REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai džiugiai pasitinkant Nepriklausomybės dvidešimtmetį Tibetas šiandien mini 51-ąsias Nacionalinio sukilimo metines, kuomet Kinijos Liaudies Respublika numalšino laisvės ištroškusius tibetiečius, o jų dvasinis lyderis buvo priverstas bėgti į Indiją. Tibeto laisvės judėjimo nariai kaip ir kasmet prie Kinijos ambasados susirinko nešini Tibeto vėliavomis ir primindami žiaurius žmogaus teisių pažeidimus regione.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vakar spaudos konferencijoje Seime sakė Tibeto aktyvistas Robertas Mažeika, šiuo metu žinoma virš 1500 politinių kalinių; vien pernai penki žmonės buvo nuteisti mirties bausme už dalyvavimą protestuose, o prieš pusantros savaitės tokio likimo sulaukė dar trys tibetiečiai.

REKLAMA

„Jie žudomi dėl to, kad nori turėti tai, ką privalo turėti kiekvienas žmogus – laisvę“, - apgailestavo Tibeto rėmimo grupės narė Rūta Norkutė.

Tarp susirinkusiųjų plakatų plevėsavo ir Lietuvos vėliava. Dažnai primenama, kad Lietuva ypatingai gerai turėtų suprasti tibetiečių tautos kančią, kadangi pati pusę amžiaus kentė kitos valstybės okupaciją. Be to, Nobelio taikos premijos laureatas Jo Šventenybė Dalai Lama XIV buvo vienas pirmųjų, prieš 20 metų pasveikinęs Lietuvą Nepriklausomybės atgavimo proga, o jo atvykimas 1991-aisiais, anot Tibeto rėmimo grupės nario Vyčio Vidūno, buvo tarsi stebuklas.

REKLAMA
REKLAMA

Piketuotojai taip pat laikė plakatus, primenančius Panchen Lamos - antrojo pagal rangą Tibeto budistų lyderio - istoriją.  Pagal Tibeto budizmo tradiciją, mirus Panchen Lamai randama nauja jo reinkarnacija. 1995 metais ja buvo paskelbtas Gendunas Choekyi Nyima, tačiau praėjus vos kelioms dienoms berniukas, kuriam tuomet buvo vos šešeri, dingo. Jis laikomas jaunausiu pasaulyje politiniu kaliniu. 

***

17.00 val Rotušės aikštėje bus pakelta Tibeto vėliava.

17.30 val Tibeto skvere (Užupio rajone) bus kabinamos maldos vėliavėlės, kurios išskleistos vėjyje, neš taikos žinią tibetiečiams ir primins pasauliui apie šešis dešimtmečius besitęsiantį Tibeto tautos bei kultūros naikinimą.

Akcijos metu visi norintys galės pasirašyti peticiją dėl Tibeto skvero įkūrimo Užupyje.

Ruslano Kondratjevo fotoreportažas iš mitingo Vilniuje:


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų