• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat įkūrimo praėjusiais metais Energetikos ministeriją lydi anekdotas: joje nėra energetikų. Bet tai ne anekdotas. Strateginėje šalies ministerijoje pluša ginklų, aplinkosaugos, rinkodaros, vadybos ir net teatro specialistai. Ministro Arvydo Sekmoko nuomone, specialistų valstybės tarnyboje gali ir nebūti.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra energetikų ten. Ir valstybėje, matyt, nėra. Galbūt dėl to ir galima paaiškinti, kodėl pagal specia-lybę - vaikų gydytoja, tačiau Krašto apsaugos ministerijai vadovaujanti politikė Rasa Juknevičienė praėjusią savaitę Pietų Korėjoje rūpinosi korėjiečių galimybėmis Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę.

REKLAMA

Patarimų nereikia

Energetikos ministerijos Personalo skyriaus vedėja Ieva Sakalauskienė “Respubliką” informavo, kad iš esamų 72 etatų šiuo metu užimtas tik 61. Pradėjus domėtis, kiek iš jų skirta diplomuotiems energetikams, paaiškėjo, kad to nežino niekas.

- Neskaičiavau, - atsakė ministras A.Sekmokas, paklaustas, kiek energetikų pluša Energetikos ministerijoje. - Negaliu atsakyti, kas gi yra diplomuotas energetikas. Yra rengiami konkursai, yra nustatyti reikalavimai kiekvienai pareigybei.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar vadovui nesvarbu, kas pas jį dirba?

- Ministerija yra kolektyvinis organas. Man svarbu ne diplomai, kurie paprastai būna popieriniai, o kad žmonės pasiektų rezultatus. Daug svarbiau - neformalus požiūris.

- Ar jums, kaip ministrui, nėra svarbi kvalifikuotų energetikos specialistų nuomonė?

- Manau, kad tai nekorektiškas klausimas. Daugelis sprendimų ministerijos lygiu juk yra ne elektros įtampa tinkle ar šilumos temperatūra centrinėje šildymo sistemoje, o platesni, teisiniai klausimai.

- Kodėl net jūsų pavaduotojai, ministerijos kancleris nesusiję su energetika?

- Jie - politinio pasitikėjimo žmonės. O kancleris pervedimo būdu pas mus yra perėjęs iš Aplinkos ministerijos. Beje, kancleris Vidmantas Adomonis kūrė Valstybės tarnybos įstatymą, dirbo Vidaus reikalų ministerijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dirbo elektros darbus

Įstatymo kūrimu A.Sekmoką sužavėjęs V.Adomonis - biofizikas. Viceministras Henrikas Bernatavičius - buvęs privačios buhalterinių paslaugų bendrovės finansų direktorius.

Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo skyriui vadovauja iš Finansų ministerijos atėjęs Antanas Budraitis - Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Transporto inžinerijos fakulteto absolventas.

Energijos išteklių, elektros ir šilumos skyriui vadovaujantis Vytautas Vazalinskas - inžinierius-ekonomistas ir socialinių mokslų daktaras.

REKLAMA

Šio skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Mikalonis M.Romerio universitete rašė magistro darbą apie... interneto tarpininkų vaidmenį. Paklaustas, ką jo išsilavinimas turi bendra su energetika, M.Mikalonis sakyti nenorėjo.

Šiame skyriuje energijos ištekliais besirūpinantis vyresnysis specialistas Laurynas Gerikas M.Romerio universitete taip pat mokėsi programinės įrangos teisinės apsaugos subtilybių. Dar prieš tai studijavo Vilniaus statybos ir dizaino kolegijoje.

Ministerijos ginklanešys

Atsinaujinančių energijos šaltinių padaliniui vadovaujantis Gintautas Jakimavičius prieš 32 metus mokėsi fizikos. Praktika - pastaruosius dešimtmečius aktyviai pasinėrė į Konservatorių partijos veiklą.

REKLAMA

“Mano išsilavinimas pataiko tiesiogiai į tašką. Turiu patyrimą - pusę metų dirbau elektros darbų vadovu privačioje UAB”, - savo ryšį su energetika “Respublikai” paaiškino G.Jakimavičius.

Jo pavaldinys, vyriausiasis specialistas Vaclovas Semaškevičius posto Energetikos ministerijoje nusipelnė todėl, kad ilgus metus dirbo Lietuvos ginklų fonde.

“Vieną gražią dieną suvokiau, kad dvylika metų toje pačioje srityje yra pakankamai rutininis darbas ir gyvenimas. Darai tą patį per tą patį, - pasakojo teisininko išsilavinimą turintis V.Semaškevičius. - Išėjęs iš Ginklų fondo mokiausi NATO koledže. Ten mus mokė apie saugumą globaline prasme. Įskaitant ir energetinį saugumą, demokratinių institucijų kūrimą ne vien trečiosiose valstybėse. Grįžęs iš koledžo įsidarbinau Ūkio ministerijoje, o iš ten atsidūriau čia”.



Teatro atstovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar paskambinome į “Palėpės” teatrą? - paklausėme surinkę Energetikos ministerijos Energijos išteklių, elektros ir šilumos skyriaus vyriausiojo specialisto Dainiaus Bražiūno darbo telefono numerį.

- Iš principo jūs paskambinote į Energetikos ministeriją, bet su manimi šnekate.

- Kalbamės su “Palėpės” režisieriumi?

- Šiek tiek - taip.

- Kaip suderinate energijos išteklių, elektros ir šilumos problemas su spektaklių režisūra, vaidyba?

- Tai mano veikla po darbo.

- Tačiau studijavote aplinkosaugos mokslus?

- Esu baigęs šildymą-vėdinimą VGTU ir šioje ministerijoje dirbu pagal specialybę. Teatre aš tik leidžiu savo laisvalaikį.

REKLAMA

Zeniaus “dokumentas”

Energijos efektyvumo skyriui vadovaujanti vadybos, rinkodaros ir tarptautinių ekonominių santykių specialistė Asta Šidlauskaitė-Verbickienė dar neseniai dirbo vienoje degalų prekybos firmoje. Tuomet ji stengėsi kuo daugiau parduoti energijos automobiliams, o dabar ragina energiją taupyti.

“Koks mano išsilavinimas? Tai yra internete, - “Respublikai” teigė Briuselyje triūsianti ministerijos atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje Ilona Pentukė. - Esu baigusi Kauno technologijos universitetą, aplinkos, dabar net nebežinau - ekologinės inžinerijos, t.y. aplinkosaugos technologiją - gal taip reikia sakyti”.

REKLAMA

VGTU verslo vadybą studijavusi Violeta Greičiuvienė - branduolinės energetikos atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie Tarptautinių organizacijų Vienoje.

“Su energetika yra daugiau susijusi mano veikla, o ne išsilavinimas - aš juk dirbu ne kažkokioje atominėje elektrinėje, o su tarptautinėmis organizacijomis. Tai jau diplomatija”, - paaiškino V.Greičiuvienė.

Ieškodama energetikų Energetikos ministerijoje “Respublika” šios įstaigos atstovo spaudai Kęstučio Jauniškio paprašė pateikti duomenis apie visų darbuotojų išsilavinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Jauniškis tesugebėjo atsiųsti pusės ministerijos darbuotojų sąrašą, kuriame nurodyta tik kaip energetikos asai susiję su... ankstesnėmis darbovietėmis. “Rašyk, kad tą dokumentą parengė Zenius. Zenius - Broniaus draugas”, - pridūrė ministro atstovas spaudai.

Rokas Žilinskas - Žurnalistas, Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas:

Tikrai nežinau, kiek energetikų dirba Energetikos ministerijoje, bet tikiu, kad ten dirba specialistai. Tai geri specialistai ir ši ministerija dirba puikiai. Gerai, jeigu šioje ministerijoje dirba geri vadybininkai, aplinkosaugininkai - nėra tokio skaičiavimo, kiek ten turėtų dirbti diplomuotų energetikų.

REKLAMA

Dainius Budrys - Ekonomistas, Seimo Atominės energetikos komisijos narys:

Turiu žinių, kad toje ministerijoje yra energetikų. Labiausiai ten man patinkantis žmogus yra vieno skyriaus vedėjo pavaduotojas Kęstutis Žilėnas. Jis galėtų būti net viceministru. Jeigu atvirai - pasigendu kompetencijos energetikos klausimais iš Energetikos ministerijos žmonių, kurie pas mane ateina.

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų