• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei prakalbus apie pensinio amžiaus ilginimą, pedagogai siūlo sudaryti galimybę jiems anksčiau išeiti į pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos (LŠMPSF) pirmininkės Rūtos Osipavičiūtės, "švietimiečių" bendruomenė pageidautų, jog mokytojai kaip pareigūnai, teisėjai ar policininkai turėtų teisę anksčiau išeiti į vadinamąją stažinę pensiją. Panašus siūlymas Seime prieš dvejus metus buvo atmestas.

REKLAMA

"Kai Vyriausybė paskelbė, kad ilgins pensinį amžių, tai, atvirai pasakius, mokytojai susiėmė už galvos. Nes iš tikrųjų manau, kad nėra paskaičiavimų, kiek seno amžiaus mokytojas serga. Mes (švietimo darbuotojai - ELTA) pirmaujame vėžinių susirgimų, psichinių ligų susirgimų skaičiumi respublikoje. Jeigu "Sodra" turės mokėti išmokas susirgus žmogui, tai kur yra taupymas? Iš tikrųjų išlaidų bus dar daugiau, nes, pailginus pensinį amžių, sergamumas padidės dar daugiau", - trečiadienį surengtoje diskusijoje su socialinės apsaugos ir darbo viceministrėmis Audrone Morkūniene ir Skirma Kondratas sakė LŠMPSF atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad jau ir taip pedagogai dėl specifinių darbo sąlygų dirba 36 val. per savaitę, turi ilgesnes atostogas.

"Ar buvo įmanoma svarstyti tokį klausimą, kaip sąžinės pensijos mokytojams? Nes iš tikrųjų mokytojus reikia išskirti. Nervinės ląstelės, kurios sudeginamos dirbant šį darbą, neatsistato. Mūsų noras būtų sėsti ir svarstyti šitą klausimą kaip socialiniai partneriai su Vyriausybe prie derybų stalo", - kalbėjo R. Osipavičiūtė.

Komentuodama minėtąjį siūlymą viceministrė A. Morkūnienė sakė, kad prieš porą metų siūlyta, jog stažinė pensija būtų gaunama išdirbus ne mažiau kaip 25 metus bei mokama ir toliau dirbant. Šiuo atveju ir be pedagogų yra tokių profesijų, kur žmogus sunkiai dirbtų iki 65-erių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tada kyla klausimas, ar iš tikrųjų nebegalima toliau dirbti, ar tiesiog norima anksčiau gauti išmokas? Jeigu iš tikrųjų kalbame apie tai, kad yra tam tikrų profesijų, ne vien tiktai mokytojų, bet ir, pavyzdžiui, chirurgų, kurie tikrai, matyt, neoperuos iki 65 metų, tai (...) toks poreikis (išėjimo į stažinę pensiją - ELTA) tikrai gali būti. Bet ar tai reiškia, kad žmogus iš viso išeina iš darbo rinkos? (...) Gal tai atskira diskusija, bet kryptis turėtų būti tokia, kad jis gal gauna išmoką ir dirba ne visu krūviu. Jeigu būtų toks derinys, tai būtų tikrai protingas sprendimas", - teigė ji.

REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta, įgyvendinant "Sodros" reformos pirmąjį etapą, iki 2012 metų numatoma, atsižvelgiant į ilgėjančią gyvenimo sulaukus pensinio amžiaus trukmę, laipsniškai didinti pensinį amžių iki 65 metų po pusę metų per metus, jį suvienodinant vyrams ir moterims.

Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60 metų, o vyrai - 62,5 metų. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, po dešimties metų, kai bus ilginamas amžius, jis suvienodės ir visiems turėtų būti 65 metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų