REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje švenčiant šalies Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, atokiau nuo oficialių minėjimų, ant sostinės Tauro kalno, susirinko apie tūkstantį Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) sukviestų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors mitingo dalyviai negailėjo karčių žodžių valdžiai, tačiau JDJ lyderiai teigia, kad gyventojai ant Tauro kalno atėjo ne protestuoti, o švęsti. "Ne mes atsiskyrėme. Jie mus atskyrė", - į susirinkusią minią kreipėsi vienas iš minėjimo organizatorių, filosofas Krescencijus Stoškus.

REKLAMA

JDJ lyderis, teisininkas Kęstutis Čilinskas pasidžiaugė, kad žmonės Kovo 11-ąją pasirinko ne oficialius, valdžios organizuojamus renginius, o savo šventę.

"Tai yra didelė šventė, didelio proceso pradžia", - kalbėjo K. Čilinskas.

Aktorius Regimantas Adomaitis sakė, kad nors minime Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, kiekvienas turėtų savęs paklausti, ar tikrai esame laisvi. Pasak jo, turime tik galimybę būti laisvi, tačiau ja ne visada pasinaudojame.

REKLAMA
REKLAMA

"Turime aiškiai atskirti du dalykus. Net jeigu nepritariame šiandieninio Seimo ir Vyriausybės sprendimams, negalime dėl to nesidžiaugti, nesididžiuoti ir negerbti savo Nepriklausomybės. Nematuokime laisvės asmeninių nuoskaudų, materialinių praradimų ir praktinės naudos matais.

Šiandien mūsų laisvės diena, bet norėtųsi paklausti: ar iš tikrųjų jau esame laisvi? Manyčiau, kad ne. Kovo 11-oji mums tiktai suteikė galimybę būti laisviems, bet, deja, pamiršome, kad laisvė yra ir didžiulė atsakomybė. Laisvė nėra kartą ir visiems laikams duotas dalykas. Mes esame laisvi nuo svetimų diktato, bet ar esame laisvi nuo melo?", - klausė R. Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filosofas K. Stoškus sakė, kad JDJ judėjimo nariai "dar silpni, tačiau turi tapti ir jau tampa jėga, panašia į tą, kuri padėjo sugriauti paskutinę imperiją pasaulyje".

"Sugniuždyti oligarchiją nebus lengviau, tačiau ji demoralizuota ir pūvanti iš pašaknių. Mūsų priedermė - paspartinti ir katalizuoti šalies moralinį atgimimą. Tegu mus palaiko orumas, padorumas, teisingumas, sąžinė, nepaperkamumas. Tegyvuoja antrasis Lietuvos išsilaisvinimas", - kalbėjo K. Stoškus.

Minėjime taip pat dalyvavo maestro Saulius Sondeckis, akademikas Antanas Kudzys, socialinių mokslų daktarė Aušra Maldeikienė, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir Sąjūdžio Tarybos narys, žurnalistas Alvydas Medalinskas, prof. habil. Dr. Gediminas Merkys, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, teisininkas Vytautas Bakas, doc. dr. Jonas Jasaitis.

REKLAMA

Vasario viduryje JDJ pareiškė ketinąs inicijuoti referendumą, kuriame būtų keliami klausimai dėl viešojo intereso sąvokos, specialiojo teismo aukščiausiems pareigūnams įsteigimo, tiesioginio kreipimosi į Konstitucinį Teismą galimybės numatymo, tarėjų instituto įteisinimo.

Apie 20 žinomų šalies žmonių, tarp jų aktorius R. Adomaitis ir dirigentas prof. S. Sondeckis, prisimindami 1918 m. vasario 16-ąją ir iškiliausius to meto žmones, pasirašė manifestą dėl teisinės, moralinės ir politinės valstybės būklės bei veiklos tikslų, kuriame išdėstytos pagrindinės, jų nuomone, Lietuvos bėdos ir jų sprendimo galimybės.

REKLAMA

"Tos taurios šventės fone labai nublanksta mūsų gyvenimo realybė, ypač ta, kuri susiformavo mūsų akyse po 1990 metų. Tiems žmonėms, kurie visą gyvenimą troško Nepriklausomos Lietuvos ir visomis galiomis prisidėjo prie jos atgavimo, nėra ir negali būti skaudesnio dalyko už neišvengiamą būtinybę pripažinti ir šiandien viešai paskelbti: šitas paskutinis mūsų projektas nepavyko", - rašoma manifeste.

Manifesto autoriai ragina valdžią atskirti nuo verslo grupių ir sustabdyti jos atitrūkimą nuo tautos.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų