• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien prasideda 2010-ųjų Lietuvos futbolo „A lygos“ čempionatas. Jame žais trimis komandomis daugiau nei pernai. „Kiekybė tikrai negarantuos kokybės“, – varžybų išvakarėse įspėjo šios sporto šakos specialistas Benjaminas Zelkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Atleido vadžias

Be didesnio ar mažesnio nesusipratimo futbolo čempionatas mūsų šalyje prasidėti negali. Ši nerašyta taisyklė buvo patvirtina ir šiemet: apie itin griežtas licencijavimo taisykles visą žiemą trimitavusi Lietuvos futbolo federacija (LFF) prieš „A lygos“ startą kažkodėl atleido vadžias ir į pirmenybes priėmė praktiškai visas žaisti norėjusias komandas.

REKLAMA

Čempionato dalyvėmis tapo galutinai licencijavimo kriterijų neįgyvendinusios Vilniaus „Vėtros“, VMFD „Žalgirio“ ir Kauno „Atleto“ (buvusi „LKKA ir Teledema“) ekipos, kurioms trūkumus leista ištaisyti „artimiausiu metu“. Tiesa, „Vėtra“ ir „Atletas“ pirmenybes pradės su nuobauda (-6 tšk. savo sąskaitose).

„Galiu drąsiai sakyti, jog sprendimai buvo priimami vadovaujantis šūkiu „Už futbolą“, – po vykdomojo komiteto narių posėdžio tikino LFF prezidentas Liutauras Varanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra sistemos

Pernai „A lygoje“ varžėsi 8, o šiemet – jau 11 komandų. Aukščiausiame divizione LFF leido debiutuoti „Mažeikių“, „Klaipėdos“ (buvusi „Glestum“) ir VMFD „Žalgirio“ ekipoms, kurios sportiniu principu to neužsitarnavo (nelaimėjo I-os lygos).

Ar išaugęs komandų skaičius Lietuvos futbolui išeis į naudą? Buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės treneris B. Zelkevičius tuo labai abejoja.

„Mano nuomone, vietą aukščiausiame divizione reikia išsikovoti, o ne gauti dirbtiniu būdu. Tam ir yra sukurta sistema – antroji, pirmoji lygos. Kaip galime tikėtis gero futbolo, kai komandos nei iš šio, nei iš to yra įmetamos į elitinę šalies lygą?“ – retoriškai klausė futbolo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Vėtros“ strategas Virginijus Liubšys komandų skaičiaus padidėjime mėgino įžvelgti pozityvių dalykų.

„Pernai irgi manėme, kad naujas komandas daužysime, kaip tik norėsime. Tačiau rezultatų 8:0 ar 10:0, kokie pasitaiko Estijos čempionate, pas mus nebuvo. Šiemet tarp naujokų taip pat turėtų būti kietų riešutų – perspektyvaus jaunimo turi ir Klaipėdos, ir Mažeikių komandos. Galbūt jų noras gerai pasirodyti pagyvins pirmenybes“, – svarstė pašnekovas.

Trys ratai

Čempionate bus ir daugiau naujovių. Siekdama, kad šalies klubuose žaistų kuo daugiau lietuvių, LFF sugriežtino legionierių limitą. Per rungtynes aikštėje vienos komandos gretose negalės būti daugiau kaip keturi užsieniečiai. Be to, varžybos vyks ne įprastine keturių, o trijų ratų sistema.

REKLAMA

„Tai optimalus variantas, nes keturiems ratams neužtektų laiko, o jei rengtume du ratus – būtų per mažai rungtynių“, – tikino LFF varžybų vadybininkas Romas Pikčilingis.

Kadangi ratų skaičius bus nelyginis, komandos negalės žaisti po vienodą skaičių mačų namie ir išvykose su visais varžovais.

„Savo kailiu su trijų ratų sistema dar nesu susidūręs. Bus įdomu“, – prisipažino Gargždų „Bangos“ treneris Arminas Narbekovas.

B. Zelkevičius į tokią naujovę žvelgia skeptiškai. „Jeigu tai būtų gera sistema, ji būtų taikoma ir užsienyje. Tačiau apie tai girdėti neteko. Gal tik man? Bet kuriuo atveju smalsu pasižiūrėti, kaip tai funkcionuos.“

REKLAMA

Favoritas –„Ekranas“

B. Zelkevičius įsitikinęs, kad šių metų pirmenybėse nebus nei didelės intrigos, nei žiūrovų stadionuose. Jo nuomone, dėl medalių kausis Panevėžio „Ekranas“, Marijampolės „Sūduva“ ir „Vėtra“, o didžioji dalis kitų komandų bus paprasčiausios statistės.

„Nežinau, kas gali eiti į futbolą, kai iš anksto aišku, kad kelios komandos yra visa galva stipresnės, o kitos užima taškų dalytojų vietas. Žaidimą populiarinti reikia pradėti nuo žemesnių lygų, o ne eksperimentuoti su stipriausia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, to daryti LFF niekas nedraudžia, bet ar atsiras žmonių, kurie vėliau prisiims atsakomybę dėl rezultatų ir strategijos nebuvimo? Būtų baisu, jei po kelerių metų vyrai motų ranka ir viską vėl keistų iš naujo“, – kalbėjo treneris.

Su „Vėtra“sidabrą pernai laimėjęs V. iubšys apie dabartinės savo ekipos galimybes kalba atsargiai. Jo nuomone, neabejotinas čempionato favoritas yra „Ekranas“.

„Pagal sudėtį panevėžiečiams lyg ir nebūtų stiprių konkurentų. Iššūkį jiems mesti gali nebent geras treniruočių sąlygas turinti „Sūduva“. Mes? Pradžioje reikia atsilošti neigiamus taškus, užmiršti tarpsezonio nesklandumus, o tada jau bus matyti, ką galime nuveikti“, – tikino jis.

REKLAMA

2010 metų „A lygos“ sezonas vyks pagal naują trijų ratų sistemą, o kiekvienas klubas sužais po 30 rungtynių. Čempionate bus 33 turai (penkiais daugiau nei praėjusiais metais) ir iš viso 165 rungtynės.

„A lyga“ startuos jau šiandien, kovo 20 dieną, o baigsis lapkričio 14-ąją.

Pirmoje sezono dvikovoje Marijampolės manieže šeštadienį 13 val. susitiks FC „Šiauliai“ ir Pakruojo „Kruoja“, 17 val. 30 min. ten pat laukia Marijampolės „Sūduvos“ ir FK „Mažeikių“ akistata, o 19 val. Vilniuje „Sportimos“manieže į aikštę išbėgs Vilniaus „Vėtra“ ir FC „Klaipėda“.

REKLAMA

Sekmadienį 13 val. Marijampolėje žais Tauragės „Tauras“ ir VMFD „Žalgiris“, o 17 val. – Gargždų „Banga“ ir „Atletas“.



Favoritai – „Ekranas“ ir „Sūduva“

Lažybų bendrovės šių metų „A lygos“ favoritėmis laiko Panevėžio „Ekrano“ ir Marijampolės „Sūduvos“ komandas, o trečia vieta, pasak prognozių, turėtų atitekti Vilniaus „Vėtrai“.

Komandos ir koeficientai:

„Ekranas“ 1,6

„Sūduva“ 2,2

„Vėtra“ 8

„Šiauliai“ 10

„Tauras“ 10

VMFD „Žalgiris“ 10

„Klaipėda“ 10

„Banga“ 20

Atletas“ 20

„Kruoja“ 50

„Mažeikiai“ 50.

Laurynas Butkauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų