REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybė užtikrins studijų finansavimą išskirtiniams talentams.

Siekiant tobulinti studentų priėmimo į menų studijas tvarką, 2010 m. numatyta iki 20 proc. menų studijų bakalauro pirmakursiams skirtų lėšų teikti per grantus, dėl kurių konkuruos aukštosios mokyklos. Grantus galės gauti aukštosios mokyklos, vykdančios išskirtines menų studijas ar norinčios priimti stojančiuosius, pasižyminčius ypatingais individualiais gebėjimais.

REKLAMA
REKLAMA

Menų grantai – tai valstybės lėšos, skiriamos aukštosioms mokykloms priimti studentus į specifines menų studijų programas. Grantų sistema siekiama užtikrinti, kad būtų išsaugotos valstybei reikalingos retos ir nepopuliarios studijų programos. Grantai taip pat sudarys galimybę pripažintiems menininkams patiems atsirinkti studentus, atsižvelgiant į individualiai vertinamus stojančiojo gebėjimus, taip pat įvertinus valstybės poreikį turėti tokių specialistų. Į grantus gali pretenduoti aukštosios mokyklos, tam tikrose studijų programose puoselėjančios išskirtinį studentų rengimo stilių. Siekiant išlaikyti menų studijas regionuose, grantai taip pat galės būti teikiami regioninėms aukštosioms mokykloms.

REKLAMA

Aukštosios mokyklos kviečiamos teikti paraiškas grantams iki balandžio 9 dienos. Paraiškas svarstys bendra Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijų komisija. Iki balandžio 20 d. švietimo ir mokslo ministras priims sprendimą, kiek ir kokioms aukštosios mokyklos bus skiriama grantų.

Gavusios grantus aukštosios mokyklos pačios spręs, kuriuos iš bendrajame priėmime dalyvavusių stojančiųjų priimti į laimėtas studijų vietas. Grantų lėšas aukštosios mokyklos panaudos po bendrojo priėmimo, kurio metu bus paskirstyta pagrindinė menų studijoms skirtų lėšų dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerija tobulina priėmimo į menų studijas tvarką norėdama užtikrinti, kad valstybės finansavimą gautų geriausi stojantieji ir kad būtų patenkintas valstybei svarbių krypčių specialistų poreikis. Siekiama, kad stojant į menų studijas būtų įvertinti išskirtiniai talentai.

Menų studijų programas šiuo metu vykdo 14 šalies aukštųjų mokyklų: 8 universitetai ir 6 kolegijos. Įvairias menų studijas siūlo Klaipėdos universitetas, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Šiaulių universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus pedagoginis universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Kauno technologijos universitetas, Kauno kolegija, Vilniaus kolegija, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, Marijampolės kolegija, Žemaitijos kolegija, Panevėžio kolegija.

Numatoma, kad šiais metais iš viso valstybė finansuos 860 menų studijų pirmakursių, iš jų – iki 170 vietų bus paskirstyta per grantus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų