokėjo gyventojų pajamų mokesčio, ir niekas to nepastebėjo. Tačiau kad atskirai buvo išskirtas PSD mokestis, ir kai mokesčio surinkimas yra vienose rankose, nes anksčiau dalis, 3 proc., buvo per socialinio draudimo sistemą, kiti per Mokesčių inspekciją, tai iš tiesų šiandien apsinuogino tos problemos, apie kurias mes anksčiau ko gero ir nežinojome, nematėme", - "Žinių radijuje" trečiadienio rytą kalbėjo parlamento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai, viena vertus, atsirado labai aiški kontrolė, kad mokesčius privalo mokėti visi, nesvarbu, kur tu esi ir ką darai. (...) Kitas dalykas, kai kalbame apie tuos bedarbius, kurie sako, kad neturi jokių pajamų. Tai logiškai kyla klausimas: iš ko jie gyvena? Ar čia nepasimatė šešėlis, kad yra kažkokie nelegalūs pinigai? Na, negali taip būti, kad žmogus ištisus metus nedirba, neregistruotas Darbo biržoje, jam net nereikia bedarbio pašalpos. Tada kyla klausimas - iš kokių pinigų jis gyveno? Šventu oru žmogus negalėjo gyventi, jis turėjo kažkokias pajamas turėti", - teigė I. Degutienė ir pridūrė, kad kai buvo įvestas atskiras PSD mokestis, visuomenė buvo per mažai informuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau ELTA skelbė, PSD mokesčio nemokėjo apie 150-200 tūkstančių gyventojų.

Daugiausia PSD mokesčio nemokėjusiųjų - tarp nedirbusių, tačiau darbo biržoje nesiregistravusių gyventojų, trumpam verslo liudijimus išsiėmusių žmonių ir apie išvykimą nepranešusių emigrantų. Premjero Andriaus Kubiliaus sudaryta darbo grupė spręs, ką daryti su šio mokesčio nemokėjusiais asmeninis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų