• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytiškis nutarė kovoti už savo teises. Jį papiktino sąskaita už šiukšlių išvežimą iš negyvenamos sodybos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mirus tėvams 1996-aisiais paveldėjau senovinius tėviškės namus Cibiliekų kaime, Krokialaukio seniūnijoje. Jau keturiolika metų ten niekas negyvena, vienkiemyje retkarčiais apsilankau aš. Pernai spalio mėnesį kieme radau numestą Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro sąskaitą, pagal kurią turėjau sumokėti 51 lito mokestį už visą ketvirtį vežtas seno vienkiemio šiukšles. Pamaniau, nesusipratimas, nes gyvenu mieste, ten moku ir šiukšlių mokestį. Jokių atliekų po pusdienio viešnagės kaime nepalieku. Ilgokai teko ieškoti ir tariamai mano sodybai skirto konteinerio. Pasirodo, jis pastatytas už 300 metrų. Ir ne į seniūnijos centrą, bažnyčios link, kur vyksta šioks toks judėjimas, bet į priešingą pusę - laukų, kad nė nepamanytum, jog jis skirtas tavo reikmėms. Pirmiausia kreipiausi į Krokialaukio seniūną Rimą Jarmalą. Jis patarė niekur nesiteirauti, nes mokestis privalomas visiems turintiesiems turto. Spaudoje perskaitęs, kad netinkamų gyventi sodybų statiniai gali būti neapmokestinti ar iš dalies apmokestinti, nutariau pakovoti už savo teises“, - kalbėjo alytiškis Antanas Kunca.

REKLAMA

Jis kreipėsi į šiukšles išvežančios bendrovės „Dzūtra“ specialistus, šie patarė išaiškinimo prašyti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre. Jo darbuotojai pasiuntė į Alytaus rajono savivaldybę.

„Kreipiausi raštu, nurodžiau, kad sodyba iš tiesų yra avarinės būklės, kad atliekų mokestį moku mieste. Administracijos direktorius Aurimas Truncė atsakė, kad lengvata už komunalinių atliekų surinkimą gali būti pritaikyta, jeigu bus pristatyti visi trūkstami dokumentai, kad namas yra netinkamas naudoti - gyventi ar fiziškai sunaikintas“, - pasakoja sodybos paveldėtojas.

REKLAMA
REKLAMA

Seniūno raštas kėlė juoką

„Atliekų tvarkymo centro darbuotojai man pakartotinai apsilankius liepė pristatyti pažymą, kad nenaudoju elektros energijos. Pasirodo, tokios pažymos Alytaus rajone nėra rodiklis mokesčiui sumažinti”, - kalbėjo A.Kunca.

Teisybės ieškantis žmogus kreipėsi pas vicemerą Gediminą Krasauską. Pasak nekilnojamojo turto paveldėtojo, mero pavaduotojas pažadėjo perpus sumažinti mokestį už neteikiamą paslaugą. A.Kunca savivaldybei pristatė ir Krokialaukio seniūno R.Jarmalos pažymą, kuri jam tik kelia šypseną. Seniūnas rašo: „Duomenų seniūnijos ūkinėse knygose apie Antanui Kuncai Cibiliekų kaime priklausančią sodybą neturime ir patvirtinti arba paneigti, kad šioje sodyboje niekas negyvena, neturime pagrindo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kyla minčių, jog seniūnui Krokialaukio seniūnija tapo per didelė, kad negali nuvažiuoti ir įvertinti mano turimo turto vietoje“, - mąsto pašnekovas.

Jį pribloškė vasarį gautas Alytaus rajono mero pasirašytas raštas, kuriame teigiama, kad jam, kaip nekilnojamojo turto savininkui, vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą privaloma. Dar primenama, kad jo prašymų šiuo klausimu administracija daugiau nenagrinės.

Aprašas dar rengiamas

Alytaus rajono savivaldybės administracijai tikriausiai dar teks sugrįžti prie A.Kuncos prašymo ir jį nagrinėti. Turto turėtojus apmokestinę komunalinių atliekų mokesčiu, Alytaus rajono savivaldybės specialistai tik dabar bando nustatyti, kokie statiniai gali būti priskirti prie netinkamų gyventi. Tokio aprašo iki šiol nebuvo.

REKLAMA

Krokialaukio seniūnas teigė taip pat laukiantis šio aprašo, kad galėtų įvertinti A.Kuncos paveldėtos tėviškės pastatus. „Su šia problema susidūriau ne tik aš, bet ir kiti seniūnai, tad kreipėmės į savivaldybės administraciją, kad specialistai parengtų netinkamų gyventi statinių aprašą“, - kalbėjo R.Jarmala.

Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Raimondas Sodaitis, atsakingas už minėto aprašo sudarymą, sakė, kad jis baigiamas rengti.

„Matote, kokia jų politika: pirmiau pinigus renka, paskui sprendžia, ar tinkamas gyventi. Nors pro mano paveldėto namo pamatus matyti laukas, manau, kad jis bus pripažintas tinkamu naudoti, nes valdžia nenorės atsisakyti 50 litų per ketvirtį, kita vertus, sumažins mokestį man - mažesnio reikalaus ir daugiau žmonių, iš paskutinio mokančių komunalinių surinkimo mokestį. Mano sodybai skirto konteinerio dar niekas nuo spalio mėnesio nėra pajudinęs. Tai įvertinęs į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro nurodytą sąskaitą pervedžiau 20 centų - tokia suma įvertinau sąskaitos palikimą negyvenamos sodybos kieme. Jei ją komisija pripažins tinkama gyventi, patikėsiu tik tuomet, kai jos nariai sugebės nors vieną naktį joje pernakvoti“, - dėsto karingai nusiteikęs A.Kunca.

Aldona KUDZIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų